Hlavní obsah

Většina domácností výdaje plánuje, pětina však žije od výplaty k výplatě

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České rodiny se podle vlastních slov chovají odpovědně, tedy alespoň co se financí týče. V téměř devíti z deseti českých domácností její členové totiž pečlivě zváží a naplánují všechny rodinné výdaje. V každé páté domácnosti však utrácejí, dokud mají co. Ukázal to opakovaný výzkum společnosti STEM z přelomu února a března letošního roku.

Foto: www.istockphoto.com

Naprostá většina českých domácností šetří a výdaje pečlivě plánuje.

Článek

Čtyři pětiny domácností se také přiznaly k tomu, že šetří a zbytečnosti, které by jim mohly život zpestřit, si dokáží odepřít. Jen necelá třetina si bez velkých problémů dopřává věci, které jim život zpestřují. Většina domácností se tedy podle vlastních slov chová velmi odpovědně a šetrně. Výsledky průzkumu prakticky potvrdily zjištění z roku 2011.

Foto: STEM

Jak hospodaří české domácnosti

Z časové řady je patrná dlouhodobá stabilita ve strategii domácího hospodaření.

Ubylo rodin, kde je stěží na jídlo

V porovnání s rokem 2011 se letos nezměnil ani podíl domácností, které se musí výrazněji omezovat ve svých výdajích. Nejvíce rodin (58 procent, v roce 2011 - 54 procent) dobře zvládá běžné výdaje, ovšem na nákladnější vydání naspořit nemohou.

Více než pětina domácností (22 procent, 2011 - 23 procent) naspoří i na nákladnější předměty. Oproti roku 2011 však ubylo domácností, které s výdaji "bojují" a někdy jim dokonce nezbývá ani na plánovaný nákup jídla. Pouhá tři procenta (v obou letech) se ve svých výdajích nemusí vůbec omezovat.

S příjmem vychází bez problémů třetina domácností

Se současným příjmem, který mají členové domácnosti k dispozici, vychází obtížně 68 procent domácností. Podobná situace panovala v českých domácnostech i v minulých zhruba pěti letech. Naopak třetina domácností s penězi vystačí bez problémů.

Podle dlouhodobého šetření se svým příjmem domácnosti nejhůře vycházely v roce 1991, kdy tento problém potvrdilo 84 procent dotázaných a v roce 1998 - 74 procent. Relativně nejsnáze si s příjmy vystačily domácnosti v letech 2005 až 2007, tedy v době relativně vysokého hospodářského růstu. Nikdy však  podle šetření, které běží od roku 1990, podíl domácností, které vycházejí s příjmy snadno, nepřekročil deset procent. "Současnou situaci českých domácností lze z pohledu časové řady označit za průměrnou, rozhodně nikoli za kritickou," konstatují odborníci ze společnosti STEM.

Anketa

Jak vycházíte s příjmem, který máte nyní v domácnosti?
Velmi snadno
8,8 %
Spíše snadno
17,5 %
Spíše obtížně
25,2 %
Velmi obtížně
48,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33931 čtenářů.

Průzkum STEM

  • reprezentativní soubor obyvatel České republiky starších 18 let
  • termín šetření: 28.2. - 8.3.2013
  • celkem dotázáno: 1091 lidí

Reklama

Související články

Češi mají slevy jako národní sport

Češi jsou národ slevomaniaků. Nakupují především ve slevách, a to jak v kamenných, tak v internetových obchodech. Sleva se pro Čechy stala zaklínadlem....

Výběr článků

Načítám