Hlavní obsah

V osmnácti chtějí byt od rodičů. S věkem se ale sny o rodičovské podpoře rozplývají

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

V 18 letech je většina mladých přesvědčena, že by se jim o bydlení měli postarat rodiče. Buď jim koupí byt, nebo zaplatí nájem. S přibývajícími lety se ale představy o samostatnosti začnou výrazně měnit. Po dovršení 20 let ztrácejí mladí ideály o finanční pomoci rodičů a ve 40 letech jen čtyři procenta lidí považují opuštění domova v osmnácti za dobrou volbu.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé v průměru uvažují o hypotéce lehce nad milión korun. Ilustrační snímek

Článek

V průměru nakonec vyletí mladí lidé z hnízda ve 22 letech. Vyplývá to z rozsáhlé květnové ankety Equa bank, která proběhla v Praze a ve vybraných krajských městech v České republice.

18letí: Pryč z domu za finanční podpory rodičů

Pro většinu mladých je dosažení plnoletosti tím nejideálnějším obdobím, kdy se mohou odpoutat od rodičů a postavit se na vlastní nohy. Přesto pomoc od rodičů - především finanční - očekávají. Dvě třetiny totiž předpokládají, že jim rodiče pořídí byt, nebo jim alespoň půjčí na pronájem.

"Většina mladých lidí si v tomto věku neuvědomuje, že jejich rodiče stále ještě splácejí půjčky na své bydlení, a že tudíž nemají tolik peněz, aby svým dětem s prvním bydlením vypomohli,“ komentuje výsledky ankety Ondřej Hák, ředitel úvěrových produktů Equa bank.

20 - 25letí: Uvažují o hypotéce

Mladí lidé kolem pětadvaceti let se již setkávají s realitou a představy o finanční podpoře rodičů berou za své. Jen třetina z nich si myslí, že jim s bydlením pomohou právě oni ať již koupí, nebo půjčkou. Většina z nich v tomto věku stále bydlí s rodiči, nebo v pronájmu s přáteli či s partnerem.

Mladí ve věku 20 až 25 let (zhruba třetina z nich) však už pomalu uvažují i o půjčce, aby si vlastní bydlení mohli pořídit sami. V průměru by si půjčili lehce nad milión korun na dobu 13 let. "Průzkum ukázal, že mladí lidé si chtějí půjčit spíše nižší částky na kratší dobu, nicméně nedokážou správně odhadnout, kolik je hypotéka bude opravdu stát," objasnil Ondřej Hák.

26 - 30letí: Polovina chce mít vlastní bydlení

Pouze 13 procent mladých lidí ve věku 26 až 30 let věří, že jim rodiče finančně pomohou. Jen pětina lidí bydlí stále u rodičů, každý druhý už od nich odešel a bydlí v pronájmu. Další pětina mladých už má vlastní bydlení.

Čtyři z deseti Čechů si v tomto věku myslí, že své první, startovací bydlení je dobré si pronajmout, nicméně polovina Čechů si ho už chce koupit. "Předpokládáme, že v tomto věku se lidé na startovací bydlení dívají již více jako na investici do budoucna, jako na něco, kam chtějí přivést rodinu a nějakou dobu tam žít," uvedl Hák.

Navíc většina lidí už má stálý příjem, o čemž svědčí i fakt, že si na bydlení chtějí půjčit dvě pětiny z nich. V průměru jsou ochotni vzít si půjčku 1 250 000 korun na 16 let.

31 - 40letí: Dvě pětiny mají hypotéku

Každý druhý člověk ve věku 31 až 40 let (55 procent) již bydlí ve vlastním, dvě pětiny si stále ještě byt pronajímají a jenom tři procenta žijí u rodičů. Pouze každý desátý Čech si v tomto věku myslí, že je ideální odejít od rodičů v 18 letech, a téměř nikdo nepřemýšlí o tom, že by mu bydlení měli pořídit rodiče.

Dvě pětiny lidí vlastní bydlení financují hypotékou, v průměru se jedná o částku téměř dva milióny korun na 18 let. Více než třetina si bydlení pořídila z vlastních zdrojů.

40 a víceletí: Tři čtvrtiny bydlí ve vlastním

Většina Čechů starších 40 let již přemýšlí jako rodiče. Proto si pouze čtyři procenta z nich myslí, že je skvělé odejít z domu v 18 letech. Téměř tři pětiny z nich si uvědomují, že na pořízení startovacího bydlení je nutné být dobře finančně připravený a zajištěný.

Ve vlastním bytě nebo domě už bydlí tři čtvrtiny lidí a pouze 15 procent je ochotno platit dále za pronájem bydlení. Na bydlení si ve věku nad 40 let půjčilo 40 procent lidí a dalších 40 procent ho financovalo z vlastních peněz.

Anketa

Jak v současnosti bydlíte?
Ve vlastním domě či bytě.
46,6 %
V pronájmu.
20,5 %
S rodiči.
32,9 %
Celkem hlasovalo 12766 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jenom polovina Čechů si ví rady s penězi

Jen asi polovina Čechů tvrdí, že ví, jak postupovat při složitějších finančních operacích, či co dělat, když se dostanou do finančních potíží. Třetina občanů...

Výběr článků

Načítám