Hlavní obsah

Systému „zaplať - pošlu” zneužívají podvodníci, kupující se telefonů nedočkají

Právo, Jindřich Ginter

Podvodníci na internetových bazarech a aukcích, před nimiž Právo před časem opakovaně varovalo, to stále zkoušejí na důvěřivce. A daří se jim. Nejčastěji s novými nebo zánovními mobily.

Foto: Nokia, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Neodrazují je ani opatření největších bazarových a aukčních portálů, které se podvodníky snaží preventivně vyhledávat.

Nabídnou zboží, inkasují peníze, ale kupujícímu nic nepošlou. U menších položek je systém založený na důvěře „zaplať – pošlu“ přitom celkem běžný, protože je nejlevnější a nejrychlejší.

Mladík nabízel dvacet mobilů, neposlal žádný

Například před několika dny policie chytila mladíka z Chotěboře, který do internetové aukce umístil nabídku prodeje dvaceti mobilů, každý za dva tisíce korun.

„Všechny telefony přes portál prodal a inkasoval za ně celkem více než čtyřicet tisíc korun, žádné zboží však kupujícím nedodal a peníze použil,“ uvedla policejní komisařka Monika Pátková.

Tento případ není rozhodně ojedinělý. Například pětatřicetiletý podvodník z Ostravy na internetovou aukci umístil nabídku mobilu Samsung Galaxy S II za 5500 korun. Zájemce z Písku mu na účet poslal 5600 korun i s poštovným. Telefonu se však už nedočkal a peněz zpět také ne.

Podvodník byl ale letos v červenci dopaden a „zpracován“ ve zkráceném přípravném trestním řízení.

Když je toho více, až dva roky vězení

Naletěla i sedmnáctiletá dívka z Českobudějovicka, která se v květnu nechala zlákat nabídkou mobilního telefonu iPhone S4 za 6000 korun. S prodejcem v aukci začala komunikovat prostřednictvím e-mailu. Peníze mu zaslala na účet.

Prodejce však telefon neposlal ani jí nevrátil peníze. Problém je v tom, že banky jen tak jméno majitele účtu nesdělí. Jde často o zdlouhavý administrativní proces.

Pachatelé většinou spoléhají i na to, že když je škoda do pěti tisíc korun, nejedná se ještě o trestný čin a hrozí jim jen minimální tresty. Jenže když se toho naskládá více, už to může vydat na pořádný flastr.

„Za přečin podvod nyní například mladíkovi z Chotěboře hrozí až dva roky vězení,“ dodala Pátková.

Reklama

Výběr článků

Načítám