Hlavní obsah

Pojišťovny: Nepojištěné škody aut klesly loni na polovinu

Řidiči ve vozidlech bez povinného ručení způsobili loni v Česku 3133 škod za celkem 144 miliónů Kč. O rok dříve činily nepojištěné škody 299 miliónů korun. Počet nepojištěných vozidel klesl ke konci roku 2012 na 596 000, informovala v úterý Česká kancelář pojistitelů (ČKP) s tím, že jde o historicky nejnižší hodnoty.

Foto: Michal Doležal, ČTK

ilustrační foto

Článek

V roce 2011 počet škod způsobených vozidly bez povinného ručení činil 3404 a nepojištěných aut bylo 599 tisíc.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, loni stoupl na 6,874 miliónu aut. Registrovaných vozidel bylo podle statistiky Centrálního registru vozidel téměř 7,5 miliónu.

K razantnímu poklesu nepojištěných škod a zejména pak jejich finanční výše významnou měrou přispěly podle kanceláře přísnější postihy vůči neplatičům povinného ručení, které vstoupily v účinnost v lednu 2009. Díky nim nepojištění motoristé přímo participují na plnění garančního fondu ČKP, ze kterého jsou poškozeným hrazeny škody způsobené vozidly bez povinného ručení.

„Je nesporné, že přísnější postihy fungují a díky nim již motoristé zbytečně neriskují a pro svá vozidla povinné ručení sjednávají,“ uvedl výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.

Jezdit bez povinného ručení se nevyplácí

Za každý den bez povinného ručení zaplatí ze zákona majitel či provozovatel vozidla sankční příspěvek podle druhu vozidla 20 až 300 Kč do garančního fondu ČKP, stejně jako náklady spojené s uplatněním a případným vymáháním tohoto příspěvku. Navíc správní orgány mohou udělit pokutu v rozmezí od 5000 do 40 000 Kč.

Od nabytí účinnosti novely zákona ČKP v průměru rozeslala ročně 357 tisíc výzev k zaplacení povinného příspěvku nepojištěných vozů. Na neplatičích povinného ručení ročně v průměru inkasovala 435 miliónů Kč.

Veškeré peníze od nepojištěných motoristů putovaly do garančního fondu ČKP na úhradu nepojištěných škod. Dosud z něj bylo poškozeným uhrazeno plnění přesahující 2,4 miliardy Kč.

Vážných nehod postupně ubývá

Bezpečnost dopravy se v posledních pěti letech postupně zvyšuje. Loni v ČR při nehodách podle policejních záznamů zahynulo 681 lidí, tedy o 26 méně než v roce 2011.

Číslo je zároveň nejnižší od roku 1961, kdy policie zavedla ucelenou statistiku. Přes vyšší celkový počet nehod loni také ubylo těžkých zranění. Utrpělo je 2986 lidí, což je o 106 méně než v roce 2011.

Nabídky pojišťoven je možné si porovnat například zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám