Hlavní obsah

Dovolená se Čechům letos poprvé od roku 2009 prodraží

Dovolená se Čechům letos poprvé od roku 2009 prodraží. Kupní síla koruny totiž klesla v nejoblíbenějších turistických destinacích v průměru o pět procent. Nejvíce pro Čechy meziročně zdražilo Turecko, a to o 12 procent.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Důvodem je tamní vysoká inflace a oslabení koruny vůči turecké liře. Méně si za stejnou částku Češi koupí proti loňskému roku i ve Španělsku a Rakousku. Vyplývá to ze studie Trendy v cestování pro letní sezónu 2013, kterou zpracovala UniCredit Bank.

„Naopak nejméně si Češi pohorší na dovolené v Egyptě, vůči jehož měně koruna posílila. Kurzové přilepšení však pohltil relativně vyšší růst cen v Egyptě než v tuzemsku. Kupní síla koruny tak klesla o 1,4 procenta,“ uvedl Patrik Rožumberský z ekonomického výzkumu UniCredit Bank. Relativně dobře vychází v meziročním srovnání Maďarsko a Řecko. U ostatních zemí, do kterých Češi nejčastěji míří na dovolenou, se relativní zdražení pobytů pohybovalo mezi třemi a pěti procenty.

Nejvíce na dovolené letos Češi opět ušetří v Bulharsku a v Maďarsku. Cenově nejméně atraktivní jsou naopak Francie a Rakousko. Země, kde Češi nejčastěji tráví svou zahraniční dovolenou, zůstávají relativně drahé - 1000 korun tam má v průměru hodnotu 914 Kč.

„Při zohlednění typické struktury výdajů českých turistů na dovolenou se cenová propast mezi tuzemskem a zahraničními destinacemi dále prohloubí - za 1000 korun nakoupíme ekvivalent pouhých 773 Kč,“ dodal Rožumberský.

Nejlevněji je v Bulharsku

Češi se nechtějí vzdát dovolené u moře, volí ale levnější destinace. Chorvatsko si loni upevnilo pozici nejoblíbenější dovolenkové země, navštívilo jej více než 800 tisíc Čechů (+18 %). Znovuobjeveno bylo Bulharsko (+78 %), Češi se vracejí i do Egypta a objevují kouzlo turecké riviéry. Naopak největší propad zájmu zaznamenaly dražší země, například Francie, Itálie a Španělsko.

Mezi desítkou zemí, kam Češi vyrážejí na dovolené nejčastěji, zůstává již tradičně nejlevnější Bulharsko. Tam za českých 1000 korun lze koupit zboží a služby v hodnotě rovných 1500 korun. V případě nákupu zboží a služeb, které si tam čeští turisté na dovolené pořizují nejčastěji (a často i za ceny vyšší, než jaké mají místní obyvatelé), to je 1313 korun.

V Maďarsku má česká tisícovka hodnotu 1210 korun. Náskok proti zbylým dvěma zemím s nižší cenovou hladinou - Turecku a Slovensku - je už mnohem méně markantní. V Turecku, vůči němuž kupní síla koruny z analyzovaných zemí poklesla nejvíce, se hodnota české tisícovky propadla na 1050 korun z loňských 1187 korun.

Na zcela stejné cenové úrovni jako ČR je letos Chorvatsko, kde však ještě loni mohli Češi nakoupit o pět procent víc zboží a služeb než doma. Ze zemí, kde jsou životní náklady vyšší než v Česku, je pro českého turistu cenově nejdostupnější o 21 procent dražší Řecko. Vůbec nejdražší zůstávají Rakousko a Francie. Nákup, za který český turista utratí v těchto zemích tisícikorunu, by ho doma vyšel jen na 690 korun, respektive 680 korun, uvádí studie.

Jakou hodnotu má v zahraničí 1000 Kč (údaje za březen 2013)
ZeměSpotřební koš rezidentů v KčObvyklý spotřební koš turistů v Kč
Bulharsko15001313
Maďarsko12101137
Turecko1050798
Slovensko1010873
Chorvatsko1000779
Řecko790679
Španělsko770692
Itálie710629
Rakousko690593
Francie680628
Zdroj: OECD, Eurostat, ČNB, UniCredit Bank

Nejoblíbenější destinací zůstalo loni mezi Čechy Chorvatsko. Na druhou pozici se po roční pauze vrátilo Slovensko, které si prohodilo pořadí s nově třetí Itálií. S odstupem následovaly na 4. a 5. místě Řecko a Rakousko. Poptávka se částečně obnovila po dovolené v Egyptě, který si polepšil o dvě příčky na 6. místo.

České cestovní kanceláře loni prodaly o pět procent zájezdů meziročně více, celkem 2,001 miliónu. Zájem o zahraniční pobyty vzrostl o tři procenta.

Sfinance radí: Nezapomeňte na cestovní pojištění
Pokud cestujete do zemí mimo Evropu, minimální doporučená výše krytí pro pojištění léčebných výloh je 3 mil. Kč.
V případě jakýchkoli problémů v zahraničí volejte nonstop asistenční službu v češtině, která je součástí smlouvy o cestovním pojištění. Číslo si uložte do mobilu.
Na internetu je možné uzavřít cestovní pojištění kdykoli a odkudkoli. Stačí zaplatit a pojištění je okamžitě platné.
Porovnejte si nabídky pojišťoven. Ceny za podobnou pojistku se mohou mnohonásobně lišit. Nabídky cestovního pojištění je možné si porovnat například zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám