Hlavní obsah

Lidé zanedbávají revize a hazardují s plynem

Právo, Jindřich Ginter

Plyn ze staré karmy, kotle či vozidla usmrtí desítky lidí ročně. Další tisíce si s ním zahrávají. Hasiči zvoní na poplach. Otravy plynem začali proto soustředěně sledovat, a to i v případech, kdy u úniku ještě nedošlo k požáru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Úmrtí v souvislosti s plynem je už opravdu hodně. Žádné ze složek se to ale moc nechtělo statisticky sumarizovat, tak jsme to začali vyhodnocovat my. Při únicích plynu jen loni zemřelo dvacet lidí, zraněno bylo 206,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Dalších téměř tisíc lidí muselo být zachraňováno či evakuováno.

Více než sedmdesát procent úmrtí, a téměř devadesát procent zraněných, šlo na vrub úniku oxidu uhelnatého. V drtivé většině případů bylo zdrojem zfušované či zastaralé topidlo, které neprošlo revizí.

Nejčastěji, ve 36 procentech případů, plyn unikne v koupelně a WC, v obývacím pokoji a v ložnici pak z třiceti procent, v kuchyních z osmi procent. Letos v březnu se například v Liberci dvě ženy nadýchaly zplodin z karmy. Tři desítky sousedů musely být evakuovány. Příčinou byla vadná karma. Pokud by prošla pravidelnou revizí, nejspíš by k tomu nedošlo.

Revize topidla, včetně komínu, by měla být jednou ročně, ale způsob sankcí je podle Zaoralové složitý.

„Hasiči nesmějí vstupovat do bytů a kontrolovat, zda mají lidé revizi,“ dodala.

Po požáru a bez revize pokuta 25 tisíc korun

Hasiči ale mohou udělit sankci 25 tisíc korun, a to ze zákona o požární ochraně, když topidlo, a to jak plynové či na tuhá paliva, bez každoroční revize způsobí požár. Tato možnost vysoké pokuty se vztahuje i na nevyhovující komíny či jakkoliv způsobené požáry, třeba vypalováním trávy nebo odhozeným nedopalkem nebo v práci nevypnutým vařičem.

Štěstí v neštěstí měli letos manželé z rodinného domu v Českém Těšíně. Jednou večer jim vybuchl kotel na tuhá paliva. Rána zdemolovala vnitřek domku a prorazila díru do betonové zdi. K požáru ani žádnému zranění nedošlo.

Pokud by ale způsobili škodu třetí straně, už by měli na krku prověřování, zda jejich kotel prošel revizí. Pokud ano, jsou z obliga, pokud ale ne, už jsou jednou nohou v trestním řízení a nejspíš by neunikli pětadvacetitisícové pokutě.

Hůře dopadla před dvěma lety čtyřicetiletá žena z Hradce Králové – zatápěla v kotli na tuhá paliva a přitom došlo k výbuchu a k následnému roztržení přední části pláště kotle.

Utrpěla těžké zranění, s nímž ji do nemocnice musel dopravit vrtulník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám