Hlavní obsah

Z čeho mají lidé do padesátky největší strach? Z dlouhé nemoci a ztráty práce

Právo, Novinky, gin, bab

Mají-li Češi strach, tak především z toho, že onemocní, ztratí práci nebo se jim přihodí vážný úraz. Převážně muži a mladí do třiceti let na prvním místě uvádějí nejistotu v zaměstnání. Vyplývá to z odpovědí na otázku Čeho se obáváte, kterou tisícovce respondentů od osmnácti do padesáti let položila ve svém průzkumu Česká asociace pojišťoven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U žen pak dominuje obava o střechu nad hlavou. S rostoucím věkem klesá obava z definitivního odchodu z tohoto světa a stoupá strach ze závažného onemocnění.

Průzkum ukázal i jeden paradox. Češi se sice bojí závažných onemocnění, která by pro ně mohla znamenat dlouhodobé vyřazení z běžného i pracovního života, přesto si prakticky neuzavírají pojištění nemoci. Z celkového předpisu životního pojištění tvoří tento pojistný produkt jen 2,2 procenta. V tom trochu pokulháváme za některými evropskými zeměmi - například v případě Němců, Švýcarů či Slovinců představuje 20 procent.

Tato sonda do populace, realizovaná po internetu, potvrdila žebříček obav, které naznačily obdobné výzkumy, prováděné čas od času i dalšími finančními institucemi.

Už před více než rokem například jedna ze známých společností poskytujících spotřebitelské úvěry zveřejnila výsledky dotazování, z nichž vyplynulo, že bezmála 80 procent lidí se obává ztráty nebo snížení svých příjmů.

Dále se ukázalo, nijak překvapivě, že Češi, co se jistot v neklidné době týče, pociťují nejvíce bezpečí, když drží v ruce hotovost, které "věří" více než mnohým finančním produktům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám