Hlavní obsah

Cizinci v Praze kupují třetinu nových bytů

Právo, Jakub Svoboda

V Česku ročně změní majitele více než 150 tisíc bytů a domů. Čtyři roky poté, co u nás padla zákonná omezení vyjednaná vládou při vstupu ČR do Evropské unie, se na jejich nákupu podílí stále více cizinců.

Foto: Archiv, Právo

Nejvíc v Česku kupují byty Slováci a Vietnamci.

Článek

Nejvíc v Česku kupují byty Slováci a Vietnamci. Za nimi následují Ukrajinci, Rusové a Nizozemci, vyplývá z ankety Práva mezi realitními a investičními společnostmi.

„U nových projektů v Praze je v katastru nemovitostí zapsáno

30 procent cizinců ze všech vlastníků jednotek,“ řekl Právu ředitel investiční společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal.

Cizinci často neznají povinnosti vlastníka

Přesná čísla o realitních transakcích a národnosti kupců a prodávajících tuzemské statistiky neevidují.

Podle franšízanta realitní společnosti Century 21 Jaroslava Nováčka se v posledních měsících v Praze výrazně zvýšil zájem Vietnamců o byty a nebytové prostory, což souvisí s jejich úbytkem v pohraničí.

Výrazně velký, až devět procent, byl podle něj ještě loni podíl rusky mluvící klientely v Chebu, Mariánských Lázních a především v Karlových Varech. „Naproti tomu v Ostravě a okolí zaznamenáváme až pětiprocentní podíl občanů z Polska a Slovenska,“ dodal.

Podíl cizinců vlastnících byty v nových domech podle Pácala postupně roste.

„Vzhledem k tomu, že většinou neznají dobře naše zákony a povinnosti vyplývající z vlastnictví bytu v domě, stále častěji dochází k problémům při shromážděních vlastníků, při jejich rozhodování, hlasování apod.,“ upozornil Pácal s tím, že při některých hlasováních je zapotřebí účast alespoň tří čtvrtin vlastníků.

Zájem bohatých Rusů o lázně trvá

Podle mluvčího M reality Aleše Juchelky Vietnamci kupují až 35 procent českých realit, které končí v rukách cizinců, o něco menší je podíl Slováků a občanů postsovětských republik. Vietnamci přitom nakupují hlavně budovy s byty, movitější lidé z postsovětských republik si pořizují nemovitosti v lázeňských městech – vedle Teplic, Mariánských Lázní a Karlových Varů s oblibou zakotvují také v Praze.

Častým jevem nyní zejména u Rusů je, že si nemovitost koupí a poté ji pronajímají
Kristýna Ishihara, ředitelka realitní společnosti

„Ti méně movití kupují panelákové byty. Jde například o Ukrajince, kteří k nám přišli za prací. Holanďani u nás v posledních letech nakupovali rekreační nemovitosti, Italové pak například obchodní prostory v centru Prahy,“ dodal Juchelka.

„Poměrně častým jevem nyní zejména u Rusů je, že si nemovitost koupí a poté ji pronajímají,“ upozorňuje ředitelka společnosti RE/MAX Well Praha Kristýna Ishihara.

Podle vedoucího oddělení průzkumu realitního trhu společnosti Jones Lang LaSalle Ondřeje Novotného je nutné rozlišovat mezi investory, kteří v Česku kupují byty za účelem dlouhodobější investice či uložení peněz, a kupujícími, kteří hledají bydlení pro sebe.

Hledají spíše dražší nemovitosti

„Počet a národnostní rozložení cizinců ve druhé skupině se samozřejmě odvíjí od počtu a rozložení cizinců žijících v ČR. Nejpočetněji tak v této skupině budou zastoupeni Slováci, Vietnamci a obyvatelé bývalých sovětských republik, především Ukrajinci,“ uvedl Novotný.

Ve skupině investorů do rezidenčních nemovitostí podle něj dominují Rusové a další investoři z postsovětských republik. Většina těchto investorů hledá spíše dražší nemovitosti v dobrých rezidenčních lokalitách, případně přímo v blízkosti center měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám