Hlavní obsah

Advokát obral klienty realitky o desítky miliónů. Spravedlnost nikde

Právo, Jindřich Ginter

Je to už více než rok, co advokát Miloš Vlasák okradl o 70 miliónů korun pět desítek klientů pražské firmy Reality 21. Ani po roce se lidé nedočkali spravedlnosti, finanční satisfakce či alespoň bezplatné právní pomoci od realitky a advokátní komory. Zůstali zcela na holičkách.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Článek

Advokát Vlasák jim jednoduše zpronevěřil pohádkový balík peněz, které mu kupující nemovitostí na doporučení realitky poslali pro prodávající do úschovy. Advokát od loňského září sedí ve vazební věznici Pankrác, dopisuje si se soudem, ale to je asi tak vše. Po roce.

I když jde o tak velké peníze, nenašly se. Ze strany realitky, patřící Romanu Hassmannovi z Prahy 4 a Petru Koubovi ze Strašnic, dříve úzce obchodně propojené s Vlasákem, není žádná snaha o částečné odškodnění klientů. Naopak.

K lidem se otočili zády, dělají, že se nic nestalo, nesnaží se jim poskytnout ani základní právní pomoc. Hledí si jen svých vlastních peněz, které jim Vlasák dluží.

Bezzubý právní systém

Prodávající o byty a domy přišli. Katastr je přepsal na kupující. Ti peníze přece poslali. Mnozí prodávající se propadli do dluhů, některé to zdravotně zlomilo, bydlí div ne na ulici. Podala se trestní oznámení, policie šetří, vypečený advokát sedí přes rok ve vazbě.

Realitka Reality 21, ale dále slibuje klientům bezpečné, profesionální provedení prodeje/koupě nemovitosti.

Její vlastníci nemají v rámci předběžných opatření zablokovaný majetek, obstavené účty, právní systém je nepřimáčkl do podobného kouta, do jakého dostali oni své bývalé klienty tím, že je poslali mimo jiné za Vlasákem.

Zničili jim život

„Přestože jsme nedostali zaplaceno, byly námi prodávané nemovitosti převedeny na kupující, se kterými se nyní přeme o vlastnické tituly. Na vině však nejsou oni. Peníze, které kupující zaplatili, totiž zpronevěřil advokát Vlasák,“ vysvětluje Jan Maršálek z Prahy, jeden z poškozených a mluvčí desítek dalších v „kauze Reality 21“.

Ta se oháním tím, že je z obliga, protože její klienti měli s Vlasákem zvlášť smlouvu o advokátní úschově. „Vlasáka ale realitní kancelář prezentovala jako člena svého právního oddělení. Později se na jeho advokátských účtech našlo jen 131 a 124 korun,“ dodal Maršálek.

On přišel o více než milión korun za půlku ceny bytu v Praze. Ještě hůře dopadli například manželé Královi – sebral jim pět miliónů. Další z okradených je Jitka Sedlmayerová – dva milióny. Výčet zničených lidí by se obrazně řečeno ani nevešel do novin.

„Ke zpronevěře došlo v druhé polovině srpna 2012, výslechy trvají dodnes. Vyšetřování probíhá zvlášť u advokáta Vlasáka a zvlášť u realitní kanceláře,“ dodal Maršálek.

Dopis z vazby: Ještě mi dluží za vícepráce

Kde je 70 miliónů, které patří klientům? Vlasák v lednu soudu z vazby napsal, že má firmu bez majetku, potom další dvě společnosti s nemovitostmi, kde je ale na jednu z nich podána žaloba na určení vlastnického práva.

Dále vlastní byt na Žižkově, jenže na něho uplatňuje zástavní právo banka. V seznamu svého majetku Vlasák ještě uvádí faktury ve výši čtvrt miliónu korun, které mu Reality 21 (údajně) nezaplatila „zejména za vícepráce“.

Výčet osob, jimž dluží on, se rozrostl především během letošního roku v rámci insolvenčního řízení.

Kromě okradených klientů jsou to i banky UniCredit Bank (4,7 miliónu korun), GE Money Auto (230 tisíc), ČSOB Leasing, která mu poskytla úvěr 606 tisíc korun na nákup luxusního terénního vozidla Land Rover Range Rover Sport 3.0. Neměl ale ani sjednané povinné ručení, což se ukázalo, když půl roku před zatčením zavinil nehodu.

To, že ale i realitka je v tom až po uši, byť tvrdí, že s ním jen spolupracovala a za jeho činy neručí, potvrzuje už jen prostý fakt, že Vlasákem byli takto najednou obráni jen její klienti.

Realitka, respektive její vlastníci, by tedy logicky měla nést částečnou finanční či majetkovou odpovědnost za právníky, které si najímá a jejichž služby prodává.

Není to totiž ojedinělý případ ukradených úschov, jak ukazuje nejen judikatura soudů, ale i kauza dvou jednatelek plzeňské realitky Styl, které, i když okradly klienty o dvacet miliónů v úschově, nejsou dokonce ještě ani po půl roce ve vazbě.

Advokáti by měli pohledávky vykoupit

Za advokáta by měla nést odpovědnost také Česká advokátní komora (ČAK), jejímiž členy advokáti povinně jsou.

Jen pokrčila rameny, pozastavila Vlasákovi výkon advokacie, udělala kárné řízení a zavedla elektronické tabulky úschov. Výsměch.

„ČAK sice veřejně slibuje garanci za kvalitu právních služeb advokátů, nám však sdělila, že za advokáta nenese žádnou odpovědnost, a finanční už vůbec ne,“ uvedl Maršálek.

Reprezentanti ČAK, obvykle ostřílení a známí advokáti, rozhodně ani v nejmenším nemají v úmyslu investovat do vyplacení alespoň částečného odškodění lidem za zlodějnu, které se v masovém měřítku dopustil jejich kolega-právník. Principiálně ale tomu nic nebrání.

Reprezentanti ČAK vymáhat dluhy umějí

Advokátní komora, respektive její vedení, by od klientů poškozených advokátem Vlasákem mohla pohledávky odkoupit a následně je po Vlasákovi vymáhat. 

Vždyť právě mnozí představitelé a členové advokátní komory jsou ve své podnikatelské advokátní praxi ve vykupování a vymáhání dluhů ve velkém velmi zběhlí.

Nebo zřídit pro případy advokát-zloděj něco jako garanční fond? Ale jděte.

Přitom 70 miliónů ukradených advokátem Vlasákem je více než u mnohých bankovních loupeží a desetkrát více, než přišili Rathovi v kauze Buštěhrad. Vlasáka nedávno překonal už jen bývalý soukromý soudní exekutor Višváder. Ten zpronevěřil 80 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám