Hlavní obsah

Stavební spoření půjde zřejmě využít i na financování studia

Poslanci budou zřejmě už příští týden hlasovat o novele, která zavádí mimo jiné účelovost státní podpory stavebního spoření. Státní podporu, případně celou naspořenou částku, mají lidé podle Hospodářského výboru Sněmovny využívat nejen na bydlení a spoření na stáří ve třetím důchodovém pilíři, ale také na úhradu vysokoškolského studia.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Hospodářský výbor chce, aby se účelovost omezila jen na nové smlouvy. Stavební spoření by mohly nabízet dál pouze stavební spořitelny.

Rozpočtový výbor s ohledem na momentální opoziční většinu doporučil v úterý vládní předlohu zamítnout jako celek. Podle jiného návrhu poslanců by se odložila účelovost ve vládní předloze o rok, platila by až od roku 2015. Univerzální banky by také získaly delší dobu pro podání žádosti o rozšíření licence na stavební spoření.

Vládní návrh předpokládá, že účelovost pro využití státního příspěvku zahrne i již uzavřené smlouvy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu poznamenal, že by se se změnou jen na nové smlouvy smířil, pokud projdou jiné body vládního návrhu.

Expert: novela je šita horkou jehlou 

„Nemohu se ubránit dojmu, že tato novela byla šita horkou jehlou, a že její předkladatelé pořádně nedomysleli všechny rizikové aspekty plánovaných změn. Pokud by již měla být zavedena tzv. účelovost, pak by bylo na místě, aby těch uznaných účelů bylo širší spektrum. Zároveň soudím, že zpětná retroaktivita, kdyby se povinnost účelového využití vztahovala i na již uzavřené smlouvy, otřásá důvěrou klientů. A zejména za nešťastný považuji navrhovaný konec specializace stavebních spořitelen,“ reagoval pro Novinky pedagog na Univerzitě Karlově a VŠE Praha Petr Teplý.

Proti tomu, že by stavební spoření mohly nabízet i univerzální banky, protestovaly i stavební spořitelny. Někteří poslanci zase poukazovali na to, že systém stavebního spoření je stabilní díky tomu, že vklady dává jen do vymezeného okruhu bezpečných finančních instrumentů. Tuto výhodu by prý účastníci stavebního spoření u univerzálních bank neměli.

Kalousek zdůraznil, že vládní návrh by neohrozil stavební spoření jako produkt. Připustil ale, že je možné, že by časem zanikly stavební spořitelny jako instituce.

Nových smluv už tak nepřibývá

Stavební spořitelny v prvním čtvrtletí zaznamenaly pokles počtu nově uzavřených smluv. Bylo jich sjednáno necelých 93 000, což je zhruba o 23 000 smluv méně než ve stejném období loni. Vyplývá to z dat, která zveřejnilo ministerstvo financí.

Celkový počet smluv o stavebním spoření klesá nepřetržitě od roku 2003. Důvodem je zejména pokles výše státní podpory a v poslední době i zhoršená ekonomická situace rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám