Hlavní obsah

Plyn zlevnil, domácnosti ušetří měsíčně i stokoruny

Právo, Jakub Svoboda, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří využívají zemní plyn, přicházejí na jaře od dodavatelů konečně dobré zprávy. Prakticky všichni totiž plyn zlevňují, v pátek tak učinily společnosti RWE a ČEZ. I když ke zlevnění došlo až na konci topné sezóny, běžné domácnosti v bytech za rok ušetří stokoruny, odběratelé, kteří zemní plyn používají v rodinných domech, až tisíce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rodiny, které se obávají toho, že jim plyn před topnou sezónou zase zdraží, a reálně tak nic neušetří, si mohou u některých dodavatelů nechat ceny zafixovat tak, že budou platit stejně i v příští topné sezóně. Výměnou ovšem musí s dodavatelem podepsat alespoň dvouletou smlouvu.

Většina avizovaných snížení cen má začít platit od začátku letošního května, někteří dodavatelé, jako Bohemia Energy, Bicorn a X-Energie zlevňují od června. Cenový pokles se podle manažera internetového srovnávače Sfinance.cz Martina Špačka pohybuje většinou mezi 6 a 11 procenty proti současným cenám dodavatelů.

„Za prudkým zlevněním u nás stojí především silná konkurence a snaha jednotlivých dodavatelů nepřijít o své zákazníky,“ řekl Právu Špaček. Z různých průzkumů pak vyplývá, že domácnosti decimované hospodářskou krizí při hledání nejnižší ceny stále častěji dodavatele energií nakonec i skutečně mění.

Jak Špaček upozornil, úspora je často podmíněna smlouvou vázanou na dva nebo tři roky. „I pokud smlouvu s úvazkem už máte, stojí za to se na změny u svého dodavatele podívat. Někteří totiž upravují podmínky i pro své stávající zákazníky,“ zdůraznil.

Záruka úspory i pro topnou sezónu

Výhodou smlouvy může pro některé odběratele být fakt, že jim zaručí nižší ceny i pro příští topnou sezónu. Pokud například u RWE podepíšete dvouletou smlouvu, garantuje tato společnost zachování cen a ještě další zlevnění od příštího roku.

Ještě před hromadným snižováním cen přišla s levnější nabídkou plynu společnost SPP CZ, a to 1. dubna 2013. Centropol Energy také srazil ceny zemního plynu od 1. dubna podle typu tarifu až o 6 procent a další snížení oznámil s platností od 3. května, tedy ode dneška.

Začátkem dubna oznámil největší tuzemský dodavatel zemního plynu RWE snížení cen plynu o více než 10 procent s platností od 3. května. Ušetřit mohou jak noví, tak stávající zákazníci.

Kromě výrazného zlevnění přichází RWE také s několika novinkami. Jednou z nich je speciální prémie, která podle výše odběru může dosáhnout až 3000 Kč. Ta platí pro všechny zákazníky, kteří řádně platí svoje účty za zemní plyn.

Další zvýhodnění získají ti, kteří se rozhodnou uzavřít s RWE smlouvu na příští dva roky. Vyplacení okamžitého bonusu až ve výši 3500 Kč je spojeno s produktem RWE plyn Optimal, který v průběhu příštích dvou let garantuje jistotu dvojího snížení cen. Podle dřívějšího vyjádření člena představenstva Tomáše Varcopa by majitelé rodinných domů topící plynem mohli letos ušetřit více než 5500 korun.

Už od 1. května snížil ceny další tradiční dodavatel zemního plynu, společnost E.ON. Zákazníci mohou dosáhnout úsporu až 20 procent, v závislosti na pásmu spotřeby a distribučním území.

Dalším, kdo zareagoval na kroky konkurence, byl největší alternativní dodavatel plynu na českém trhu – ČEZ Prodej, který podle vedení firmy zlevní plyn také s platností od 3. května tak, aby „zůstal levnější než RWE“. Chce dodržet garanci nižší ceny proti základní nabídce dominantního dodavatele.

Pražská plynárenská nabídla od května slevu na plyn 11 procent zákazníkům z kategorie domácností a maloodběratelů z řad podnikatelů při uzavření smlouvy na tři roky. Zlevnění zemního plynu postupně oznámily i další společnosti. Od 1. června sníží ceny plynu až o 9 procent například společnost Bohemia Energy u produktové řady Garance v těch regionech, kde je dominantním dodavatelem plynu RWE.

Dalšími alternativci, kteří snižují ceny od 1. června, jsou společnosti Bicorn a X-Energie. Bicorn snižuje ceny zemního plynu u produktů Standard a Bezpečí pro nové i stávající zákazníky. Společnost X-Energie zlevní plyn až o 9 procent.

Jak zlevnili někteří velcí dodavatelé
DodavatelStaré cenyNové ceny
5MWh10MWh25MWh5MWh10MWh25MWh
RWE Standard602012 39729 080542911 21526 125
ČEZ Comfort559811 61727 319504510 48324 492
Centropol Optimum583311 82227 755516910 64024 800
Pražská plynárenská672510 42024 07060659 41921 568
Úspora
5MWh10MWh25MWh
RWE Standard59111822955
ČEZ Comfort55311342827
Centropol Optimum66411822955
Pražská plynárenská66010012502
Pozn.: Pevné ceny za komoditu bez cen za distribuci a daní, starý ceník od 1. 1. 2013, nový ceník od 3. 5. 2013
Zdroj: Sfinance.cz

Hledat nejvýhodnější nabídku se vyplatí 

Dodavatelů plynu působí na tuzemském trhu desítky. Jelikož ceny nyní snižují prakticky všichni, podle odborníků je vhodná doba k poohlédnutí se, zda se nevyplatí dodavatele plynu změnit. Porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů si můžete například zde.

Výhodou cenových srovnávačů, jako jsou například Sfinance.cz, je, že nabízejí během několika kliků možnost srovnání všech (nebo téměř všech) nabídek na trhu. A to včetně různých aktuálních akcí a dárků.

Změnu vyřeší nový dodavatel

Kolik byste za plyn platili po změně dodavatele, si můžete rychle ověřit i v případě, že nemáte zrovna po ruce fakturu se svojí přesnou roční spotřebou plynu. A mnohdy ani není třeba měnit dodavatele, stačí si jen vybrat vhodnější tarif u toho nynějšího.

Změna firmy dodávající zemní plyn je víceméně formální záležitostí. Nejtěžší na celém procesu je výběr nového dodavatele. Když už jste si jej vybrali, dalším krokem je kontaktovat novou firmu, ať už telefonicky, přes internet anebo zajít na pobočku. Většinu administrativy za vás již rádi sami vyřídí. Anebo můžete využít nabídku některých on-line srovnávačů, které vám s veškerou administrativou pomohou. Zákazníkovi pak prakticky stačí jen změnit číslo účtu u trvalého příkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám