Hlavní obsah

Lidé nad podvodníky mohou často vyhrát, ale peníze stejně nedostanou

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když lidé u nás vyhrají soud s podvodníky, často peníze zpět stejně nedostanou. Exekutoři jim mnohdy řeknou, že přestože v ruce drží rozsudek soudu, mají vymáhání vzdát. Jinak na něj ještě doplatí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Šejdíři v tom umějí chodit, aby zdánlivě neměli žádný příjem a majetek. Zhruba 60 procent exekucí se nepodaří vymoci.

Jenže pokud je exekuce již v běhu a dlužníka se nepodaří dohnat, tak náklady exekutorovi zaplatí ten, komu měly být podle soudu peníze vráceny.

Ignoruje zákon a vystačí si s tím

S tímto pojetím vymahatelnosti spravedlnosti byla nedávno konfrontována i 80letá seniorka ze středních Čech. Na jaře 2011 si pod nátlakem koupila lůžkoviny na předváděcí prodejní akci cílené na důchodce. Pak jí doma svitlo. Odstoupila řádně, podle zákona, od smlouvy. Podnikatel to ale neuznal. Obrátila se tedy na bezplatnou občanskou poradnu.

„Soud rozhodl na podzim 2012, že jí živnostník David M. má vrátit peníze plus navíc úroky a náklady na soudní poplatek. Žalovaný se neodvolal, nechodil ani na jednání soudu,“ shrnula pro Právo vedoucí občanské poradny Remedium Kristýna Krušinská.

Žena následně zboží vrátila prostřednictvím pošty ve lhůtě stanovené soudem. Živnostník si ho nevyzvedl. „Peníze jí podnikatel nevrátil. Když se obrátila na soudního exekutora, tak jí vymáhání rozmluvil s tím, že když ze živnostníka nic nevymůže, bude muset ona uhradit exekutorské náklady a odměnu, a tudíž by na tom byla ještě hůře,“ dodala Krušinská.

V opačném případě by to šlo raz dva

Takže důchodkyně sice spor vyhrála, ale peníze jí odsouzený nevrátil, a ani není páka, jak je z něho dostat.

Přitom onen živnostník bezostyšně podniká dál. Podle mnohých právníků i soudců je to jeden z mnoha ukázkových příkladů toho, že vymahatelnost práva a spravedlnosti je pro obyčejné lidi v České republice opravdu mizivá.

Pokud by naopak důchodkyně dlužila této nebo jiné firmě, tak to by byl exekuční proces rychlý. I když jde „jen“ o tzv. bagatelní pohledávku do deseti tisíc korun.

Poslali by jí platební rozkaz. Nezaplatila by? Následovala by exekuce. Nejdříve na peníze. Nechali by jí dvojnásobek životního minima. Pokud by to nestačilo a měla majetek, šel by do dražby.

Tato žena, nyní ale v pozici věřitele, má teď v ruce bezcenný cár papíru – rozsudek soudu.

Právo opakovaně informovalo o lidech podvedených stavebním podnikatelem z Kutnohorska. [celá zpráva]

Mají rozsudek soudu přiznávající jim nárok na vrácení desítek tisíc korun za nedodělané rekonstrukce bytů, tedy exekuční titul, ale muž si stejně vesele u nás podniká dál, ale závazky jim nevrací.

Anketa

Stali jste se někdy obětí podvodu a přišli o peníze?
Ano
72,8 %
Peníze se mi naštěstí vrátily
2,7 %
Ne
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11318 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám