Hlavní obsah

Speciální účty pro studenty jsou mnohdy dražší než „obyčejné” běžné účty

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Poplatky bankám za vedení účtu, výběry z bankomatů i další transakce jsou pro mladé lidi - studenty - často důležitější než pro generaci jejich rodičů. Příjem mají většinou jen z kapesného a přivýdělků na brigádách, logicky tak kvůli minimalizaci nákladů hledají speciální studentské účty. Paradoxně je však u některých bank vyjde levněji, když si založí standardní běžný účet.

Foto: Profimedia.cz

Speciální účty pro studenty má v nabídce jen několik bank.

Článek

V současné době má běžný účet prakticky každý dospělý člověk. Pro banky je tak čím dál těžší vymyslet takovou nabídku, která by předčila konkurenci a přilákala do jejich řad nové klienty. Potenciálem se tak stávají děti či spíše mladí lidé - studenti středních a vysokých škol -, kteří, osloví-li je zajímavá nabídka studentského účtu, pravděpodobně zůstanou klienty banky i po ukončení školy.

Nicméně ne každá banka má speciální studentský účet v nabídce. Některé se dokonce otevřeně hlásí k tomu, že studenti nepatří mezi jejich cílovou skupinu. Například LBBW Bank se zaměřuje na vysokopříjmovou skupinu lidí starších 35 let a mezi priority nepatří studentské účty ani u Raiffeisenbank.

Studentský účet maximálně do 30 let

S účtem určeným mladým lidem, především studentům, se v současné době setkáte u sedmi bank. Studentská konta mohou studenti využívat maximálně do 30 let věku (Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka). Era Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank a UniCredit Bank nabízí účty pro mladé jen do 26 let a GE Money Bank pak do 27 let.

U většiny bank musí studenti předložit potvrzení o studiu, výjimkou jsou Era  UniCredit Bank, které to po nich nepožadují. Ostatním bankám potvrzení většinou stačí při založení účtu (GE Money Bank), či několikrát v průběhu studia. Například klient České spořitelny musí doložit studium každý rok po dovršení 26 let, stejně tak jednou ročně to požaduje i Raiffeisenbank.

Účet zdarma i za 68 korun měsíčně

Většina bank po studentech nepožaduje poplatek za vedení účtu. Výjimku tvoří Raiffeisenbank, u které musíte každý měsíc zaplatit 30 korun, a také Komerční banka. U té mají zdarma účet studenti do 25 let, od 26 do 30 let pak každý měsíc platí 68 korun.

K účtu banky pochopitelně vydávají i debetní karty, za které si poplatek účtují Era (120 korun ročně) a Raiffeisenbank - podle typu karty zaplatí klient 300 nebo 540 korun ročně. Internetové bankovnictví je samozřejmou součástí všech studentských kont a bankami je poskytováno zdarma.

Za transakce již studenti zaplatí

„Největším lákadlem pro mladé je možnost vedení účtu zdarma, na to slyší, ale často si již nespočítají poplatky za služby vázané k účtu, které nebývají nízké,“ uvedl pro Právo Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Výběry z bankomatů, příchozí a odchozí platby - to jsou nejčastější operace, které klienti u svých účtů provádějí. Tyto běžné operace však už mají studenti ve většině bank zpoplatněny.

Co se týče výběrů z bankomatů vlastní banky, je možné se v některých případech setkat s nulovým poplatkem. Například ČSOB, GE Money Bank či UniCredit Bank si za všechny takové výběry poplatek neúčtují. Další banky mají zdarma dva výběry ze svých bankomatů v měsíci a za další již účtují poplatek podle sazebníku (například Česká spořitelna, Era, Raiffeisenbank). Výběry z bankomatů cizích bank už studenty přijdou až na několik desítek korun.

Poplatek za příchozí platby jak z vlastní, tak z cizí banky je uvšech studentských kont nulový. U odchozích plateb prováděných elektronicky nebudete nic platit u ČSOB a u ostatních bank pak jen částku mezi dvěma až šesti korunami.

Levný účet nemusí být ten studentský

Pro názornou představu, na kolik měsíčně přijde studenta bankovní účet, jsme připravili modelový příklad a požádali banky - mající i nemající studentská konta -, o výpočet poplatků.

Modelový student je vysokoškolák ve věku 23 let. Měsíční příjem má zhruba osm tisíc korun (kapesné od rodičů a příležitostné přivýdělky z brigád). U svého účtu má internetové bankovnictví, debetní kartu (vybírá s ní z bankomatů a platí u obchodníků i na internetu).

Banky spočítaly, na kolik korun klienta účet přijde, jestliže má v průměru měsíčně:

  • tři výběry z bankomatu vlastní banky
  • jeden výběr z bankomatu cizí banky
  • jednu příchozí platbu z cizí banky
  • jednu příchozí platbu vlastní banky
  • dvě odchozí platby (jednorázový příkaz) do cizí banky
Banky se speciálním účtem pro studenty
Banka (účet)Celkový poplatek (v Kč)Poznámky
Česká spořitelna (Fresh účet)54zpoplatněny: výběry z bankomatu vlastní i cizí banky, odchozí platby do cizí banky
ČSOB (Studentské konto)35zpoplatněn výběr z cizího bankomatu
Era Poštovní spořitelna (Era osobní účet s výhodami pro mladé od 10 do 26 let)49zpoplatněny: vedení debetní karty, výběry z bankomatu vlastní i cizí banky, odchozí platby do cizí banky
GE Money Bank (Genius Student)52zpoplatněny: výběr z bankomatu cizí banky, odchozí platby do cizí banky
Komerční banka (Konto G2.2)60zpoplatněny: výběry z bankomatu vlastní i cizí banky, odchozí platby do cizí banky
Raiffeisenbank (eKonto Student)82,80zpoplatněny: vedení účtu, vedení debetní karty, výběry z bankomatu vlastní i cizí banky, odchozí platby do cizí banky
UniCredit Bank (Cool konto pro mladé)12zpoplatněny: odchozí platby do cizí banky
Banky bez speciálního účtu pro studenty
BankaCelkový poplatek (v Kč)Poznámky
Air Bank0 nebo 10 nebo 25zpoplatněn: výběr z cizího bankomatu - 10 Kč u terminálu Sazky (do konce roku 2013 zdarma), 25 Kč u cizí banky
Fio banka30zpoplatněn: výběr z cizího bankomatu
mBank35 až 62zpoplatněny: výběry z bankomatu vlastní i cizí banky, výše poplatku závisí na výši plateb kartou u obchodníka
Sberbank35 až 133zpoplatněny: výběry z bankomatu vlastní i cizí banky, odchozí platby do cizí banky, výše poplatku závisí na variantě Fér konta
Zuno64zpoplatněny: výběry z bankomatu vlastní i cizí banky
Zdroj: banky

Z tabulky je patrné, že kromě studentského Cool konta od UniCredit Bank se studentům s ohledem na výši poplatků více vyplatí sjednat si standardní běžný účet například u Air Bank či Fio banky.

Účet u Air Bank může mít pro studenty i další výhodu. „Pokud klient za měsíc uskuteční pět plateb kartou v libovolné výši, třeba pět nákupů v hodnotě 20 korun, získá na běžném účtu bonusový úrok (aktuálně 1,3 procenta) a zhruba 9 korun se mu tak při osmitisícovém příjmu na úrocích vrátí zpět,” upřesnil pro Právo Vladimír Komjati z Air Bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám