Hlavní obsah

Podvodníci se letos na české seniory slétají jako supi

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci se letos v ještě větší intenzitě zaměřují na seniory, zneužívají jejich důvěřivosti a tahají z nich desetitisíce korun. Obzvláště v posledních týdnech. Vyplývá to z hlášení policie v jednotlivých krajích.

Foto: Profimedia.cz

Senioři bývají častým a mnohdy snadným cílem podvodníků.

Článek

Třeba na Pelhřimovsku během deseti dnů v jednom z letošních měsíců přijali policisté hned čtyři oznámení od seniorů, od kterých dosud neznámý pachatel vylákal peníze nebo se o to pokusil.

V Mostě zase policisté marně už týdny hledají podvodnice, které mají na kontě několik obětí. Slétají se na ně doslova jako supi. Stačí jim, že důchodkyně vyhlíží z okna, a už to je přiláká. Staré lidi straší dluhy u energetických firem a exekucemi.

15 tisíc během necelé hodiny

V jednom z případů od seniorky třeba během necelé hodiny vylákaly patnáct tisíc korun. Vše začalo tak, že odpoledne oslovila neznámá žena důchodkyni, která se dívala z okna. Pachatelka jí tvrdila, že u ní musí zkontrolovat smlouvy a úhrady za odběr energie. Důvěřivá seniorka neznámou pozvala do bytu a ukázala jí podklady, včetně občanky.

„Poškozené následně sdělila, že má dluh 15 tisíc korun, který se v případě nezaplacení ještě ten den navýší na 21 tisíc korun. Poté odešla. Asi za hodinu se vrátila s dalšími dvěma ženami. Podvodná skupinka seniorku zmátla tak, že s nimi odjela do banky, kde vyzvedla finanční hotovost,“ stojí v policejním záznamu.

Seniorka poté celou částku, 15 tisíc korun, předala podvodnému trojlístku. Až později důchodkyni došlo, že se nechala napálit, neboť žádné kontroly od energetiků na uhrazené faktury domů k zákazníkům nechodí, vše probíhá elektronicky a případné upomínky za nezaplacené účty za energie se rozesílají písemně.

Pachatelka ve věku kolem čtyřiceti let je silnější postavy. Měla špinavě blond vlasy, kratšího střihu.

Báchorka za 20 tisíc: Syn měl autonehodu

„V dalším případě se neznámá žena vnutila seniorovi do bytu a tvrdila, že jde kvůli dluhu v důchodovém pojištění. Přesvědčila ho, že dluží šest set korun a ty musí ihned uhradit, a pokud ne, tak mu hrozí exekuce. Senior peníze ženě zaplatil,“ shrnuje mostecká policie.

Obdobné způsoby okradení, provedené jako přes kopírák, hlásí další důchodci.

Jsou i jiné finty. Jejich provedení přitom naznačuje, že podvodníci bývají alespoň částečně obeznámeni s některými detaily ze života okradených důchodců, a je tak možné, že se třeba znají s jejich příbuznými, z nichž potřebné informace vytáhli nebo odposlechli.

V pondělí 29. července večer zhruba čtyřicátník vyšší štíhlé postavy s krátkými světlými vlasy v Šumperku vymámil z osmdesátileté seniorky 20 tisíc korun.

„Po 18. hodině kontaktoval ženu v jejím bytě pod záminkou, že její syn měl autonehodu a potřebuje peníze na odtah. Představil se jménem Dvořák a tvrdil, že je policista. Seniorka mu peníze dala a až následně zjistila, že syn nehodu neměl,“ uvedla policistka Marie Štrbáková.

Jen den předtím, v neděli kolem 16. hodiny, zase obelhal neznámý muž stařečky (84, 89 let) v Olomouci.

Já vás odpojím, paní

„Pod smyšlenou záminkou, že se jedná o bývalého pracovníka firmy, kde byli důchodci dříve zaměstnaní, žádal o půjčení finanční hotovosti na opravu vozidla, kterou slíbil vrátit do večera. Odešel s šesti tisíci korunami,“ shrnula Marie Štrbáková z policejního ředitelství Olomouckého kraje. Manželé už pozdě u bývalých spolupracovníků zjistili, že podvodníka nikdo nezná.

Bylo krátce po jedenácté hodině 31. července, když se v bytě dvaasedmdesátileté důchodkyně v Železnici na Jičínsku rozezněl telefon. „Mužský hlas se jí dotázal, zda by nechtěla vyměnit aparát. Nechtěla, naopak měla zájem o koupi mobilu. Na to jí muž hned sdělil, že se u ní staví kolega, který vše zařídí. O hodinu později seniorku navštívil asi 35letý muž, který za zrušení pevné linky požadoval 1500 korun,“ upřesnila Hana Klečalová z policie Královéhradeckého kraje. Dokonce jí ukázal katalog s mobily. Nechal si zaplatit a zmizel.

Nebo šestatřicetiletá cizinka zase v Českých Budějovicích využila nepřítomnosti své spolubydlící, seniorky, která byla hospitalizována v nemocnici, a na její cestovní pas a bez jejího souhlasu převzala od doručovatelky starobní důchod ve výši 18 600 korun. K případu došlo letos v dubnu, v pátek 2. srpna jí kriminalisté sdělili obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám