Hlavní obsah

Češi si loni půjčili o 67 miliard víc než o rok dřív

Novinky, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi loni dlužili bankám a velkým nebankovním institucím celkem už 1,37 biliónu Kč. Půjčili si v nich o 67 miliard víc než v roce 2011. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Průměrná výše dlouhodobé půjčky na bydlení se meziročně sice snížila o 104 000 korun, sjednalo si ji však o 13 procent více lidí.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

„Navzdory tomu, že v roce 2012 již na obyvatele České republiky naplno dopadl vliv ekonomické recese, bylo mnoho lidí natolik finančně zdravých, že se jim podařilo dosáhnout na dlouhodobý úvěr. Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření má už sedm procent obyvatel starších 14 let,“ poznamenala Zuzana Pečená, výkonná ředitelka společnosti CBCB – Czech Banking Credit Bureau, která provozuje Bankovní registr klientských informací.

Na bydlení si lidé půjčili už přes bilión

Celkový objem dlouhodobých úvěrů, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření včetně překlenovacích úvěrů, zaznamenal v loňském roce nárůst o 56 miliard na 1,019 biliónu korun. Více než dvě třetiny této částky si půjčili lidé ve věku mezi 30 a 44 lety. Průměrná výše dlouhodobé půjčky klesla loni meziročně o 104 tisíce korun na 1,6 miliónu korun. Podle Pečené je zvládá splácet 95 procent klientů.

Po předloňském poklesu loni mírně vzrostl i zájem o krátkodobé úvěry. Celkový objem krátkodobých úvěrů (spotřební úvěry a leasing), meziročně vzrostl o tři procenta na 354 miliard korun. Celkový počet klientů využívajících krátkodobé financování se zvýšil o 43 tisíc, krátkodobý úvěr tak má již 2,5 miliónu osob. Průměrná výše krátkodobého úvěru loni dosáhla 140 tisíc korun.

Nejvíce se na meziročním nárůstu objemu krátkodobých úvěrů podíleli lidé starší 34 let, kteří si meziročně půjčili o 1,4 miliardy korun více.

V kategorii krátkodobých úvěrů stále dominují s 46 % osobní úvěry, jejich objem ale meziročně klesl o 10 miliard. Naopak o 11 miliard se zvýšil objem spotřebitelských úvěrů, které má 785 tisíc klientů. O 12 miliard narostl také objem úvěrů čerpaných ze splátkových karet, které používá už 966 tisíc lidí, tedy o 26 % více než předešlý rok. Průměrně lidé z karty čerpají úvěr ve výši 36 tisíc korun.

„Klienty k jejich používání láká především bezúročné období a četné benefity, které se k tomuto typu úvěrů vážou,“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel sdružení CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau, provozovatele Nebankovního registru klientských informací.

Se splácením má stále více rodin problémy

Stejně jako objem úvěrů ale rostly, hlavně v důsledku propadu reálných příjmů a vysoké nezaměstnanosti, i závazky lidí po splatnosti. Objem nesplácených úvěrů dosáhl na konci roku výše 45,7 miliardy korun. Z této částky se dlouhodobých úvěrů týkalo 16,4 miliardy korun, krátkodobých pak 29,3 miliardy.

Podíl nesplácených úvěrů se meziročně prakticky nezměnil, avšak počet klientů s problémy se splácením se podle poskytovatelů půjček zvýšil. Dlouhodobý úvěr řádně loni nesplácelo téměř 30 tisíc lidí, což je skoro o čtyři tisíce více než loni.

Objem ohrožených dlouhodobých úvěrů vzrostl podle bank v roce 2012 o 3,5 miliardy korun. Krátkodobý úvěr pak řádně nesplácí téměř 275 tisíc klientů, ohroženo je tak z pohledu bank o 2,1 miliardy korun více než před rokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám