Hlavní obsah

Elektronické dražby aut lákají stále více lidí

Právo,

O elektronické dražby movitých věcí, které se dostaly do exekuce, se zajímá stále víc lidí. Tyto dražby zavedla novela exekučního řádu od 1. ledna 2013. Velký zájem je podle Exekutorské komory zejména o dražené automobily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„E-dražby lákají desítky zájemců. Není totiž nutné nikam chodit. Dražit může každý, kdo se zaregistruje, a to z pohodlí domova nebo kanceláře,“ uvedl prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Podle jeho slov s větší účastí zájemců na dražbě souvisí fakt, že její výnosy jsou vyšší. „Je to dobře jak pro věřitele, tak pro dlužníka. Podaří se totiž umořit větší část dluhu,“ soudí Prošek.

Například při jedné elektronické dražbě aut se podařilo vydražit VW Passat Variant 2.0 TDI za 221 000 korun, zatímco dražba začínala na odhadu 90 000 korun a aktivně v ní přihazovalo 24 lidí. BMW Z3 Roadster 1.8i bylo vydraženo za 92 050 korun, což bylo o 62 000 korun více než nejnižší podání.

Věc si je možné před dražbou prohlédnout

Lidé, kteří se chtějí zúčastnit elektronické dražby, najdou veškeré informace na portálu dražeb (www.portaldrazeb.cz). Věc si před samotnou dražbou také mohou prohlédnout. Vše podstatné se dozvědí z dražební vyhlášky, která obvykle obsahuje fotografie. Současně je v ní stanoveno, kdy se koná klasická prohlídka dané věci.

On-line průběh dražeb podle prezidenta Exekutorské komory přispívá ke zvýšení transparentnosti celého procesu. Zájemci se totiž nemohou vzájemně ovlivňovat či domlouvat na společném postupu.

Další výhodou je podle něho i časový prostor pro činění jednotlivých příhozů, který dává dražitelům větší prostor pro uvážení, jakou cenu jsou ochotni za draženou věc zaplatit. Nová forma dražby navíc významným způsobem šetří finanční náklady. Není totiž nutné, aby byla rezervována dražební místnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám