Hlavní obsah

FINÁLE BOJE O CENU ČTENÁŘŮ: Hlasujte pro novináře Jindřicha Gintera

• Aktualizováno

Dnes jde do finále Česko-Slovenská soutěž čtenářů, jejichž cenu dostane novinář, který podle mínění veřejnosti nejvíce přispěl k posílení práv lidí. Hlasujte pro redaktora Práva a Novinek.cz Jindřicha Gintera.

Foto: Novinky

Redaktor Jindřich Ginter. V pozadí ukázky titulních stran deníku Právo s jeho články.

Článek

On-line hlasování běží ještě dnes, tedy celou středu 17. dubna 2013. Už se ho účastnily tisíce lidí.

Každý čtenářský hlas rozhoduje zde: www.novinarskacena.cz/hlasovani

Sledujte duel on-line v přímém přenosu 

Každý, kdo odhlasuje, může sledovat přímo ze svého monitoru duel favoritů.

Pod profily nominovaných novinářů se po vašem odhlasování odhalí počty hlasů, a to hned v reálném čase. Aktualizace naskočí po každém dalším načtení hlasovací stránky ve vašem internetovém prohlížeči.

Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha a Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation.

Ginter byl nominován na Novinářskou cenu 2012 za sérii článků o kšeftování se starými dluhy. Vymahači z nezaplacených složenek v řádu desetikorun dokázali v úhrnu vyždímat podle odhadů stamilióny korun ročně. Po tlaku Práva jim stát zisky o něco ořezal.

Tato investigativní činnost lidi ušetřila od ještě větších problémů
Patrik Nacher, Bankovnipoplatky.com

Deset nominovaných vybrala odborná porota, v níž zasedli například politologové Jacques Rupnik a Vladimíra Dvořáková, dokumentaristka Olga Sommerová, korespondent BBC v Česku Rob Cameron či publicista Karel Hvížďala.

Do letošní Novinářské ceny se v České republice přihlásilo více než 350 příspěvků do 10 kategorií, které hodnotí odborné poroty. Oficiální vyhlášení vítězů Novinářské ceny proběhne 24. dubna 2013.

Ginter není aktivista, neusiluje o politickou kariéru, není sběratelem cen. Je to investigativní novinář
Jan Čulík, Britské listy

Články Jindřicha Gintera porotce zaujaly popisem rozmáhajícího se kupčení s dluhy. V sérii příspěvků se čtenář dozví o případech, kdy lidé společnostem, od nichž odebírají třeba energii, oznámili novou adresu, na niž se přestěhovali, nedoplatek a následné upomínky jim bez jejich vědomí přesto přišly na adresu starou.

Firmy pohledávky prodávaly za pár korun překupnickým firmám sídlícím v daňových rájích, které pak platebním rozkazem po letech vyžadovaly od dlužníků tisíce korun. Díky tomu mohly vydělávat milióny na nákladech řízení u balíků starých nedoplatků ve výši pár stovek korun, jež lidi neuhradili, protože se k nim složenka často ani nedostala.

Články přispěly ke snížení enormních zisků vymahačů

Deník Právo a Novinky.cz na kupčení se starými, zapomenutými složenkami poukázaly jako první a především se tématu věnují soustředně už druhým rokem.

Na základě tohoto tlaku ministerstvo spravedlnosti odměny za právní zastoupení u malých dluhů do deseti tisíc korun snížilo zhruba o polovinu. Ústavní soud navíc pravil, že odměna vymahačům má být u tzv. bagatelních dluhů maximálně jen ve výši dvojnásobku dluhu.

To znamená, že například za tisícikorunový dluh by už lidé neměli advokátům platit navíc přes šest tisíc jako dříve, ale pouze tisícovku navíc.

Ginter popsal také způsoby, jak se úspěšně bránit praktikám vymahačů pohledávek, které již byly promlčeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám