Hlavní obsah

Advokát obral lidi o milióny, soud ho pustil z vazby

Právo, Jindřich Ginter

Dnes už bývalý pražský advokát Miloš Vlasák (36), který obral klienty společnosti Reality 21 bezmála o 70 miliónů korun, si opět může užívat svobody. Obvodní soud pro Prahu 1 ho po necelém roce ve vazbě v úterý propustil. Vyplývá to ze soudní korespondence zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování není ukončeno. Peníze se nenašly. Pěti desítkám lidí Vlasák zničil život, když z advokátní úschovy sebral milióny. Jím okradení klienti přišli o nemovitosti, které prodávali, a sumy, jež měli za ně po právu inkasovat.

Městský soud v Praze 2 požádal vazební věznici v Ruzyni o eskortu Vlasáka na 13. srpna k přezkumnému jednání v rámci insolvenčního řízení.

Na sedm desítek okradených lidí a institucí se v insolvenčním jednání přihlásilo se svými pohledávkami.

Jenže teď nestačí jen Vlasáka převézt z jedné budovy do druhé. Buď přijde dobrovolně, nebo ho bude muset začít nahánět policie.

Vlasák peníze z advokátní úschovy, která by měla být nedotknutelná, používal na úhradu svých závazků. I po roce se tento případ zpronevěry stále řeší. Někomu sebral milión a půl, jinému třeba pět. Jel to ve velkém. Realitka ho přitom svým klientům doporučila.

Zoufalství jedné z rodin

„Vše nasvědčuje tomu, že to dělal podobně jako ve hře letadlo, která se zhroutila a my jsme byli na konci řady,“ řekl Právu Jan Maršálek, jeden z poškozených, jenž přišel o peníze za byt.

„Náš dům se prodal za 3,5 miliónu korun. Loni 22. srpna advokátní koncipientka Vlasáka potvrdila makléřce realitky, že peníze od kupujícího přišly, a je možno tudíž kupní smlouvy odnést na katastr nemovitostí k převodu. Tentýž den ale Reality 21 rozvazuje s advokátem Vlasákem spolupráci. Nikdo z klientů není o tom informován,“ vzpomíná Dana Krudencová, další z okradených.

I přes podezření, že se něco děje, podle jejích slov však makléřka realitky den poté předala kupní smlouvu na katastr a ten nemovitost převedl na kupující. Až loni 10. září večer byli makléřkou telefonicky informováni o problému.

„V té době již ovšem řízení o vkladu na katastru nemovitostí bylo na konci – nešlo ho již zastavit. Do dnešního dne jsme za prodaný dům nedostali ani korunu,“ zoufá si Krudencová.

Advokátní komora: je nám to velmi, velmi líto

Česká advokátní komora se distancovala od toho, že by měla poškozeným nějak zvlášť pomáhat, například formou bezplatné právní poradny nebo alespoň částečnou kompenzací za zlodějnu, které se dopustil jejich bývalý kolega.

"Česká advokátní komora není nějakým zájmovým spolkem, charitou nebo podpůrnou organizací. Vznikla na základě zákona a zákon přesně vymezuje, co smí a nesmí, jaké kompetence má. Pracuje s tím, co jí legislativci nadělili. Není ani založena na principu členství, advokáty sdružuje tím, že je povinně zapisuje do seznamu advokátů. Nehospodaří se žádnými veřejnými finančními prostředky, její příjmy tvoří příspěvky advokátů a o jejich výši musí rozhodnout sněm," uvedla na stránkách komory mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

"Je nám pochopitelně velmi, velmi líto oněch podvedených a okradených klientů, moc nás to mrzí, advokacii těch několik obdobných případů, které se v minulosti staly, dobré jméno nedělají," dodala Chaloupková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám