Hlavní obsah

Na placení hotovostí v obchodech jsou zákony. Pytel mincí vám neprojde

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

I když se pro mnohé z nás platba kartou za nákup v obchodě stala běžnou součástí života, často se nevyhneme situacím, kdy musíme zaplatit hotově. Řešení některých z nich dokonce určuje Zákon o oběhu bankovek a mincí. Například vás mohou v obchodě odmítnout, budete-li platit více než 50 kusy mincí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pokladní vám smí vrátit maximálně 50 kusů různých mincí.

Článek

Před několika dny zaujala čtenáře zpráva o australském řidiči, který přišel zaplatit pokutu za špatné parkování 1200 mincemi. I přesto, že požadovanou výši pokuty uhradil, byl pokladní odmítnut, takové množství mincí nemohla přijmout. [celá zpráva]

Článek vyvolal diskusi i dotazy, jak je to s placením hotovostí v České republice. Připravili jsme pro vás nejčastější situace, které vás mohou potkat, včetně rad, jak se v nich zachovat.

Platíte větším počtem mincí

Budete-li chtít za zboží v obchodě či za provedení nějaké služby (například ostříhání u kadeřníka) zaplatit větším počtem mincí, můžete tak učinit, pokud jich nebude více než 50 kusů. S větším počtem byste už mohli narazit. Zákon o oběhu bankovek a mincí totiž říká, že „právnické i fyzické osoby jsou povinny přijmout až 50 kusů mincí v rámci jedné platby, a to bez ohledu na jejich nominální hodnotu.”

Pochopitelně stejná situace platí i v opačném případě. Bude-li vám pokladní vracet více než 50 kusů mincí, můžete odmítnout je přijmout.

Nicméně, jak redakci Práva ujistili zástupci velkých obchodních řetězců, vycházejí u pokladen svým zákazníkům vstříc, a pokud je to z provozního hlediska možné, přijímají jakékoliv množství mincí. Musíte však počítat s tím, že ostatní zákazníci, kteří budou čekat, než pokladní mince spočítá, z vás nejspíš nebudou nadšení.

Abyste této situaci předešli, máte také možnost v kterékoliv pobočce banky si vyměnit mince za hotovost (či opačně). Podle zákona jsou totiž ČNB a obchodní banky povinny bezplatně vyměnit až do 100 kusů jedné nominální hodnoty, pokud  předložíte bankovky a mince roztříděné podle nominálních hodnot.

Platíte větším počtem bankovek

Pro platbu větším počtem bankovek však neplatí žádná omezení. Můžete tedy zaplatit libovolným počtem bankovek, stejně tak vám jich může být zpět vráceno neomezené množství.

Jedno však mějte na paměti, podle Zákona o omezení plateb v hotovosti nesmíte v obchodě v hotovosti zaplatit více než 350 tisíc korun. Bude-li platba vyšší, musíte ji provést bezhotovostně.

Potřebujete minci na vozík či rozměnit

I přesto, že je běžné zprovoznit nákupní vozík pomocí plastových koleček (tzv. košíkových mincí), někteří lidé stále používají pěti- či desetikorunové mince. Může ale nastat situace, že nebudete mít ani jedno. Mnozí zákazníci pak automaticky zamíří za pokladní, aby jim na minci do vozíku rozměnila. Jejich cesta je zbytečná.

„V případě, že si zákazník nic nekupuje, pokladní nesmí pokladnu otevřít. Rozměnit drobné na vozík si mohou naši zákazníci na pokladně na hlavních informacích,” uvedla pro Právo Pavla Hobíková ze společnosti Globus. Stejných pravidel se drží i v ostatních hypermarketech. Nicméně prakticky ve všech jejich obchodech si zákazníci mohou koupit již zmíněné plastové kolečko, které jako minci nelze utratit a do vozíku je můžete používat opakovaně.

Podobně narazíte i v případě, budete-li chtít rozměnit bankovku vyšší nominální hodnoty za menší. Obchody to z bezpečnostních důvodů neprovádějí. Chtějí tak předejít situacím, kdy by se nepoctivý zákazník snažil pokladní nějakým způsobem zmanipulovat. Maximálně do 200 korun si můžete bankovky vyměnit na informacích v prodejnách společnosti Kaufland.

Platíte malý nákup velkou bankovkou

Chcete si koupit pár drobností za několik korun a v peněžence máte jen několikatisícovou bankovku. Vzhledem k tomu, že zákon obchodníkům nenařizuje, že musí za každou cenu vyjít zákazníkovi vstříc, může se stát, že vám pokladní, která nebude mít dostatek hotovosti na vrácení, odmítne bankovku převzít.

V prodejnách obchodních řetězců by vás ale situace, kdy vás pokladní s velkou bankovkou odmítne, potkat neměla. „Pokladní má povinnost vrátit na jakoukoliv hodnotu bankovky, a to i přesto, že je její nominální hodnota mnohem vyšší než uskutečněný nákup,” upřesnila pro Právo Jana Pikardová ze společnosti Tesco Stores ČR. Nemá-li pokladní dostatek hotovosti, musí zavolat pokladní dohled, který zajistí, aby měla dostatečnou rezervu.

„Výjimkou jsou ve SPAR ČOS pouze platby eurem. Na prodejnách nelze platit mincemi a nejvyšší nominální hodnota, kterou smí pokladní přijmout, je 200 eur,” upřesnil pro Právo mediální zástupce společnosti Aleš Langr.

Bankovka není úplně v pořádku

Pokud vám pokladní vrátí bankovku, která je neplatná, můžete ji pochopitelně odmítnout. „Zákazník nemusí přijmout ani bankovku, u níž nemůže vyloučit, že se jedná o padělek. Také nemusí převzít bankovku, která je poškozená, například natržená, vypraná a podobně,” uvedla pro Právo Petra Vlčková z České národní banky.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Jedno euro

„U pokladních platí, že můžou odmítnout bankovku, která je neplatná nebo není celá. Můžou také odmítnout převzít bankovku, která je nestandardně poškozená, například ohořelá, zetlelá, zašpiněná od krve, roztržená na více než dva kusy a podobně,” doplnila Vlčková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám