Hlavní obsah

Sloučení úvěrů sice sníží splátky, ale přijde na další desítky tisíc

Novinky, Barbora Buřínská

Pokud už jen stěží zvládáte splácet různé typy nabraných půjček, je načase s tím něco udělat. Nejjednodušším řešením je sloučit je všechny do jedné a platit pouze jednu splátku, která bude v součtu nižší než ty předchozí. Musíte ale počítat s tím, že kvůli rozložení splácení do delšího časového období nakonec bance zaplatíte až o desítky tisíc korun navíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Konsolidací půjček sice ulevíte svému rozpočtu, ale v mnoha případech prodloužíte dobu svého zadlužení.

Článek

V některých případech se přitom nelze vyhnout ani sankčním poplatkům za předčasné splacení původních půjček.

Pokud nejste u některého z úvěrů v prodlení se splátkami, většina bank vám takzvanou konsolidaci půjček nabídne. Díky ní vznikne jen jeden úvěr, který si můžete namodelovat podle svých potřeb.

Především si můžete zvolit výši splátky, která bude vyhovovat vašim možnostem. Většina klientů své úvěry konsoliduje právě kvůli potřebě snížení měsíčního zatížení rodinného rozpočtu.

S konsolidací zajištěných úvěrů nepochodíte

V současné době se s konsolidací půjček setkáte u mnoha finančních společností. Nepochodíte jen u mBank a Zuno. Air Bank plánuje tento produkt zařadit do své nabídky již letos. Fio banka konsolidaci nenabízí, ovšem v bance jsou schopni konsolidovat za individuálních podmínek. Raiffeisenbank sjednotí úvěry pouze stávajícím klientům. Na druhou stranu konsolidaci půjček nabízejí i nebankovní společnosti Cetelem a Home Credit.

Pozor: Banky konsolidují pouze řádně splácené úvěry. Zároveň klienty prověřují v úvěrových registrech. Pokud mají negativní záznam, odmítnou je.

Banky vám zkonsolidují prakticky všechny typy nezajištěných úvěrů. Konsolidovat tak můžete jak spotřebitelské úvěry bankovních, ale i nebankovních společností, tak ve většině bank i kreditní kartu a kontokorent, v některých případech i leasing.

Pokud budete chtít sloučit i úvěry zajištěné nemovitostí (například hypoteční úvěry nebo úvěry ze stavebního spoření), v mnoha bankách narazíte. Výjimku tvoří například Equa bank či LBBW Bank, která ale na druhou stranu sloučí jen pět úvěrových produktů vyjma kreditní karty a leasingu.

Zkonsolidovat můžete i milióny korun

Finanční společnosti mají ve svém portfoliu speciální úvěrové produkty určené pro konsolidaci. Maximální výše úvěru se ve většině případů pohybuje kolem 600 tisíc korun. Nejméně - 300 tisíc korun - vám nabídne Home Credit, naopak milión a více korun vám zkonsolidují u Cetelem (1 milión korun), Komerční banky (2,5 miliónů korun) a Equa bank (25 miliónů korun).

U nižších částek banky nepožadují spoludlužníka či ručitele, například Era/Poštovní spořitelna zkonsoliduje bez zajištění úvěry do 450 tisíc, u vyšších částek až do 600 tisíc korun už musíte mít spolužadatele. Stejně na tom budete i u UniCredit Bank (do 250 tisíc bez spolužadatele, do 600 tisíc se spolužadatelem).

Konsolidace může mít pozitivní vedlejší efekty – zjednodušení při splácení, nemusíte se starat, kdy je datum splatnosti toho kterého úvěru.
Michal Kozub, Home Credit

Budete-li chtít konsolidovat úvěry u Equa bank, počítejte s tím, že po vás banka vždy bude požadovat ručení nemovitostí. A to i v případě, že budete chtít konsolidovat jen několik desítek tisíc korun. Ostatně banka produkt poskytuje pod názvem Konsolidace zajištěná nemovitostí.

Na splacení konsolidačních produktů máte podle podmínek jednotlivých finančních společností od 60 do 120 měsíců. Nejdéle vám umožní splácet Equa bank - až 35 let.

Modelový příklad

Čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi (8 a 10 let) a čistým měsíčním příjmem 40 tisíc korun žádá o konsolidaci úvěrů:

  • spotřebitelský úvěr: zbývá doplatit 52 tisíc korun, měsíční splátka 1850 korun
  • spotřebitelský úvěr: zbývá doplatit 83 tisíc korun, měsíční splátka 3002 korun
  • úvěr od splátkové společnosti: zbývá doplatit 25 tisíc korun, měsíční splátka 1520 korun
  • kreditní karta: 30 tisíc korun, měsíční splátka 1500 korun

Celkový úvěr ke konsolidaci: 190 tisíc korun.

Celková měsíční splátka: 7890 korun.

Rodina chce měsíčně splácet maximálně 4 tisíce korun.

Na nabídku finančních společností, které ve všech parametrech vyhověly nabídce, se podívejte v tabulce.

Úvěr ke konsolidaci: 190 tisíc, požadovaná splátka: maximálně 4 tisíce korun měsíčně
SpolečnostRoční úrok / RPSN (v %)Měsíční splátka (v Kč)Splatnost ( měsíce)Zaplatí celkem (v Kč)
Era/Poštovní spořitelna14,9 / 15,94365684307 104
Česká spořitelna14,2 / 16,973965 (1)72284 832
UniCredit Bank11,9 / 14,473948 (2)70276 360
Cetelem12,9 / 13,79381372274 536
Home Credit11,88 / 13,43784 (3)72272 448
GE Money Bank12,0 / 13,4371572267 480
Komerční bankaod 1,1 / od 10,6410060246 000
ČSOB9,9 / 12,24028 (4)60241 680
Equa bank5,9 / 10,73872 (5)60232 320
Zdroj: banky a nebankovní společnosti; Poznámky: (1) včetně 3800 Kč za vyřízení a měsíčního poplatku 59 Kč za správu úvěru; (2) včetně 1000 Kč za poskytnutí úvěru a 150 Kč měsíční poplatek za správu úvěru; (3) 69 Kč měsíčně za vedení účtu; (4) včetně 1900 Kč za poskytnutí úvěru, 59 Kč měsíčně za vedení úvěru, 50 Kč měsíčně za vedení běžného účtu, 6 Kč za inkaso platby; (5) včetně 1,25% poplatek za poskytnutí úvěru - min. 5 tisíc, max. 25 tisíc Kč

Na první pohled je zřejmé, že se klientovi rozhodně vyplatí posuzovat nabídky jednotlivých bank. Rozdíl v částce, o kterou jednotlivým bankám za konsolidaci úvěrů zaplatí navíc, se pohybuje kolem 75 tisíc. Nejdráž vyjde úvěr u Era/Poštovní spořitelny, naopak nejlevněji u Equa bank. V případě této banky je ale nutné vzít v úvahu, že klient za úvěr 190 tisíc korun musí bance ručit nemovitostí.

Úvěr ke konsolidaci si můžete navýšit

Pokud to vaše finanční možnosti dovolí, banky vám umožní čerpat úvěr i ve vyšší částce, než je celková výše úvěrů ke konsolidaci. Výhodné to může být hlavně v situaci, kdy kvůli předčasnému splacení svých stávajících úvěrů budete muset  zaplatit sankční poplatky. O tuto částku si pak můžete navýšit celkovou částku, kterou budete u nové banky čerpat.

Pozitiva a negativa konsolidace úvěrů

Pozitiva konsolidace úvěrů jsou celkem zřejmá. Klientův rozpočet již nebude zatížen vysokými splátkami, jakmile všechny přejdou do jedné výhodnější splátky. Ušetří na bankovních poplatcích jak za vedení více úvěrových účtů, tak za trvalé platby či inkasa z účtu. A navíc získá větší přehled o svých závazcích.

"Pro klienta může mít konsolidace i několik dalších pozitivních vedlejších efektů – zjednodušení při splácení, nemusí se starat, kdy je datum splatnosti toho kterého úvěru. Navíc pokud jde o konzervativního člověka, který platí složenkou, může výrazně ušetřit. Jedna platba poukázkou stojí 22 korun. Při pěti úvěrech se dostává na 1320 korun ročně," potvrdil Právu Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Na druhou stranu nevýhodou konsolidace je ve většině případů prodloužení doby, po kterou musí člověk své dluhy splácet. S tím souvisí i větší přeplacení původních úvěrů.

"Pro zájemce o konsolidaci může být nepříjemné i to, že musí doložit pravidelný příjem a nesmí mít záznam v registru dlužníků. Negativem je také poplatek za předčasné splacení původní půjčky," uvedla pro Právo Lucie Vydrová ze srovnávače Sfinance.cz.

Banky hlásí enormní zájem o konsolidace

Banky i nebankovní společnosti ve svých vyjádřeních pro Novinky potvrzují zvýšený zájem klientů o konsolidace úvěrů. Například Michal Kozub uvedl, že v jejich společnosti zájem klientů i objem konsolidovaných úvěrů dramaticky roste. Podobně se vyjadřují například zástupci České spořitelny, ČSOB, Poštovní spořitelny, Komerční banky či GE Money Bank.

"O konsolidaci půjček projevovali klienti zájem v průběhu celého loňského roku a své rozpočty optimalizovali v rozsahu 9,5 miliardy korun. Řada z nich využila konsolidaci nejen k refinancování stávajících úvěrů a snížení měsíčních splátek, ale i k získání dalších finančních prostředků. Meziroční nárůst byl o 45 procent, předpokládáme, že tento trend bude i v roce 2013," upřesnila pro Právo Milada Franek z GE Money Bank.

Reklama

Související články

Půjčky nesplácí každý osmý Čech

Přestože si domácnosti v loňském roce braly nové spotřebitelské úvěry od nebankovních firem stejným tempem jako v roce 2011, řada lidí si půjčuje, i když na to...

Výběr článků

Načítám