Hlavní obsah

Cestovatelé stále častěji hledají ubytování u pumpy, v letadle nebo iglú

Právo, Martin Procházka

Kdokoli může pronajmout svůj byt, dům či jakékoli jiné místo k bydlení přes internet. Cestovatelé tak mohou oproti klasické možnosti ubytování v hotelu nebo penzionu nejen výrazně ušetřit, ale ubytovat se i na místech, o kterých by bez této služby neměli tušení, říká v rozhovoru pro Novinky Eugen Miropolski, šéf evropské divize společnosti Airbnb, která ročně zajistí ubytování v soukromí miliónům lidí.

Foto: Profimedia.cz

Přespat na cestách můžete kdekoliv.

Článek

Jak lidé v Evropě přijali vaši službu, která umožňuje prostřednictvím webových stránek či mobilní aplikace nabídnout ke krátkodobému pronájmu svou nemovitost?

Lidé se obecně velmi zajímají o sdílenou ekonomiku. Líbí se jim především to, jak díky Airbnb mohou cestovat jinak. Myšlenka sdílení prostoru během cestování a přespávání u jiných lidí je v Evropě silně zakořeněna, a proto lidé Airbnb přijímají velmi snadno a rychle si na ni zvykají.

Kolik lidí v České republice tuto službu aktuálně využívá, jak z hlediska nabídky ubytování, tak jako turistů?

Momentálně máme v České republice více než 1500 různých nabídek k ubytování a počet hostů mezi lety 2011 a 2012 vzrostl o 349 procent. Co se českých turistů týče, jejich počet mezi lety 2011 a 2012 vzrostl o 319 procent a v současnosti jich je okolo 8 tisíc.

Jaké destinace jsou mezi Čechy nejoblíbenější?

Češi se ve volbě místa příliš neliší od okolních národů. Nejoblíbenějšími destinacemi v rámci Evropy jsou Paříž a Londýn, ve Spojených státech pak New York a San Francisco.

Objednávají na Airbnb obecně více muži nebo ženy, která věková skupina je mezi cestujícími zastoupená nejčastěji?

Podle našich statistik je to téměř padesát na padesát, a to jak v případě hostitelů, tak v případě hostů. Věkový průměr našich uživatelů je o něco vyšší, než by lidé předpokládali. Většina hostitelů i hostů je starší 35 let. Uživatelé Airbnb jsou zcestovalí, otevření lidé s vyšším vzděláním. Lidé se k této platformě uchylují především proto, že během své dovolené hledají autentický zážitek.

Většina hostů jsou turisté, ale roste i počet lidí, kteří si rezervují ubytování během služební cesty. Airbnb také často využívají rodiny s dětmi, jelikož v soukromých prostorách mají větší pohodlí a mnoho prostorů je vybaveno například dětskou postýlkou či židličkami.

Jak vypadá typická objednávka z hlediska typu ubytování a délky pobytu?

V rámci Airbnb můžete najít celou řadu originálních prostor od sdílených pokojů a bytů, přes soukromé hrady a ostrovy. Co se délky objednávky týče, v rámci České republiky turisté průměrně rezervují ubytování na 4 noci.

Co lidé při zpětné vazbě na možnosti využití vaší služby ve srovnání s jinými možnostmi ubytování oceňují?

Dnešní spotřebitelé více dbají na životní prostředí a udržitelný rozvoj, proto se čím dál častěji uchylují k takzvané společné spotřebě, na jejímž základu je postaveno i Airbnb. Ubytování u místních lidí cestovatelům navíc umožňuje cítit se během dovolené jako doma a proniknout hlouběji do místní kultury.

Jak ověřujete, že nabízené ubytování je bezpečné?

Nabízíme více než 40 bezpečnostních prvků včetně doporučení pro bezpečnou rezervaci a úspěšný pobyt. Profily našich uživatelů jsou ověřovány různými způsoby, například prostřednictvím sociálních vazeb na Facebooku. Důležité jsou také uživatelské recenze, které jsou 100% autentické.

Hojně využívaným nástrojem jsou také ověřené fotografie. Máme své vlastní fotografy, kteří jednotlivé prostory navštěvují a pořizují fotky, takže jakmile u nějaké nabídky vidíte stuhu s nápisem „Verified photo“, můžete si být 100% jistí, že prostory plně odpovídají fotografii.

Jaké jsou možnosti reklamace peněz v případě, že ubytování nebo chování majitele bytu či nemovitosti neodpovídá úrovni uvedené na stránkách Airbnb?

Součástí bezpečnostního systému je také systém bezpečných plateb. Rezervujete-li si přes Airbnb ubytování, platíte ho předem, ale vaše platba je na účtu blokována po dobu 24 hodin od příjezdu na místo ubytování, což umožňuje rychlé řešení případných sporů. Zároveň svým uživatelům poskytujeme nonstop zákaznický servis.

Kde lidé nejčastěji objednávají ubytování? Jaký je trend?

Mobilní aplikaci v současnosti k rezervaci ubytování využívá více než třetina našich uživatelů. Mobilní aplikace zároveň zrychluje komunikaci mezi hostiteli a hosty, s využitím mobilních telefonů hosté odpovídají na zprávy třikrát rychleji. V současné době na naší mobilní platformě zaznamenáváme více než tři zprávy každou vteřinu.

Evidujeme pře 2,4 milióny stažení aplikace z AppStore pro uživatele Apple, počet stažení na přístroje s operačním systémem Android je nižší, ale neustále roste.

Jaká je typická cena za ubytování/noc v Evropě a v ČR?

Ceny za jednotlivé prostory se velmi liší, stejně jako prostory samotné. Záleží to především na tom, zda hledáte jen malý pokoj či gauč k přespání, preferujete kompletní soukromí nebo toužíte po luxusním ubytování. Průměrný nocleh v České republice stojí okolo 1400 Kč za apartmán, ale pronájem jednoho pokoje může být o dost levnější.

Můžete uvést nejkurióznější nabízené ubytování nebo takové, které je mezi hosty překvapivě oblíbené?

Namátkou zmíním třeba restaurovanou benzínovou pumpu v New Orleans, staré letadlo na Kostarice, které bylo přestavěno na krásný byt, nebo například celý soukromý ostrov na Fidži. Na Airbnb zároveň můžete najít speciální kolekce ubytování, kde se můžete inspirovat podle toho, po čem zrovna toužíte. Najdete tam kolekci iglú, královských prostor, atypických domů nebo venkovských stavení. Nejpopulárnější místo představuje Mushroom Dome v San Franciscu. Majitel ho původně postavil jako hrací domek pro své děti, ale brzy ho začal pronajímat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám