Hlavní obsah

Lidem chodí složenky na vyšší zálohy, i když mají přeplatky

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce domácností čekalo v lednu při otevření obálky s rozpisem záloh na energie pro letošní rok nemilé překvapení. I v případech, že za loňský rok měli přeplatky, jim totiž dodavatelé zvýšili zálohy pro letošek až o desítky procent.

Foto: Profimedia.cz

Energetici chtějí více peněz dopředu. Lidé jsou zaskočeni.

Článek

„Za loňský rok jsem na zálohách za plyn zaplatil necelých 17 tisíc korun. Protože se však snažím co nejvíce šetřit, vrátila mi plynárenská společnost na přeplatku téměř 10 tisíc korun. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že zálohy za plyn pro letošní rok se zvedly o několik set korun měsíčně,“ sdělil Právu rozhořčeně čtenář, zákazník Pražské plynárenské. Jiný čtenář se zase setkal s tím, že mu i přes výrazný přeplatek zvýšila zálohy o bezmála 20 procent Pražská energetika.

Zdražují energie tak výrazně?

Lidé si to vysvětlují tím, že ceny energií se od ledna zvýšily tak dramaticky, že ani výrazný loňský přeplatek by zdražení letos nepokryl, a tak firmy raději zálohy navýší. To by ale například ceny plynu podle uvedeného příkladu musely narůst asi o padesát procent.

Energetici připouštějí, že za růstem záloh jsou zvyšující se ceny pro letošní rok. „Cena elektřiny od ledna hlavně kvůli podpoře obnovitelných zdrojů vzrostla. Pokud není jisté, že by loňský přeplatek na letošní ceny stačil, raději zálohy zvedáme,“ řekl Právu mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Podle Miroslava Vránka z Pražské plynárenské se zálohy mění automaticky v závislosti na aktuální ceně a spotřebě v den změny. Vzhledem k tomu, že se ale mění v zimě, kdy je spotřeba nejvyšší, mají lidé často přeplatky.

Výši záloh můžete měnit

Výši měsíčních záloh u elektřiny i plynu si ale zákazníci mohou nastavit individuálně. Mají k tomu celou řadu možností, například telefonát na infolinku, změnu na internetových stránkách dodavatele nebo návštěvou kamenné pobočky. U Pražské plynárenské to lze provést i prostřednictvím SMS.

100 Kč měsíčně za rodinný dům

Dodavatelé u možnosti změny výše záloh doporučují, aby si lidé dobře rozmysleli, kolik skutečně spotřebují. Pokud totiž nastaví zálohy příliš nízko, vznikne jim velký nedoplatek, s jehož splacením má potom mnoho lidí problémy. Někteří odběratelé si podle Vránka volí zálohy extrémně nízko. „Stává se i to, že si zákazník žijící v rodinném domě nastaví zálohu 100 korun měsíčně,“ sdělil Právu Vránek.

Pražská plynárenská přeplatky vrací, lidé si je mohou vyzvednout na poště. Pražská energetika přeplatky rozpočítává do nových předepsaných záloh, pokud chcete peníze zpět na účet, musíte tohoto dodavatele kontaktovat.

Při změně dodavatele energií si můžete nastavit zálohy adekvátně předpokládané celkové spotřebě.

Reklama

Výběr článků

Načítám