Hlavní obsah

Státní fond přidá peníze pro levné úvěry na opravy paneláků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o dlouhodobý nízkoúročený úvěr z programu Panel 2013+ podali dosud 36 žádostí za celkem 218,5 milionu korun. Prostřednictvím těchto peněz by opravili 1 355 bytů. Uvedla to mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) Jana Marešová.

Foto: Arnika

Ilustrační foto.

Článek

Objem žádostí tak překročil startovací rozpočet, který byl stanoven na 210 milionů korun. Vedení SFRB jej však chce navýšit o dalších 250 milionů Kč, příští týden o tom bude rozhodovat dozorčí rada fondu. Zvýšení rozpočtu poté musí schválit vláda a po ní také parlament.

„Nepředpokládám, že by s tím byl nějaký problém. Jde o vlastní prostředky SFRB, a jedná se tak pouze o navýšení výdajových limitů. Ze státního rozpočtu nepotřebujeme ani korunu,“ řekl ředitel SFRB Jiří Koliba. Podle něj je fond schopný připravit letos až miliardu korun.

Fond začal žádosti přijímat 11. ledna. Žádosti o dlouhodobý nízkoúročený úvěr mohou podávat vlastníci bytového fondu, tedy právnické i fyzické osoby, města a obce, družstva a společenství vlastníků jednotek.

Na co lze finance použít 

Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader či opravy společných prostor.

Nízkoúročené úvěry bude poskytovat přímo SFRB. Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů. Žadatel musí podat žádost před zahájením stavebních prací a minimálně po dobu pěti let dům musí sloužit k bydlení.

Program Panel 2013+ navazuje na předchozí Panel a Nový Panel, které fungovaly 11 let. Díky programům bylo v panelových domech opraveno zhruba 400.000 bytů.

Fond bydlení bude mít na opravy bytových domů k dispozici také 600 milionů korun, které v podobě nízkoúročených půjček zajistí unijní podpůrný nástroj s názvem Jessica.

O tyto peníze můžou ale žádat jen majitelé domů z obcí, jejichž radnice mají vypracovaný takzvaný Integrovaný plán rozvoje měst. Příjem žádostí do tohoto programu plánuje SFRB spustit letos na podzim.

Panelových domů je v ČR zhruba 200 tisíc. Počet bytů v domech postavených panelovou technologií je 1,2 milionu, což tvoří třetinu bytového fondu v Česku. Šedesát procent jsou byty starší 35 let. Na opravu stále čeká zhruba třetina z celkového počtu bytů.

Reklama

Výběr článků

Načítám