Hlavní obsah

Při půjčování peněz hledí Češi hlavně na rychlost

Novinky, Barbora Buřínská

Když už se Češi rozhodnou zadlužit, chtějí mít peníze k dispozici co nejrychleji. A nepůjčí si od kohokoliv, dobrá pověst firmy, která jim půjčku poskytne, je pro ně velmi důležitá. V porovnání s jinými evropskými zeměmi naopak neslyší na bonusové či speciální nabídky a příliš neocení ani kvalitní zákaznický servis.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Češi v průměru splácí 5700 korun měsíčně.

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident Financial, který proběhl mezi deseti tisíci zákazníky společnosti v šesti zemích (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Mexiko).

Dluh 100 tisíc, rezerva jen šest tisíc

V průměru Češi dluží více než 100 tisíc korun, v porovnání s ostatními zeměmi, jsou zadluženi nejvíce. Průměrný dluh lidí ze zúčastněných zemí se pohybuje kolem 64 tisíc korun a například Rumuni dluží nejméně - v průměru zhruba 18 tisíc korun.

Měsíčně Češi splácejí (mimo hypotéky) v průměru 5700 korun a finanční rezervu mají tři čtvrtiny z nich jen o pár desítek korun vyšší (necelých šest tisíc korun). Vyšší průměrné úspory než Češi mají pouze Slováci (zhruba devět tisíc korun).

Pověst firmy získává na vážnosti

Rychlost, s jakou lze získat úvěr, je nejsilnějším faktorem prakticky pro všechny žadatele o půjčku. Češi to potvrdili ve dvou třetinách případů. Ještě vyšší prioritu dávají rychlosti získání peněz Poláci (tři čtvrtiny z nich) či Slováci a Rumuni (shodně sedm z deseti dotázaných). Rychlost je důležitá pouze pro polovinu Mexičanů, nejméně ze všech šetřených zemí.

Na druhou stranu obyvatelé Mexika považují za nejdůležitější dobrou pověst firmy, od které si půjčují (zmínily tři pětiny lidí). Dobré jméno firmy hraje velkou roli i pro Čechy (56 procent lidí) a Slováky (58 procent).

Pro Čechy je rychlost, se kterou peníze získají, již několik let velmi důležitým faktorem oproti dobré pověsti firmy, která začíná hrát roli až v poslední době.  „V průzkumu, který společnost Provident provedla mezi zákazníky v České republice v roce 2009, byla rychlost získání peněz důležitá pro 70 procent lidí. Ale o pověst firmy, která peníze půjčuje, se tehdy zajímal pouze každý desátý respondent,” zmínil zajímavý posun ve vnímání Čechů Ondřej Holoubek, tiskový mluvčí společnosti.

Na bonusy a speciální nabídky Češi neslyší

Speciální nabídky (29 procent) a kvalitní zákaznický servis (34 procent) Češi na rozdíl od všech ostatních zkoumaných zemí zatím příliš neoceňují.

Speciální nabídky platí hlavně na Poláky, kteří se jimi nechají zlákat v 70 procentech případů, zajímavé jsou také pro více než polovinu dotázaných Rumunů, Maďarů a Slováků.

K půjčce je problém se dostat

Více než polovina ze všech dotázaných lidí je toho názoru, že v posledních třech letech je mnohem složitější půjčku získat. Tři pětiny lidí dokonce tvrdí, že by měly problém dostat úvěr jak u banky, tak u nebankovní společnosti.

Pro dvě pětiny Čechů je složitější získat úvěr, než tomu bylo před třemi lety, naopak každý desátý získává půjčku snadněji. Podle průzkumu je nejsložitější dostat peníze pro Mexičany a Maďary.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám