Hlavní obsah

Stomiliardové refinancování hypoték začíná. Banky jsou připraveny bojovat

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Letošní rok bude pro banky klíčový. Zhruba 100 tisícům lidí, kteří uzavřeli hypotéky v prodejně silných letech 2008 - 2010, končí letos fixace úrokové sazby. Ve hře je tak podle odhadů bank 80 až 100 miliard korun. O změně banky bude letos v této souvislosti vážně uvažovat až 60 tisíc lidí s hypotékou.

Foto: Profimedia.cz

Refinancováním hypotéky můžete na splátkách ušetřit tisíce korun.

Článek

Vzhledem k tomu, že před pěti, respektive třemi lety, kdy klienti hypotéky uzavírali, byly úrokové sazby mnohem vyšší než letos, očekává se, že valná většina klientů se bude snažit získat výhodnější sazbu.

"Průměrné úrokové sazby hypoték za posledních pět let klesly téměř o dvě procenta, klienti tak očekávají, že při jednáních s bankami dosáhnou na výrazně lepší podmínky, než mají dosud," uvedl pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank. Podle průzkumu této banky mezi klienty, kterým končí fixace, splácejí dvě třetiny z nich hypotéku s úrokem čtyři procenta a vyšším, třetina má pak úrok dokonce vyšší než pět procent.

Až tři pětiny Čechů banku nejspíš změní

To, že lidé nebudou čekat s rukama v klíně, až jim banka nabídne novou úrokovou sazbu, potvrzují i další údaje získané z výzkumu.

Se svou bankou bude o nové, výhodnější sazbě vyjednávat necelá polovina (46 procent) klientů. Téměř tři pětiny (58 procent) lidí, tedy až 60 tisíc klientů, však plánuje obejít více bank a jednat s nimi o nové nabídce. Pouze každý desátý klient vezme, co mu banka nabídne a o výhodnějších podmínkách se vyjednávat nechystá.

Podle údajů serveru Sfinance.cz, na kterém si lze jednotlivé nabídky peněžních ústavů porovnat, už zájem lidí o převedení hypotéky do jiné banky prudce roste.

Nejvíce lidi zajímá, kolik budou platit

Mnohé banky svým stávajícím klientům oznámí novou úrokovou sazbu jen několik týdnů před koncem fixace. Pro klienty, kteří čekají až na nabídku stávající banky, tak nastává vyčerpávající boj s časem pro vyjednání výhodnější sazby či refinancování. Odborníci proto lidem doporučují zajímat se o nabídky konkurenčních bank alespoň dva měsíce před koncem fixace.

Podle výsledků průzkumu více než tři čtvrtiny (77 procent) klientů začínají o refinancování jednat dva až pět měsíců před tím, než jim fixace vyprší. Sedm procent klientů jednání o refinancování zahajuje dokonce více než pět měsíců před koncem fixace. Každý šestý klient (16 procent) nebude podnikat žádné kroky do doby, než ho jeho stávající banka osloví s nabídkou.

Zdaleka nejsledovanějším kritériem při rozhodování o nabídkách na refinancování hypotéky je pro klienty výše celkových nákladů. "Klienty zajímá především to, kolik budou každý měsíc platit. Je pro ně rozhodující, zda na splátku vydají měsíčně třeba pět tisíc nebo pět a půl tisíce korun," zdůraznil pro Novinky Plocek.

Nejčastěji splácenou měsíční částkou je podle průzkumu šest až deset tisíc korun (uvedly dvě pětiny lidí). Čtvrtina lidí měsíčně splácí do šesti tisíc korun a pětina pak deset až patnáct tisíc korun. 13 procent lidí musí každý měsíc vydat ze svého rozpočtu na splátky hypotéky více než 15 tisíc korun.

Počty hypoték rostou, průměrné částky se snižují

Nejvíce lidí má hypotéku uzavřenou u Hypoteční banky a ČSOB (tržní podíl těchto bank představoval v loňském roce 30 procent). Druhou bankou je Česká spořitelna - tržní podíl 28,92 procenta, na třetím místě je Komerční banka s 20,91 procenta. UniCredit Bank se 7,09 procenta trhu obsadila čtvrté místo.

I přesto, že ekonomika stagnuje, objem hypoték roste. Napomáhají tomu rekordně nízké sazby i situace na trhu s bydlením. Zatímco v silném prodejním roce 2008 banky poskytly 64 497 hypoték, v loňském roce jich bylo 73 595. Lidé si hypoteční úvěry berou nejčastěji za účelem koupě nemovitosti - v roce 2008 to bylo 36 872 hypoték, o čtyři roky později již 40 530 hypoték.

Proti roku 2008 se v roce 2012 snížila průměrná částka hypotéky. Zatímco loni si lidé uzavřeli smlouvu v průměru na 1,6 miliónu korun, v roce 2008 to bylo na 1,7 miliónu korun.

Anketa

Jak se budete rozhodovat při refinancování hypotéky?
Budu vyjednávat s více bankami o nové nabídce.
40,7 %
Budu vyjednávat jen s vlastní bankou.
1,6 %
Nebudu dělat nic, vezmu, co mi moje banka nabídne.
1,2 %
Refinancování se mě netýká.
56,5 %
Celkem hlasovalo 18805 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám