Hlavní obsah

Záložny úročí vklady víc než banky

Zatímco většina bank peníze klientů na běžných účtech de facto znehodnocuje, protože je úročí nulovou nebo jen symbolickou sazbou, záložny se snaží lidi přitáhnout na vyšší úročení. Vklady jsou v nich ze zákona pojištěny stejně jako u bank nebo stavebních spořitelen.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejlepší úrok na běžném účtu mezi záložnami (o bankách nemluvě) nabízí Záložna Creditas, a činí 0,5 procenta ročně. Díky poměrně široké síti poboček je přitom tato záložna poměrně dostupná, a i třetí největší objem aktiv a druhé místo ve výši základního splaceného kapitálu mezi záložnami jí dává dostatečnou kredibilitu.

Půlprocentní sazbou Creditas úročí jak korunové vklady, tak i eurové a dolarové.

Úročení 0,2 procenta na běžném účtu nabízí Moravský peněžní ústav, Citfin a Peněžní dům, spořitelní družstvo.

Přitom řada kampeliček – například Creditas, Moravský peněžní ústav či Artesa - poskytuje na běžném účtu internetové bankovnictví, platební kartu a další služby a má svůj vlastní bankovní kód. Dají se tedy používat stejně jako běžné účty v bankách.

Za rok i čtyři procenta

Počátkem letošního roku přikročila řada bank na našem trhu k dalšímu snížení úroků u vkladů. O to atraktivnější jsou úroky, které nabízí záložny. Ty k žádnému snížení zatím nepřistoupily, takže seznámit se s jejich úroky na termínovaných vkladech rozhodně stojí za to.

Už u vkladu na jeden rok není mezi nimi výjimkou roční úrok kolem 3 procent, u vysokého vkladu i více.

Úrok 3,60 až 4,40 procenta nabízí u termínovaného vkladu na jeden rok například Metropolitní spořitelní družstvo, ovšem je zapotřebí uložit poměrně vysokou částku – sto tisíc a více korun.

Od vkladu dvacet tisíc korun a výš úročí roční vklad sazbou od 2,70 do 3,30 procenta WPB Capital, spořitelní družstvo. Jen pět tisíc korun stačí na úrok 2,70 procenta u ročního vkladu u Záložny Creditas. Přitom banky u stejného typu vkladu škobrtají kolem půl procenta.

Možnost založení on-line

Záložny většinou nabízejí tyto produkty bez poplatku a s možností založení on-line, některé i s variantním úročením – buď připíší úrok jednorázově na konci doby trvání vkladu, nebo jej připisují měsíčně – tak je tomu například u Záložny Creditas, která nabízí termínované vklady i pro vybrané cizí měny.

Moravský peněžní ústav nabízí bez výpovědní doby a s denním úročením spořicí účet. Připisování úroků měsíčně lze nalézt u spořicího účtu i u Artesy či Akcenty.

Pojištění vkladů

Protože ne každý může mít důvěru v každou ze záložen, není na škodu porovnat si výši jejich kapitálové síly.

Čím silnější subjekt, tím vyšší jistota v jeho další pozitivní vývoj, který třeba do budoucna nevylučuje ani přerod dané záložny na banku.

U Fondu pojištění vkladů jsou pojištěny vklady jak občanů (fyzických osob), tak firem (právnických osob), vedené v bankách, stavebních spořitelnách nebo družstevních záložnách v české nebo cizí měně, včetně úroků.

Pojištěny jsou i běžné účty v české nebo cizí měně fyzických a právnických osob, vkladní knížky a vkladové účty.

Fond pojištění vkladů, kam banky, záložny a spořitelny pravidelně každým rokem přispívají podle objemu přijatých vkladů, má nyní k dispozici 24 miliard korun, které v případě krachu jakékoliv banky nebo záložny může použít na náhrady vkladů klientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám