Hlavní obsah

Lidé marně čekají na rodičovskou. Ozývají se další postižení

Novinky, Jakub Svoboda
Aktualizováno

Řada příjemců sociálních dávek se ani v pátek peněz od státu nedočkala. Lidé, kterým měl únorový rodičovský příspěvek dorazit podle obvyklého termínu už na konci minulého týdne, ho ani dnes ráno na svých bankovních účtech nenašli. První peníze podle informací Práva začaly chodit až v pátek večer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) i Úřad práce ČR ale důvody posunutí termínu výplat zamlžují. Redakci se nyní ozývají další lidé, kteří rodičovskou dosud nedostali.

Většina příjemců dávek přitom potřebuje obratem hradit složenky za bydlení, energie, splácet půjčky.

„Rodičovský příspěvek mi chodil kolem 8. dne v měsíci. Paní na úřadu v naší městské části mi ale řekla, že jim posunuli termíny výplat kvůli nějaké změně zákona,“ řekla Právu například třicetiletá maminka z Prahy. Lidé nemají relevantní informace, že se termíny posunuly a proč. Množí se proto spekulace.

Máme čas do konce měsíce, hájí se úřady

„Termíny nejsou pevně stanoveny, datum, kdy peníze odchází z účtu úřadu práce, může ovlivnit více věcí, jako počet pracovních dnů, víkendy a také zcela pochopitelné technické možnosti celého systému,“ reagoval na dotaz Práva mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Ve společné tiskové zprávě s mluvčí ministerstva práce a sociální věcí (MPSV) Štěpánkou Filipovou už ve čtvrtek připomněl, že podle zákona stačí úřadům vyplatit dávky do konce měsíce.

MPSV se už ve středu omluvilo 15 tisícům příjemcům sociálních dávek z Olomouckého kraje, kterým se zpozdila výplata rodičovského příspěvku a pěstounských dávek. Ve čtvrtek k tomu uvedlo: „Lidé, kteří si nechávají přeposílat pomoc státu přes sKarty na své soukromé účty, si ji dnes už mohli vybrat, nebo ji jimi vybrané banky přijmou v nejbližších dnech. Záleží už jen na lhůtách platebního styku. MPSV také prověřilo, kde se stala chyba: při automatizovaném přenosu dat systém zjistil nesrovnalosti a kvůli bezpečnosti a také úplnosti informací nepovolil další operaci. Data potřebná pro výplatu odešla ve středu odpoledne.“

Kdo za mě zaplatí složenky a jídlo pro děti?
Lucie K., Praha 4

Sociální dávky nedostali v obvyklém termínu ale i lidé, kteří žijí mimo Olomoucký kraj. A stížností rychle přibývá. "Jsem samoživitelka s dvěma dětmi a marně čekám na penízky. Kde jsou? Sociálka tvrdí, že dávno odešly a moje banka - že je vůbec od státu nedostala. Ale kdo za mě zaplatí složenky a jídlo pro děti?," ptá se například zoufalá Lucie K. z Prahy 4.

Mluvčí Úřadu práce Reichl včera vysvětlil zpožďování výplat pěstounům. „V souvislosti se změnou zákona, která upravuje podmínky pěstounům, kde je zakotvena osmidenní ohlašovací povinnost, může úřad práce začít vypočítávat dávky 9. den v měsíci. Pokud tento den připadne na víkend, výplata proběhne v nejbližší následující pracovní den (v únoru tedy 11. 2.),“ uvedl mluvčí.

Ministerstvo: v toku peněz problém není

Hlavním důvodem „k regulaci výplatních termínů“ u pěstounů jsou podle něj zákonná pravidla pro odvody na sociálním a zdravotním pojištění. „Ale ostatní nepojistné dávky, jako příspěvek na péči, dávky osobám se zdravotním postižením, dávky v hmotné nouzi, dávky v nezaměstnanosti, zůstávají zatím bez regulace výplatních termínů. Další výplatní termíny v měsíci stanoví úřady práce dle svých technických možností nejdříve 20. den v měsíci,“ dodal Reichl.

Mnoho lidí si na zpoždění výplat dávek stěžovalo už v lednu. Úřady práce to tehdy zdůvodňovaly i tím, že se zavádí nový systém tzv. státní pokladny, ale i příchodem nových žadatelů z řad propuštěných vězňů po prezidentské amnestii.

Reichl i mluvčí MPSV Filipová včera odmítli spekulace, že státní úřady mají problémy s hotovostí. „Peníze určené na výplatu dávek jsou alokovány ve státní kase a jsou připraveny k vyplacení dle platných zákonů,“ ujistil Reichl.

Reklama

Výběr článků

Načítám