Hlavní obsah

Klienti bank si zoufají. Úroky termínovaných vkladů jsou i na nule

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické bankovní termínované vklady v současné době rozhodně nedělají střadatelům radost. Jejich úročení se dostalo na velmi nízkou úroveň nebo je dokonce nulové. Výší úroků proto spíš připomínají běžné účty než úsporné vklady. Někteří klienti mohou mít málem pocit, že jim banka nejenže nic nedá, ale bude po nich už brzy sama požadovat peníze za úschovu peněz.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti je prakticky jedno, zda máte peníze na termínovaném účtu nebo je dáváte do prasátka.

Článek

Například Citibank uvádí v úrokovém lístku nulovou sazbu ještě při splatnosti vkladu na šest měsíců. LBBW Bank CZ má sazbu nula dokonce do vkladu se splatností 4 roky.

Ale ani u jiných bank to není s úrokem nijak slavné. Například u splatnosti jeden měsíc má řada bank úrok jen 0,01 % ročně. Při vkladu 100 000 Kč takový úrok vynese pouhých 10 Kč ročně.

V našem přehledu nejlepší úroky na termínovaných vkladech nabízí Fio banka – 0,60 až 1,95 % podle doby splatnosti.

Neplatí už také zpravidla, že vyšší uložená částka peněz v rámci daného období splatnosti přináší vyšší úrok než nižší vklad (pásmové úročení). Což znamená, že u termínovaného vkladu na jeden měsíc dostanete například úrok 0,01 %, ať v bance uložíte 50 tisíc korun, nebo jeden milión.

Stěžovat si tak u vrbiček

Klienti bank tyto nízké úroky kritizují, ale přesto mají i na těchto nevýhodných vkladech stále značné částky.

Není to ale proto, že by se do těchto termínovaných vkladů hrnuli. Důvodem je spíš to, že si je v minulosti založili jako revolvingové, tedy automaticky se obnovující, a k jejich zrušení se zatím ke své škodě neodhodlali či nedostali.

A co může dělat klient, který po obnově vkladu dostane takto nízký úrok, se kterým je nespokojený? Moc možností nemá. Předčasný výběr vkladu nemusí být možný, nebo může být ztrátový, takže většinou bude nejrozumnější počkat s výběrem až na splatnost vkladu.

Je vůbec otázkou, jestli banky mohou nabízet na vkladech nulové úroky. Občanský zákoník k této záležitosti říká to, že „vkladatel má právo na úroky nebo jiné majetkové výhody stanovené peněžním ústavem v souladu s opatřením podle zvláštních předpisů“. Ke smůle střadatelů paragraf odkazuje na zákon o bankách a spořitelnách, který byl již zrušen.

Finanční arbitr nemůže při případném sporu o úroky pomoci, podle zákona totiž není oprávněný tyto spory rozhodovat. „Příslušný je pouze obecný soud, případně rozhodce, byla-li by mezi bankou a vkladatelem pro případ sporu sjednána rozhodčí doložka,“ sdělil Právu finanční arbitr Monika Nedelková.

Jaké jsou alternativy

A jaká je alternativa místo nevýhodných klasických termínovaných vkladů, pokud chce klient mít peníze dále v bance?

Pokud chce klient zůstat u termínovaného vkladu, u větších a středních bank šance na lepší úrok nemá skoro žádné. Např. i u IQ Maxi vkladu v LBBW Bank, který v minulosti patřil k nejlepším, se úrok pohybuje od 1,00 % (1 rok) do 1,40 % (5 let). Minimální vklad přitom činí 100 tisíc korun.

V menších bankách je situace o dost lepší. Například Equa bank nabízí úrok od 1,70 % (3 měsíce) do 3 % (3 roky), Wüstenrot 2,20 % na jeden rok atd.

Menší banky mají i nejvýhodnější spořicí účty, které jsou pro řadu klientů velkým lákadlem. Například Equa bank, Air Bank a Wüstenrot nabízejí shodně úrok 2,1 %. U většiny spořicích účtů přitom není zpravidla nutný běžný účet v dané bance a peníze jsou kdykoli k dispozici, tedy bez výpovědních lhůt.

Jak banky úročí klasické termínované vklady
(příklady bank, % za rok, k 20. 2.)*
BankaÚrok dle splatnostiSplatnost
Citibank**0 až 0,44 %1 měsíc až 5 let
Česká spořitelna0,01 až 1,00 %1 měsíc až 4 roky
ČSOB0,01 až 0,85 %1 měsíc až 3 roky
Fio banka0,60 až 1,95 %1 měsíc až 5 let
GE Money Bank0,01 až 1,05 %1 měsíc až 5 let
Komerční banka***0,10 až 1,20 %1 měsíc až 5 let
LBBW Bank CZ0 až 0,11 %1 měsíc až 5 let
Poštovní spořitelna0,01 až 1,10 %1 měsíc až 6 let
Raiffeisenbank0,01 až 1,20 %1 měsíc až 4 roky
UniCredit Bank0,01 až 1,30 %1 měsíc až 5 let
*Vklady obvykle s pásmovým úročením, od minimálního vkladu do vkladu zhruba 1 milión Kč a různou dobou splatnosti. Zvolena byla splatnost od jednoho měsíce.
**Úrok Citibank při on-line vkladu, ***KB poskytuje bonifikaci 0,20 % při existenci bankou určeného druhu běžného účtu do splatnosti 1 rok včetně.
Zdroj: banky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám