Hlavní obsah

Air Bank útočí na 700 miliard spících na běžných účtech bank

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V současné době má běžný účet téměř každý občan České republiky. Vzhledem k prakticky nulovému úročení tak na nich leží ladem 700 miliard korun. Nejen, že z nich klienti nic nemají, zároveň musí za jejich správu platit nemalé poplatky. Od 1. dubna 2013 začne Air Bank svým klientům úročit běžný účet stejnou sazbou jako účet spořicí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na běžných účtech leží ladem 700 miliard korun.

Článek

"Na běžných účtech v Česku spí téměř 700 miliard korun, které dnes klientům kvůli nízkému úročení nic nevydělávají. Naopak zaplatí spoustu peněz na poplatcích, ročně okolo 14 miliard korun. Po převedení svých běžných účtů k nám jim mohou od dubna všechny peníze vydělávat. Přitom je budou moci používat k placení nákupů i úhradám úplně stejně jako doposud," říká Erich Čomor, generální ředitel Air Bank.

Úrok 1,8 procenta ročně na běžném i spořicím účtu

Od dubna bude Air Bank na běžném účtu úročit vklady až do výše 100 tisíc korun. A to stejnou sazbou jako v současné době úročí i vklady na spořicím účtu - 1,8 procenta ročně. Abyste na tuto sazbu dosáhli, stačí, když každý měsíc alespoň pětkrát zaplatíte prostřednictvím platební karty. Pokud tuto podmínku nesplníte, váš zůstatek v tom konkrétním měsíci úročen nebude.

Aby si klienti mohli novinku vyzkoušet, bude Air Bank po dobu prvních čtyř měsíců úročit peníze na všech běžných účtech bez ohledu na to, kolikrát v měsíci platební kartu k placení použijí.

Banka i pro běžný účet zavádí takzvanou TOP 3 garanci, kterou dlouhodobě uplatňuje i u spořicího účtu. Znamená to, že nabízený úrok bude vždy mezi třemi nejvyššími na trhu.

Air Bank zlevňuje

Air Bank jde v „lanaření“ klientů především od velkých bank ještě dál. Od 1. dubna ruší u Malého tarifu, který je klientům nabízen zdarma, pětikorunové poplatky za odchozí platby do jiných bank v Česku. Zároveň nebudou muset platit za výběr hotovosti u obchodníka při platbě kartou (tzv. cash back). Klienti, kteří si chtějí změnit PIN na bankomatu, platí nyní u Malého tarifu 25 korun, od dubna už to budou mít zdarma.

Máte-li u Air Bank zřízen Velký tarif, od dubna budete za jeho vedení místo 150 korun platit jen 100 korun. U obou tarifů pak banka ještě sníží z 200 korun na 100 korun poplatky za výběry z bankomatů mimo Evropskou unii a za zahraniční platby.

K výběru peněz je k dispozici 4300 míst Sazky

Od dubna získají klienti Air Bank lepší přístup k penězům. Kromě bankomatů budou moci k výběrům využívat i více než 4300 kontaktních míst společnosti Sazka. To je přibližně stejný počet míst, kolik mají všechny ostatní banky dohromady bankomatů.

"Díky nové službě si budou moci klienti Air Bank vybírat peníze takřka na každém rohu, například v trafikách, na čerpacích stanicích, v různých obchodech a na řadě dalších míst kromě poboček České pošty," upřesnil Erich Čomor.

Jednorázově si na místech Sazky budou moci klienti vybrat tři tisíce korun. Podle Čomora se do této částky vejde 80 procent všech uskutečněných výběrů.

Klienti nebudou k výběru peněz u Sazky vůbec potřebovat platební kartu. Bude jim stačit kód, který si vytvoří v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci. Za jeden výběr u Sazky zaplatíte u Malého tarifu 10 korun, oproti výběru z bankomatu cizí banky to budete mít o pět korun levnější. Z Velkého tarifu bude výběr zdarma. Banka však do konce září nabízí využívání této služby všem klientům zdarma.

Air Bank má 110 tisíc klientů

Air bank působí na českém trhu od konce roku 2011. V současné době má zhruba 110 tisíc klientů s vklady kolem 37 miliard korun.

Banka od počátku svého působení cílí především na klienty pětice největších tuzemských bank. Podle vyjádření Ericha Čomora z 96 procent tvoří portfolio klientů Air Bank právě bývalí klienti České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, GE Money Bank a Raiffeisenbank.

Před několika měsíci rozvířila Air Bank trh se spotřebitelskými úvěry nabídkou úvěru, kdy klientům při bezproblémovém splácení vrátí zpět třeba 14 měsíčních splátek.

Vedle Air Bank se o získání nových klientů svými zajímavými nabídkami pokoušejí i další dvě malé banky. Equa bank láká především na účet zdarma a na refinancování půjček. Klienti mají navíc zdarma i všechny výběry ze všech bankomatů konkurenčních bank. I Zuno se svou nabídkou zaměřuje na klienty s půjčkou a na spořící klienty.

Reklama

Související témata:

Související články

Banky přečerpání účtů tvrdě trestají

Nemáte-li k běžnému účtu sjednané povolené přečerpání, neměli byste se v principu do mínusu vůbec dostat. Ovšem přečerpat zůstatek můžete například při...

Výběr článků

Načítám