Hlavní obsah

Živnostníci houfně krachují, drtí je nedobytné pohledávky

Právo, gin

Zatímco ještě v roce 2000 se bankroty živnostníků podílely na celkovém počtu pádů firem 17 procenty, za třináct let to je už přes 60 procent. Loni vyhlásilo krach rekordních 3700 podnikatelských subjektů, z toho bylo přes dva tisíce živnostníků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Situace se nelepší ani letos. Spíše naopak. Například v červenci zkrachovalo 370 živnostníků, o tři desítky více než v předchozím měsíci. A tak to jde za sebou měsíc co měsíc.

Hlavním důvodem, proč krachuje stále více podnikatelů – fyzických osob, je to, že většina z nich se dostává přes nedobytné pohledávky do tzv. druhotné platební neschopnosti, kdy každý v podstatě dluží každému a neplatí. Tento fakt potvrzuje například berňák na vývoji daňových nedoplatků.

„Vymáhání významně ovlivňuje rostoucí druhotná platební neschopnost, počet úpadků a případů ukončení podnikání, aniž by byly uhrazeny mnohdy vysoké daňové pohledávky,“ uvedlo ve zprávě o výběru daní za minulý rok ministerstvo financí.

Nemají sílu vymáhat dluhy

Mnozí živnostníci a podnikatelé přitom už ani nemají sílu dluhy od zákazníků vymáhat. „Objem neuplatněných pohledávek se odhaduje až na 10 miliard ročně,“ tvrdí právník společnosti ProcesInvest Petr Chmelíček.

„Nejvíce se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů meziročně zvýšil v Karlovarském, a to o 991 %, a Plzeňském kraji – o 758 %,“ upřesnila Věra Kameníčková ze společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Proti sedmi měsícům loňského roku byl letos v červenci nárůst počtu insolvenčních návrhů u živnostníků téměř o 80 procent,“ potvrdila Miloslava Osvaldová ze společnosti Creditreform.

Naproti tomu masové propouštění, kdy v některých měsících přichází v Česku o práci i přes dva tisíce zaměstnanců denně, motivuje lidi k tomu, aby zkusili podnikat na vlastní pěst.

Podle letošní zprávy ministerstva průmyslu a obchodu o stavu malého a středního podnikání v roce 2012 vzrostl v meziročním srovnání počet živnostenských oprávnění o 2,5 procenta, tedy o více než 79 tisíc, na celkových 3,2 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám