Hlavní obsah

Nový způsob výdeje zboží z e-shopů cílí na zákazníky cenou a rychlostí

Novinky, Barbora Buřínská

Na oblibu českých zákazníků nakupovat v e-shopech i na jejich nespokojenost s doručováním zboží sází nová služba Kouzelná almara. Slibuje levnější i flexibilnější doručování balíků z internetových obchodů. Za 59 korun a do 24 hodin od objednání si zákazník může zboží vyzvednout zatím na 15 kontaktních místech.

Foto: Kouzelná almara

Kouzelná almara v obchodním centru Plaza Novodvorská v Praze

Článek

"Nejenže klient dostane zboží o den dříve než od pošty, ale ještě zaplatí méně, balíček si vyzvedne podle svých časových možností a v místě, které mu nejvíc vyhovuje," vyjmenoval výhody projektu Tomáš Čupr, spoluzakladatel Kouzelné almary.

S Kouzelnou almarou vstoupila na trh investiční skupina Miton, Enern a Tomáš Čupr, který je též zakladatelem slevového portálu Slevomat. Projekt reaguje na rostoucí trend objednávání zboží přes internet a nespokojenost  zákazníků se způsobem jeho dopravy.

"Tuzemští zákazníci se sice zamilovali do nakupování v e-shopech, ale doručování zboží často vázne. Na poště ztrácejí čas ve frontách, výdejní místa e-shopů jsou často špatně dostupná a kurýrní služby nenabízí dostatečnou flexibilitu. Díky našim almarám si každý sám vybere místo, které mu pro vyzvednutí balíčku vyhovuje," uvedl David Pečenka, ředitel projektu Kouzelná almara.

Do konce roku více než sto almar po celé ČR

V současné době si zákazníci mohou objednané zboží vyzvednout na 15 místech v Praze. Jsou to především velká obchodní centra, almary slouží například v Palladiu, OC Chodov, OC Nový Smíchov, Galerii Harfa, Atriu Flora či v OC Plaza Novodvorská.  Do konce roku by podle Čupra mělo být po celé České republice instalováno dalších sto almar.

Zatím si do almary mohou objednat zboží zákazníci pouze z několika internetových obchodů (například slevomat.cz či vykupto.cz). "Naším cílem je do konce roku zahrnout do projektu většinu českých e-shopů," doplnil Tomáš Čupr.

Pro výdej zboží přijde PIN na mobil

A jak to funguje v reálu? Při objednávání zboží v některém z uvedených internetových obchodů zvolíte výdej zboží přes Kouzelnou almaru, která vám nejvíce vyhovuje. Jakmile bude balíček připraven k vyzvednutí v přihrádce zvolené almary, přijde vám na mobil SMS s unikátním PIN kódem. Ten naťukáte na displej almary. Otevře se schránka a vy si balíček vyzvednete.

Pokud jste za objednané zboží nezaplatili on-line, budete mít možnost požadovanou cenu uhradit při vyzvednutí zboží na platebním terminálu, který je součástí každé Kouzelné almary. S Kouzelnou Almarou spolupracuje UniCredit Bank. "Projektu Kouzelná almara, který nabízí samoobslužné vyzvednutí balíků nakoupených v e-shopech většinou i v non-stop režimu, jsme poskytli technologie pro přijímání plateb," uvedla pro Právo Tereza Kuklíková z UniCredit Bank.

Tvůrci projektu slibují, že vaše zboží bude v přihrádce almary připraveno do 24 hodin od objednání a celý proces výdeje netrvá déle než 15 sekund. Další výhodou nové služby je její cena. Za doručení zboží prostřednictvím Kouzelné almary zaplatíte 59 korun.

Česká pošta spustí balíkomaty ke konci roku

Již v loňském roce přišla s podobným projektem balíkomatů Česká pošta, který plánovala uvést do provozu počátkem letošního roku. Podle posledních informací ho plánuje spustit v posledním čtvrtletí letošního roku.

Jak uvedla pro ČTK tisková mluvčí České pošty Marta Selicharová: "Prvních deset balíkomatů bude instalováno v Praze, Strakonicích, Českých Budějovicích a Prostějově." Do konce roku 2014 by pošta chtěla zprovoznit až 150 balíkomatů.

Na trhu fungují i projekty Zásilkovna a Uloženka.cz, které spolupracujícím, především menším, e-shopům poskytují kontaktní místa pro výdej zboží zakoupeného na internetu.

"Na Zboží.cz se dají snadno dohledat výdejní místa například Zásilkovny nebo Uloženky. Podle naší zkušenosti podobné služby využívají hlavně malé e-shopy, které nemají vlastní distribuční síť. Velké e-shopy, které si dlouhodobě buduji svou značku, chtějí své zboží vydávat na místech se svým brandem, nikoliv pod brandem jiných značek," uvedla pro Novinky Štěpánka Kovaříková, manažerka služby Zboží.cz.

Anketa

Pokud budete mít možnost, využijete výdej zboží v Kouzelné almaře?
Ano
89,1 %
Ne
10,9 %
Celkem hlasovalo 19185 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám