Hlavní obsah

Čechům vadí rostoucí faktury za energie, stále častěji mění dodavatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny energií rostly v Česku v posledních deseti letech rychleji než v jiných evropských zemích. Pohled na zvyšující se částky na fakturách nutí stále více Čechů k tomu, že se rozhodnou své dodavatele elektřiny či plynu změnit.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

„V posledních měsících jsme zaznamenali nárůst zájmu klientů zejména o přechod k novému dodavateli plynu,“ sdělil Právu produktový manažer internetového srovnávače cen Sfinance.cz Martin Špaček.

Květnové zlevnění plynu většiny významných hráčů na trhu se podle něj ve statistikách zatím příliš neprojevuje. „Důvodem je tříměsíční výpovědní lhůta. V případě smluv na dobu určitou lze převod uskutečnit až po uplynutí smluvně sjednané doby,“ upozornil Špaček.

Snižování cen plynu se v květnu pohybovalo na úrovni několika procent. Některé společnosti přišly s novou nabídkou až v červnu.

Podle statistik operátora trhu s elektřinou, které byly zveřejněny začátkem června, změnilo v květnu dodavatele energie o 769 odběratelů více než v měsíci dubnu. Celkový počet přechodů dosáhl čísla 53 937. Od začátku roku 2013 již bylo převedeno 328 526 odběrných míst.

„V květnu a červnu jsme zaznamenali nárůst požadavků o změnu dodavatele, konkrétně asi o 34 procent. Lidem v tomto čase přichází vyúčtování od dodavatelů, a tak si zjišťují, jakým způsobem by mohli ušetřit,“ dodal Špaček.

Podomní prodej je pro klienty často nevýhodný

Jak tento týden s odvoláním na vlastní průzkum uvedla agentura IBRS, mnoho lidí na změně dodavatele energie v minulosti prodělalo.

„Hlavním důvodem je to, že většina převodů zemního plynu, rámcově 70 procent, je realizována podomními prodejci, kteří klientovi neumožní srovnání dodavatelů energií, ale ve většině případů nabízejí pouze jeden produkt s co nejvyšší provizí,“ reagoval na výsledky průzkumu Špaček.

Podomní prodejci navštíví klienta, představí mu „výhodnou“ nabídku a po podepsání smlouvy navíc vyúčtují aktivační poplatek, který je v podstatě další součástí provize prodejce. Navíc se jedná o smlouvy, kde se klient zavazuje odebírat služby na dlouhou dobu, někdy i na 10 let.

Rozumnější je podle Špačka porovnat jednotlivé dodavatele energií prostřednictvím důvěryhodného internetového srovnávače, který si vyjednal nabídky a neúčtuje aktivační poplatky. „Neustále sledujeme trh a data aktualizujeme. Pokud dojde ke zdražení, informujeme klienta a nabídneme mu přechod k výhodnějšímu dodavateli. Průměrná úspora dosahuje v případě plynu 4151 Kč a u elektřiny 1210 Kč ročně,“ uvedl Špaček.

Oceňuje přitom přístup měst, která podomní prodej začínají regulovat úpravou tržního řádu, například Bystřice nad Pernštejnem, Vsetín nebo Ústí nad Labem.

Nabídky dodavatelů energií si lze porovnat na nezávislém srovnávači, třeba na této kalkulačce plynu nebo kalkulačce elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám