Hlavní obsah

Hypotéky jsou v kurzu, táhne je refinancování

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hypotečním trhu se posledních šest měsíců čile obchoduje. Neutuchajícímu zájmu o financování bydlení prostřednictvím hypoték nahrávají jak neustále klesající úrokové sazby, tak relativně nízké ceny nemovitostí. Podle odhadu Hypoteční banky vzrostl hypoteční trh v prvním pololetí meziročně o více než 15 procent. Za růstem trhu však nejsou ani tak nové úvěry jako spíše zájem Čechů o refinancování půjček na bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Hypotékám se letos daří.

Článek

Během prvních šesti měsíců roku 2012 tuzemské banky poskytly více než 36 tisíc hypotečních úvěrů za téměř 60 miliard korun. Za stejné období letošního roku poskytnuté hypotéky dosáhly objemu více než 70 miliard korun.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj bylo v roce 2012 poskytnuto celkem 73 595 hypotečních úvěrů v objemu zhruba 121,6 miliard korun.

Růst hypotečního trhu táhne refinancování 

Rok 2013 je od počátku vnímán jako rok refinancování hypoték. Zhruba 100 tisícům lidí, kteří uzavřeli hypotéky v prodejně silných letech 2008 - 2010, končí letos fixace úrokové sazby. Ve hře je tak podle odhadů bank 80 až 100 miliard korun. O změně banky letos v této souvislosti vážně uvažuje až 60 tisíc lidí s hypotékou.

Stále častěji používají hypotéku na refinancování například klienti Raiffeisenbank, kde tvoří zhruba 40 procent ze všech úvěrů na bydlení. Banka poskytla v prvním pololetí letošního roku 3339 hypoték v celkovém objemu 6,76 miliardy korun. „Náš tržní podíl oproti předchozímu roku výrazně vzroste, odpovídá to našim ambicím vrátit se zhruba na desetiprocentní tržní podíl,” uvedl Jan Bureš z Raiffeisenbank.

Objem i počet hypotečních úvěrů je vyšší i v dalších bankách. Například Česká spořitelna během prvního pololetí letošního roku pomohla k pořízení nového či lepšího bydlení téměř 13 300 klientům. Ti si u ní sjednali hypotéky v celkovém objemu téměř 20,77 miliard korun. Počet nových hypoték tak v meziročním srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 23 procent, jejich objem pak o 15 procent.

V UniCredit Bank letos během prvních šesti měsíců poskytli meziročně o 53 procent hypoték více. Z pohledu objemu se jedná o 44procentní nárůst. Ze zhruba poloviny se na uzavřených obchodech podílejí refinancované hypotéky.

Zájem je o pětileté fixace a starší nemovitosti

„Z dat o hypotečním trhu za první pololetí je zřejmé, že lidé v současnosti vnímají pořízení vlastního bydlení jako jednu ze základních potřeb, a to překvapivě i v době stagnující ekonomiky,” uvedl Jan Sadil z Hypoteční banky.

Lidé mají v současnosti největší zájem o hypotéky do 80 procent hodnoty zástavy nemovitosti. Preferují i delší období fixace, nejčastěji pětileté. Například v Raiffeisenbank si v prvním pololetí fixaci úrokové sazby na pět let zvolily tři pětiny klientů.

„U úrokových sazeb se začíná projevovat to, že se klienti připravují na již dlouho avizované zvýšení úrokových sazeb a sjednávají si spíše pětileté fixace úrokových sazeb místo dříve převažujících tříletých. Je za tím pochopitelná snaha zafixovat si současné mimořádně příznivé úrokové podmínky na co nejdelší dobu,” vysvětlil Jan Bureš.

Lidé hypotékami nejčastěji financují koupi starších nemovitostí. Ve velkých městech jsou to především starší byty kategorie 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 metrů čtverečních. V obcích do 50 tisíc obyvatel zájemci nejčastěji kupovali starší rodinné domky o velikosti do 135 metrů čtverečních. V Praze je obecně díky akčním nabídkám developerů zájem o byty v novostavbách o velikosti do 60 metrů čtverečních.

Anketa

Vzali jste si letos novou, nebo jste refinancovali starou hypotéku?
Ano
18,4 %
Ne
81,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8460 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám