Hlavní obsah

Jen polovina Čechů chrání svůj majetek pojistkou, Maďaři jsou zodpovědnější

Novinky, Barbora Buřínská

Češi se v případě ochrany svého majetku nechovají z pohledu pojišťoven příliš zodpovědně. Domácnost si běžně pojišťuje pouze 50 procent z nich. I tak patříme v regionu střední a východní Evropy mezi země s vyšším počtem uzavřených pojištění domácnosti. Zodpovědnější jsou už pouze Maďaři, kde mají domácnost pojištěnou téměř tři čtvrtiny obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Češi mají v průměru domácnosti pojištěny na 455 tisíc korun.

Článek

Vyplývá to z aktuálního průzkumu Generali PPF Holdingu (GPH) mezi jeho pojišťovnami v Česku, Slovensku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku, Maďarsku, Polsku a Bulharsku.

Zodpovědní Maďaři, nezodpovědní Bulhaři

Průzkum ukázal na zcela odlišný přístup k vlastnímu majetku u obyvatel jednotlivých zemí. Zatímco v Maďarsku je pojištěných zhruba 70 až 72 procent domácností, například v Chorvatsku a Srbsku je to pouze jedna domácnost z deseti. V Bulharsku si pojištěním chrání majetek dokonce jen sedm procent domácností.

Češi společně s Poláky a Slovinci mají pojištění domácnosti sjednáno zhruba v 50 procentech případů.

Sjednaná pojištění domácnosti v jednotlivých zemích:

  • Maďarsko: 70 - 72 procent
  • Česká republika, Polsko, Slovinsko: 50 procent
  • Rumunsko: 43 procent
  • Slovensko: 30 - 35 procent
  • Srbsko: 10 procent
  • Bulharsko: 7 procent

U většiny zemí regionu v posledních letech roste počet pojištěných domácností. Výjimkou je pouze Maďarsko, kde vzhledem ke stávajícímu vysokému počtu pojištěných domácností počet pojištění stagnuje, a Rumunsko, kde po značném růstu v roce 2011 nastal vloni až 35procentní pokles.

Slovinci mají nejvyšší pojistné částky

I přesto, že jsou české domácnosti pojištěny v průměru na necelý půlmilión korun, patří tato částka v regionu mezi nejvyšší. Vyšší mají ještě Maďaři. Ovšem na nejvyšší průměrnou částku jsou pojištěny domácnosti na Slovinsku - v průměru na více než milión korun.

Naopak Bulhaři by v případě závažnější pojistné události prodělali nejvíce, své domácnosti mají v průměru pojištěny jen na 36 250 korun.

S výší pojistné částky pochopitelně souvisí i roční pojistné. Nejvíce zaplatí Slovinci - v průměru 2100 korun a pochopitelně nejméně Bulhaři - 160 korun ročně. Češi v průměru zatíží svůj rodinný rozpočet částkou 1300 korun ročně.

V Chorvatsku a Srbsku si lidé nepojišťují zvlášť domácnost a nemovitost, mohou si sjednat společný produkt pojištění domova, který pojistí obojí.

Pojištění domácnosti v jednotlivých zemích
ZeměPrůměrná pojistná částka (v Kč)Průměrné roční pojistné (v Kč)
Slovinsko1 064 0752100
Maďarsko455 000875
Česká republika450 0001300
Slovensko325 000918
Polsko150 000425
Rumunsko125 000225
Bulharsko36 250160
Zdroj: průzkum Generali PPF Holding; Poznámka: v případě Chorvatska a Srbska nejsou data samostatně k dispozici

Povinné pojištění domácnosti

V některých zemích je pojištění nemovitosti či domácnosti ze zákona povinné. V Polsku existuje povinnost pojistit zemědělské budovy. Rumuni si zase musí povinně pojistit domácnosti pro případy zemětřesení, povodně a sesuvu půdy. Protože to však úřady důsledně nekontrolují, mají pojištění sjednáno jen dvě pětiny domácností.

V ostatních zemích není pojištění povinné ze zákona, ale vyžadují ho například banky v případě žádosti o hypotéku nebo o půjčku na bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám