Hlavní obsah

Polovina domácností nemá na potřebnou rekonstrukci bydlení, ukázal průzkum

Novinky, svj

Náklady na vytápění v minulých letech prudce rostly. Domácnosti mohou v dlouhodobém výhledu ušetřit zateplením budovy nebo alespoň výměnou oken. Zhruba polovina rodin však na tento typ rekonstrukce bytu či domu nemá dostatek peněz.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

V nedávném průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny uvedlo jako důvod nedostatek finančních prostředků 50 procent dotázaných.

Další třetina respondentů nutné úpravy spíše neřeší. Obyvatelé rodinných domů podle průzkumu nejvíc potřebují zateplení fasády, nejčastější rekonstrukcí je ale výměna oken. Tu provedla již polovina dotázaných majitelů. Podobně je tomu i u bytových domů, přičemž výměnu oken realizovalo už téměř 80 procent vlastníků bytů.

„Ačkoli vhodné rekonstrukce mohou snížit náklady na vytápění v některých případech až o 70 procent, lidé se do nich často nepouštějí. Paradoxně proto, že chtějí ušetřit. Neuvědomují si ale, že pokud do modernizace peníze investují, uspoří ve výsledku daleko víc,“ uvedl Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny.

Roční úspora může být i 40 procent  

Například po zateplení fasády, podlah a stropů u rodinného domu s ročními náklady na energie 50 000 korun je podle něj možné ušetřit přibližně 40 procent těchto výdajů. „Návratnost investice je v závislosti na provedené úpravě zhruba 10 let a od momentu její realizace už majitel nemovitosti vlastně doživotně šetří,“ dodal Kopecký.

Třetina majitelů rodinných domů nechala podle průzkumu zrekonstruovat střechu. V bytových domech si vedle výměny oken a zateplování lidé nejčastěji instalují regulační ventily.

Reklama

Výběr článků

Načítám