Hlavní obsah

Pojišťováci na plátně: I pojišťovnictví je vyhledávaným tématem kinematografie

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vrcholí a na plátnech kinosálů se střídají různé typy filmových hrdinů. Pojišťovna Allianz při bližším pátrání dokonce zjistila, že i pojišťovací odborníci a sektor pojišťovnictví vůbec se objevil v mnoha úspěšných filmech.

Foto: Profimedia.cz

Catherine Zeta-Jonesová ve filmu Past z roku 1999

Článek

Svět pojišťováků se objevuje na stříbrném plátně už desítky let. Mezi slavné režiséry, kteří se ho ve svých filmech snažili divákům co nejvíce přiblížit, patří například Alfred Hitchcock, Woody Allen či Billy Wilder.

Ve filmech s pojišťovací problematikou hráli v minulosti i mnozí skvělí herci a herečky - například Cary Grant, Grace Kelly, Jack Lemmon, Gary Cooper nebo Shirley McLaine.

Krásné vyšetřovatelky pojišťovny

V novodobé kinematografii se filmaři často zaměřují na propojení pojišťovnictví s kriminálním prostředím plným intrik a loupeží.

Například ve filmu Past režiséra Jona Amiela z roku 1999 přesvědčí krásná  vyšetřovatelka pojišťovny, kterou ztvárnila Catherine Zeta-Jonesová, svého šéfa, že jedině ona je schopna chytit výjimečného zloděje v podání Seana Conneryho.

Dalším filmem, ve kterém si roli chladnokrevné cílevědomé vyšetřovatelky pojišťovny zahrála po boku Pierce Brosnana Rene Russová, je Aféra Thomase Crowna, také z roku 1999. Tématu pojištění se dotkl například i krimi film Brilantní plán (2007), v němž si zahráli Michael Caine a Demi Mooreová.

Pojišťováci v komediích

Prostředí pojišťovnictví se často objevuje i v komediích. Příkladem jsou například snímky Prokletí žlutozeleného škorpióna (2001) Woodyho Allena či Riskni to s Polly (2004), v němž hlavní hrdina v podání Bena Stillera pracuje jako risk manažer pojišťovny.

Hlavní hrdina dalšího filmu Truman Show z roku 1998, kterého ztvárnil známý komik Jim Carrey, pracuje zase jako pojišťovací agent.

Pojišťovnictví v dramatech i animovaných filmech

Na sektor pojišťovnictví se zaměřila i dramata. Nejslavnějším je Vyvolávač deště (1997) režiséra Francise F. Coppoly. Hlavní roli mladého právníka stojícího proti velké pojišťovně ztvárnil Matt Damon.

Pojištění se objevilo i v tak nečekaném žánru, jakým je animovaný film. Hlavní hrdina Disneyovské rodiny Bob Parr, známý jako Mr. Úžasný ve snímku Úžasňákovi (2004), pracuje totiž v pojišťovně jako odhadce škod.

Pojistné podvody jsou vděčným tématem

Ve filmu se setkáte i s atraktivním tématem pojistných podvodů, které však mají v reálném životě velmi vážné důsledky. To je patrné i v thrilleru Pojistka smrti od režiséra Billyho Wildera natočeného podle skutečné události. I přesto, že byl film do kin uveden už v roce 1944, patří k mistrovským dílům s mnoha oceněními.

Rovněž téma životního pojištění je opakujícím se tématem stříbrného plátna. Jak dokáže životní pojistka na vysokou částku zamotat osudy hrdinů, popisuje tragikomedie Skandál Bulworth z roku 1998 nebo film Když si Chuck bral Larryho (2007) s Adamem Sandlerem.

Co všechno se může stát, když firma naopak pojištění za svého pracovníka nezaplatí, je zase možné vidět ve filmu Životní zkouška (2000), kde hráli Russell Crowe a Meg Ryanová.

Pojišťováci jsou i v českých filmech

Také v českých filmech figurují lidé z pojišťoven. Mezi ty klasické můžeme zařadit například film Valentin Dobrotivý z roku 1942 s nezapomenutelným Oldřichem Novým v hlavní roli.

S falešnými pojišťováky se můžete setkat ve filmu Andělské oči, filmovém zpracování novely Bohumila Hrabala z roku 1994. Z nedávné doby si můžete vybavit třeba scénku s likvidátorem ze snímku Pupendo od režiséra Jana Hřebejka.

Historky z natáčení

Vzhledem k tomu, že Allianz Group je prostřednictvím své dceřiné pojišťovací společnosti Fireman´s Fund hlavním pojistitelem 80 procent filmových trháků Hollywoodu, chrání pojištěním nejen herce i celý filmový štáb včetně rekvizit, ale i zvířecí herce.

Například pro svůj film "Indiana Jones a poslední křížová výprava" si režisér Steven Spielberg objednal pět tisíc krys pro slavnou scénu, v níž Indy plave přes moře jejich těl. Zvířata byla rozmnožována a následně trénována několik měsíců před natáčením. Režisér požádal Allianz, aby zajistila pojištění těchto krys - nejen proti rizikům nemoci, „pracovního“ úrazu, ale i na riziko, že by odmítly pracovat jako „herci“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám