Hlavní obsah

Česko zaplavují zbytečné vyhlášky, sestřičky musí třeba hlídat teplotu v lednicích

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku zaplavují zbytečné či vyloženě účelové vyhlášky, které řeší všechno a vlastně nic. Například k už platící vyhlášce o evidenci teploty v nemocničních chladničkách pro pacienty přibyla nedávno další - exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) stihl ratifikovat „zásadní“ novou vyhlášku o kontrole klimatizačních systémů. Nabývá účinnosti 1. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Sestry musí kromě zdravotnických úkonů vést i evidenci teploty v lednici.

Článek

Rozšiřuje plejádu tisíců zbytečných předpisů o ničem, zato je v unijním souladu, neboť „tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie; stanoví rozsah, četnost a způsob provádění kontroly klimatizačních systémů a vzor a obsah zprávy o těchto kontrolách“.

Povoluje se udělat křížek

„Kontrola klimatizačního systému se vztahuje na klimatizační systém, který upravuje vnitřní prostředí pro užívání osob. Každý klimatizační systém se posuzuje samostatně bez ohledu na počet ostatních klimatizačních systémů, které jsou součástí budovy,“ určuje jasně a vymezuje nekompromisně vyhláška, kdyby to někdo nevěděl nebo o tom bylo sporu.

Pamatuje i na složitější situace. „V případě, že se nejedná o první kontrolu provedenou podle této vyhlášky nebo první kontrolu po uvedení klimatizačního systému do provozu, může v částech zprávy o kontrole, pokud v nich nedošlo od předchozí kontroly ke změně, být uveden křížek.“

Vyhláška má dokonce i přechodné ustanovení jako každý správný evropský předpis: „Kontroly klimatizačních systémů provedené přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky se považují za kontroly klimatizačních systémů podle této vyhlášky. Předchozí vyhláška se zrušuje.“ Každému vlastníkovi budov s klimatizací se teď od srpna musí ulevit.

Drama evidence teplot chladniček

Vyhláška o klimatizacích je asi tak stejně významná jako předpis nařizující v nemocnici a lázních vést pravidelnou kontrolu a evidenci stavu teploty chladniček určených pro ukládání soukromých potravin pacientů.

Nestačí upozornění pacienta, že chladnička nechladí, ale sestra zhruba každé dva týdny musí provádět osobní kontrolu teploměru umístěného v chladničkách na pokojích.

Kdo neviděl sešit určený zvlášť pro každý pokoj, pečlivě sestrou vylinkovaný svislými čarami, vytvářející kolonky „datum, čas příchodu, teplota, závada“, neuvěří.

Čtení je to dramatické. Například na jednom z pokojů zařízení patřícího nemocnici Bulovka na sklonku loňského roku zaznamenali v jednom měsíci nebývalé kolísání teploty chladničky od tří do šesti stupňů.

Jako závada to ale vrchní sestrou vyhodnoceno nebylo, soudě dle zápisů v sešitě opatřeném hned dvěma razítky a údajem, že obsahuje celkem 200 listů.

Prohlídky, které jen tahají z lidí peníze

Nebo další zánovní vyhláška ministerstva zdravotnictví nutí zaměstnance a brigádníky chodit na v praxi zcela formální tzv. zdravotnické prohlídky, které prevenci nepřipomínají ani vzdáleně.

Nestačí prohlídka a potvrzení od vašeho obvodního lékaře, který by stav daného člověka měl komplexně znát nejlépe. Musí se jít do zařízení speciálně určeného pro tyto pracovní prohlídky a za ně také speciálně platit.

Žádné speciální vyšetření ale nedostanete. Změří vám tlak, zeptají se, zda vám něco není, musíte se podívat na písmenka na zdi a dají vám razítko.

„Vyhláška budí dojem, že byla vydána na zakázku firem zabývajících se pracovněpreventivní lékařskou službou. Nepočítá s existencí již fungujícího systému preventivních prohlídek, jehož kapacita není v současné době vůbec plně využita,“ uvedlo letos v dubnu Sdružení ambulantních specialistů ČR, které ministerstvo při tvorbě vyhlášky zcela obešlo.

To, že náš právní systém zahlcuje vyhláškový balast, vyplývá ze skutečnosti, že vyhláška je předpis doplňující určitý zákon. A ročně přibude v Česku na šest stovek nových zákonů a novelizací novel. A ke všem je třeba obvykle udělat nové vyhlášky o „starých“ záležitostech.

Mnozí představitelé práva opakovaně upozorňují, že systém je tak nepřehledný, často protichůdný a hlavně se pořád měnící, že se v něm už mají problém orientovat odborníci, natož právní laici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám