Hlavní obsah

Zdražení hypoték je na spadnutí. Výhodný úrok se vyplatí sjednat si dopředu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

I přesto, že úrokové sazby u víceletých fixací hypoték jsou na svých historických minimech, signály z mezibankovního trhu naznačují, že se budou postupně zvyšovat. Je tedy nejvyšší čas si výhodnou úrokovou sazbu sjednat s bankou předem. Naprostá většina bank vám její výši bude garantovat minimálně 30 dní od nabídky.

Foto: Profimedia.cz

Je nejvyšší čas pro sjednání výhodné úrokové sazby.

Článek

„Od začátku roku stoupají ceny dlouhodobých finančních zdrojů na mezibankovním trhu, od kterých se odvíjejí úrokové sazby u hypoték a to zejména pro tříleté a pětileté fixace. Je pouze otázkou času, kdy dojde k navýšení úroků u víceletých hypoték. Ten, kdo sází na jistotu a volí hypotéku s tříletou či pětiletou fixací, by si měl pospíšit, nebo si zajistit fixaci nyní a čerpat později,“ upřesnil pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Garance výše úrokové sazby: měsíc i rok

O domluvu s bankou se v současné době zajímají především klienti, kterým v následujících týdnech či měsících končí fixace úrokové sazby a chtěli by si co nejvýhodnější sazbu „pojistit” právě pro chvíli, kdy budou moci svou starou hypotéku refinancovat.

Těmto klientům vycházejí vstříc všechny banky a nabízejí jim možnost takzvané garance úrokové sazby. V praxi to znamená, že po zpracování předběžné žádosti banka klientovi garantuje nabídnutou úrokovou sazbu po určité období. Ovšem u naprosté většiny z nich se setkáte „jen” s 30denní garancí, u Sberbank pak s 35denní garancí.

Až 12 měsíců vám bude sazbu držet Česká spořitelna či Equa banka. Do konce letošního roku garantuje klientům sjednanou výši úrokové sazby UniCredit Bank.

Také Raiffeisenbank po orientačním propočtu hypotéky garantuje klientům sazbu na jeden měsíc, a to zdarma. Ovšem pokud byste si ji chtěli od banky podržet na tři měsíce, zaplatíte poplatek ve výši 0,5 procenta z výše poskytnutého úvěru.

Garance až dva roky po podepsání smlouvy

Po podepsání smlouvy se u některých bank setkáte s delší garancí sazby. „Jakmile je úvěr s danou sazbou schválen a podepsána smlouva o úvěru, má klient až 24 měsíců na vyčerpání úvěru a po tuto dobu mu sazbu garantujeme. Pokud by úvěr nečerpal, neúčtujeme mu žádnou sankci,” uvedla pro Právo Vendula Žaloudíková z Fio banky.

Klienti Komerční banky či Wüstenrot hypoteční banky mají sazbu zajištěnu až na devět měsíců od podpisu smlouvy. Klienti LBBW Bank a Raiffeisenbank pak na šest měsíců.

Změní se parametry úvěru, garance neplatí

Ovšem je třeba si uvědomit, že banky garantují výši úrokové sazby na základě údajů, které klient bance poskytne. Pokud však dojde k zásadní změně parametrů hypotéky, banky mohou od dohodnuté sazby odstoupit.

„Sazbu garantujeme vždy při zachování klientem zadaných parametrů úvěru. To se týká například jeho příjmů, hodnoty nemovitosti a podobně. Pokud se změní, garance zaniká,” upřesnila Žaloudíková.

Banky skupiny ČSOB (ČSOB, Era Poštovní spořitelna a Hypoteční banka) klientovi sníží garantovanou sazbu, pokud by během 30denní lhůty sazby obecně snižovaly. „Klientům garantujeme maximální výši sazby. Pokud bychom však během této doby sazby snížili, klientovi nabídneme pro něj výhodnější sazbu, tedy nižší,” doplnila pro Právo Jana Wolfová z Hypoteční banky.

Největší zájem je o pětileté fixace

V současné době mají klienti největší zájem o fixaci úrokové sazby na období pěti let.

Současná nabídka pětiletých fixací úrokových sazeb u hypoték s 80procentní hodnotou zástavy
BankaMinimální výše úrokové sazby (v %)
Česká spořitelna2,99
ČSOB3,69
Era Poštovní spořitelna3,69
Equa banka2,59
Fio banka2,79
GE Money Bank3,19
Hypoteční banka3,69
Komerční banka2,99 (HÚ Klasik) 3,99 (HÚ Plus)
LBBW Bank3,37
mBank3,34
Raiffeisenbank2,89
Sberbank3,39
UniCredit Bank4,09
Wüstenrot hypoteční banka3,34 (Hypotéka na vlastní bydlení) 3,24 (Hypotéka Refin)
Zdroj: banky; Poznámka: výše úrokových sazeb platná k 23. 7. 2013, sazby jsou uvedeny bez úrokových bonusů

Úrokovou sazbu u hypotéky si pochopitelně můžete ještě o několik desetin procentního bodu snížit. Stačí, když si u banky sjednáte běžný účet, případně si uzavřete pojištění úvěru, nebo jiný produkt. Podle Petra Plocka z UniCredit Bank více než 90 procent klientů s hypotékou v současné době různé úrokové bonusy běžně využívá.

Doporučení Sfinance.cz

  • Přes internetový srovnávač si nejprve vyberte nejvýhodnější hypotéku a konkrétní podmínky poté řešte s bankovním poradcem.
  • Informujte se, zda vaše banka garanci sazeb vůbec poskytuje, na jak dlouhou dobu je možné sazbu „rezervovat“ a co je součástí obchodních podmínek. Ty se mohou napříč hypotečními ústavy výrazně lišit.
  • Sjednání garantovaného úroku dopředu je obecně mnohem výhodnější než předčasné splacení hypotéky a následné sjednání nové. Vyhnete se tak sankcím za předčasné splacení a zároveň využijete potenciálu, který nízká úroková sazba představuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám