Hlavní obsah

Výplata dávek drhne, peníze za leden chodí lidem až v březnu

Právo, Jakub Svoboda

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) minulý měsíc slíbilo, že ve zmatečné výplatě sociálních dávek udělá urychleně pořádek. Někteří příjemci ale stále nedostávají pomoc od státu včas.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V zákonném termínu, tedy do konce února, mi nebyl vyplacen lednový příspěvek na mobilitu ve výši 400 korun,“ sdělil Právu čtenář z jižní Moravy.

„Pokud vím, nejsem v našem regionu zdaleka jediný, komu nebyla dávka vyplacena,“ pokračoval ve své stížnosti. Úřad práce mu po čtrnácti dnech odpověděl, že „problém řešil s dodavatelem programu“.

Tímto dodavatelem je podle informací MPSV firma Skill. Tu podle údajů z obchodního rejstříku vlastní Antonín Kočí, otec dnes nezařazené poslankyně Kristýny Kočí (dříve VV). [celá zpráva]

Lednový příspěvek na mobilitu čtenář dostal od úřadu práce až minulý týden v pátek společně s únorovou dávkou. Jak celý problém vznikl, mu ale úřad nesdělil.

„Jak proběhne celá tato situace u občana, který svou dávku nedostane vyplacenu v zákonném termínu, nebo vůbec a nedokáže se kvůli svému postižení, nemohoucnosti, přestárlosti či omezené schopnosti komunikace důrazně ozvat?“ položil Právu otázku zmíněný čtenář.

MPSV: Situace se už zlepšila

Vedení MPSV Právu potvrdilo, že některé příspěvky na mobilitu nebyly vyplaceny v zákonném termínu kvůli technickému problému v počítačové aplikaci.

„Tento technický problém byl odstraněn už v průběhu února,“ řekla Právu bez bližších podrobností mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Vedení ministerstva tvrdí, že úřadům práce se v březnu podařilo vyplatit už 95 procent únorových dávek. „Jen u některých dávek jsou doplňkové termíny výplaty,“ dodala Filipová.

Případy zpoždění výplaty příspěvku na mobilitu zaznamenala podle svého předsedy Václava Krásy také Národní rada osob se zdravotním postižením.

Podle zjištění Práva na některých pobočkách úřadů práce stále drhne i výplata některých dalších dávek.

V únoru se museli obrnit velkou trpělivostí zejména příjemci rodičovského příspěvku.

ÚOHS chce zakázku na systém dávek zrušit

Nový počítačový systém pro výplatu sociálních dávek provázejí problémy už od začátku loňského ledna, kdy byl narychlo spuštěn. Vedle potíží s funkčností aplikací poutají pozornost nejen médií, ale i policie také okolnosti, za kterých byl vybrán dodavatel systému.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na konci února miliardovou zakázku MPSV pro společnost Fujitsu Technology Solutions, kterou bez výběrového řízení zadal této firmě bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09), dokonce zrušil. [celá zpráva]

Ministerstvo i dotčené firmy však proti tomuto rozhodnutí v minulých dnech podaly rozklad. Případné zrušení systému na dávky a vypsání tendru je tak zatím odloženo na neurčito.

MPSV pod někdejším vedením Drábka nevypsalo na nový systém řádný tendr, ale připojilo se k rámcové smlouvě s Fujitsu, kterou v roce 2008 uzavřelo za ČR Ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel. Nové aplikace pro úřady práce předloni vytvořilo několik subdodavatelů Fujitsu. Mezi nimi je i společnost Skill.

Za nevypsání veřejné soutěže dostala obě ministerstva od antimonopolního úřadu půlmiliónové pokuty. „Ministerstva měla zadat plnění služeb na základě smluv, které by byly uzavřeny na základě výsledků řádného zadávacího řízení. Jejich postup tak mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ konstatoval ÚOHS. Drábek je ale nadále přesvědčen o tom, že jeho úřad postupoval při výběru dodavatele systému pro vyplácení dávek „správně a realisticky“.

Podnět podala Student Agency

ÚOHS posuzoval zatím pouze dva dodatky k rámcové smlouvě s Fujitsu, další čtyři má ještě na stole. Případem se zabýval na základě podnětu společnosti Student Agency, jakožto možného konkurenčního dodavatele softwaru. Na tendr si stěžovala i strana KDU-ČSL.

Podle šéfa Student Agency antimonopolní úřad se svými verdikty v této kauze zbytečně otálel. „Rozhodnutí je formálně v pořádku, ale ÚOHS jednal pomalu. Rozhodl se zpožděním a také špatně v tom, že sice zabraňuje plnění smlouvy do budoucna, nikoliv však do minulosti. Ze dvou miliard už firma Fujitsu dostala polovinu,“ citovala ČTK majitele Student Agency Radima Jančuru.

Jančura chce, aby předseda ÚOHS Petr Rafaj ve druhoinstančním rozhodování přehodnotil výsledek první instance, a aby daňoví poplatníci dostali zpět i již proplacenou miliardu.

Výběr článků

Načítám