Hlavní obsah

Kalousek chce resuscitovat druhý pilíř, pro Husákovy děti se má znovu otevřít

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je v demisi, Nečasova vláda se chce ještě pokusit resuscitovat nově zaváděný, avšak skomírající druhý pilíř důchodového systému. Reaguje na to, že tato páteř její penzijní reformy je v troskách – od začátku roku vstoupilo do druhého pilíře pouze necelých 70 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Vláda a penzijní fondy přitom očekávaly, že předtím, než se druhý pilíř pro velkou část lidí na konci letošního června uzavře, bude v něm okolo půl miliónu účastníků. Některým fondům tak může reálně hrozit, že do roka a půl neseženou zákonem požadovaných 50 tisíc klientů a zaniknou.

Lidé starší 35 let mohou do druhého pilíře vstoupit pouze do 1. července. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v demisi ale oznámil, že vláda ve Sněmovně prostřednictvím poslanecké iniciativy navrhne, aby se doba na rozhodnutí pro tyto lidi prodloužila.

Úpravy mají spoření zatraktivnit

„Za hlavní politickou změnu, kterou prosazuje ministr financí, lze uvést možnost vstupu pro občany ve věku 35 až 40 let do konce roku 2014,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob.

Jde o generaci takzvaných Husákových dětí čili silné populační ročníky. Vzhledem k délce schvalovacího procesu a většině hlasů levice v Senátu je pravděpodobné, že Kalouskem navrhované prodloužení možnosti vstupu do 2. pilíře pro ročníky ze 70. let by mohlo začít platit nejdřív od ledna, bylo by tak omezeno jen na příští rok.

Mezi navrhovanými změnami parametrů, které mají systém zatraktivnit, je například možnost vystoupení z 2. pilíře po pěti letech s tím, že by opětovný vstup už nebyl možný.

MF navrhuje také zrušit podmínku 35 let důchodového pojištění, která je nutná pro vznik nároku na výplatu důchodu z druhého pilíře. Nově má stačit jen dosažení důchodového věku.

Novinkou má být i to, že by se dědic po účastníkovi 2. pilíře mohl rozhodnout, jak mu budou naspořené peníze vyplaceny. „Dědic se bude moci rozhodnout, jestli prostředky zůstavitele si nechá převést do svého druhého pilíře, nebo si je nechá vyplatit v hotovosti,“ uvedl Jakob.

Vedle doživotní renty a penze na dvacet let má být možné sjednat si i rentu na kratší dobu, konkrétně na 15 let. „Všechny tyto změny by měly platit pro všechny účastníky, tj. pro současné i pro budoucí,“ dodal Jakob.

Navrhované změny by měli mít poslanci na stole do začátku prázdnin, vzhledem k současné politické situaci však není vůbec jisté, zda mohou v parlamentu uspět. Opoziční ČSSD už několikrát avizovala, že v případě svého vítězství ve volbách druhý pilíř zruší.

Na rozhodnutí jsou už jen dny

Zájemci středního a staršího věku mají na rozhodnutí, zda vstoupí do druhého pilíře důchodového systému, poslední týden. Od příštího úterý si budou moci uzavřít důchodové spoření už jen mladší lidé, a to nejpozději do konce kalendářního roku, v němž dosáhnou pětatřiceti let.

Pokud bylo 35 let někomu letos, má tak čas na rozhodnutí až do konce letošního roku. Lidé, kteří jsou v době svých pětatřicátých narozenin nezaměstnaní, žijí v zahraničí nebo jsou na mateřské či rodičovské dovolené, se mohou rozhodnout ještě do půl roku od okamžiku, kdy se vrátí zpět do práce, i když jim už bude více než 35 let.

Tzv. důchodové spoření umožňuje vyvést tři procenta sociálního pojistného z povinného státního pilíře na soukromý účet účastníka. Ovšem jen za předpokladu, že sám bude spořit každý měsíc dvě procenta ze své hrubé mzdy.

Druhý pilíř může některé lidi oslovit tím, že se stanou o něco méně závislými na státních důchodech, a také zaručeným dědictvím veškerých naspořených prostředků ve druhém pilíři.

Proti výhodnosti druhého pilíře hovoří například nižší penze od státu a skutečnost, že se jeho účastník k naspořeným prostředkům postupně dostane až po odchodu do starobního důchodu. Kdyby si je člověk ukládal například na spořicí účet, měl by je kdykoliv ihned k dispozici.

Nečase nezájem lidí zklamal

Hlavním problémem druhého pilíře je ale fakt, že naprosté většině lidí nedokáže nikdo jednoznačně říci, zda je pro něj výhodný, či nikoli. Samotní tvůrci reformy z ministerstva práce už na začátku jejího startu připouštěli, že vstup do druhého pilíře může být výhodný nanejvýš pro polovinu zaměstnanců.

Odstupující premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí uvedl, že ho nezájem lidí o vstup do 2. pilíře zklamal. Podle něj je za malým počtem zájemců „gigantická, očerňující kampaň“. Prezident Miloš Zeman po včerejším jednání tripartity zopakoval, že má o vládní důchodové reformě pochybnosti. Obává se krachu fondů. Vládní reformu penzí kritizují i odbory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám