Hlavní obsah

Šéf poradenské firmy: Kampaň ke 2. pilíři je zavádějící, podávám stížnost k ČNB

Vstoupit do druhého důchodového pilíře mohou lidé ve věku nad 35 let jen do konce června. Některým analytikům se ale nelíbí způsob, jakým o něm vláda informuje. Výkonný ředitel velké finančně poradenské společnosti DataLife Petr Temelkov dokonce kvůli tomu podal stížnost k České národní bance. Vláda podle něj některými informacemi porušuje zákon na ochranu spotřebitele.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Současná vládní kampaň pro druhý pilíř je zavádějící a používá ne zcela pravdivé informace. Lidem slibuje, že pokud si vloží 500 Kč, stát jim přidá 750 Kč, tedy 150 procent vložené částky. Tato informace je ovšem pravdivá jen ve dvou případech,“ uvedl v pátek v tiskové zprávě Temelkov.

Prvním z takových případů je podle něj situace, že se účastník druhého pilíře nedožije důchodového věku. Pak jeho dědici skutečně obdrží ke každému měsíčnímu příspěvku 150 % od státu, to jsou tři procenta, která si klient převáděl z průběžného státního pilíře. „V takovém případě ale postrádá reforma smysl, protože ještě více zatíží stav účtu prvního pilíře,“ poznamenal Temelkov.

Zhodnocení by muselo dosáhnout dvou procent 

Pokud se člověk důchodového dožije, peníze naspořené ve druhém pilíři mu bude pojišťovna vyplácet postupně. „Druhým případem, kdy vláda může dodržet slib, by tak byla garance dostatečně vysokého zhodnocení peněz, minimálně 2 % p. a. To proto, aby se v případě dvacetileté penze dorovnaly peníze, o které se klientovi sníží výplata penze z prvního pilíře,“ vysvětlil Temelkov.

Účastí ve druhém pilíři se totiž státní důchod, tedy první pilíř krátí až o 15 procent. Čtyřicetiletý muž s platem 25 000 Kč hrubého odvádí do druhého pilíře 750 Kč měsíčně po dobu 26 let. Státní důchod se mu podle kalkulačky ministerstva práce a sociálních věcí sníží ze 12 156 Kč na 11 076 Kč, tedy o 1080 Kč měsíčně.

„Když si při dožití se penze zvolí dvacetiletou výplatu, za těch 20 let obdrží z prvního pilíře méně o 1080x12x20, tedy o 259 200 Kč. Aby tvrzení vlády o zhodnocení 150 % bylo pravdivé, musel by být příspěvek zhodnocován minimálně 2 %. K tomu je však zapotřebí dlouhodobá ekonomická a politická stabilita,“ upozornil Temelkov.

Zájem o druhý pilíř zůstává slabý

Vláda reguluje a přikazuje, jaké související informace musí společnosti nabízející vstup do druhého pilíře povinně uvádět. Zákon ukládá penzijním společnostem a investičním zprostředkovatelům, že nesmějí používat nejasné, nepravdivé, zavádějící nebo klamavé informace.

„Vláda sice není zprostředkovatelem důchodového spoření, přesto se domnívám, že ústavní činitelé nemají zákon přehlížet, ale ctít ho. Stejně nepravdivé informace totiž začaly používat už i některé penzijní a zprostředkovatelské společnosti. To je důvod, proč podávám podnět na ochranu spotřebitele k prošetření těchto souvislostí k České národní bance,“ dodal Temelkov.

Za pět měsíců letošního roku vstoupilo do druhého pilíře reformy penzí 47 392 lidí. Penzijní společnosti ale původně očekávaly, že do něj během prvního pololetí přilákají asi půl miliónu lidí.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Má ovšem mnoho omezujících podmínek. Není z něj možné odejít, a to po celou dobu spoření na důchod.

Rozhodnutí vstoupit, nebo nevstoupit do druhého pilíře je tak podle zákona nevratné. Výše výplaty také bude záviset na tom, jak úspěšně se penzijním fondům povede. Podle vyjádření samotných ministrů má být vládní reforma penzí výhodná zhruba jen pro polovinu občanů. Opoziční ČSSD chce v případě vítězství ve volbách druhý pilíř zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám