Hlavní obsah

Peníze v podílových fondech loni vydělaly

Naprostá většina podílových fondů a akcií v loňském roce Čechům vydělala, výnosy byly často dvouciferné. Peníze uložené na spořicích a termínovaných účtech v bankách a v penzijních fondech a stavebních spořitelnách bez započtení státní podpory naopak většinou nepřevýšily inflaci, která v roce 2012 dosáhla 3,3 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průměrný výnos spořících účtů byl loni dvě procenta, ty nejlepší poskytovaly zhodnocení 2,5 až 2,8 procenta, uvedl analytik Partners Igor Polanský. Výnos termínovaných vkladů závisí na délce vkladu. V ročním horizontu v průměru neporážel inflaci, neboť průměrný výnos činil tři procenta.

To se termínovaným vkladům dařilo až na pětiletém horizontu. Je ale možné najít finanční ústavy, jejichž produkt porážel inflaci už na ročním či tříletém horizontu. Výnos je třeba ještě zdanit 15procentní srážkovou daní, dodal.

Naprostá většina domácích podílových fondů loni vydělala. Ziskové byly zejména akciové fondy, které byly za rok 2012 v průměru v plusu o téměř 15 procent. Skoro desetiprocentní byly výnosy dluhopisových fondů. Průměrná výkonnost peněžních fondů činila podle databáze serveru Penízenavíc.cz 1,5 procenta. Naopak se nedařilo příliš komoditám a zlatu, tedy ani fondům do nich investujících, podotkl analytik společnosti Fincentrum Jakub Kůna.

Zhodnocení úspor na stáří asi zůstalo pod inflací 

„Penzijní fondy zatím výsledky nezveřejnily, ale odhadujeme, že výsledky budou jen stěží překonávat inflaci," upozornil Kůna. Ačkoliv se tento rok velmi dařilo českým státním dluhopisům, do kterých penzijní fondy převážně investují, tak zároveň byla poslední možnost volně rozpustit náklady fondů.

Podmínky stavebního spoření se v posledních několika letech změnily a budou se měnit i v příštích dvou letech. I když se stává stále méně výhodné, je to podle Polanského produkt, který má místo v portfoliu. Efektivní úroková míra (při započtení poplatků a maximalizaci státní podpory) byla 3,8 procenta, vypočetl.

Výnosnost kapitálového životního pojištění je navázána na technické rezervy pojišťovny, které jsou ze zákona investovány z velké části do státních dluhopisů ČR a zemí EU. Vzhledem k nízkým výnosům kvalitních státních dluhopisů nelze podle Šimka u kapitálového životního pojištění očekávat žádný nadvýnos.

Burzy rostly 

U investičního životního pojištění se výnosy pohybovaly v podobných relacích jako v podílových fondech, ovšem je zde prý třeba vždy počítat s nižším zhodnocením kvůli výrazné poplatkové zátěži. Garantované strategie garantují zhodnocení 2,4 procenta.

Akciím na burzách se přes velkou rozkolísanost kurzů vedlo velmi dobře. Hlavní světové burzy dosáhly podle Polanského zhodnocení okolo 20 procent. České akcie v průměru přidaly přes 14 procent. Z hlavních tuzemských akcií vykázala největší zisky Erste Bank (76 procent), následovaná Komerční bankou a VIG. Naopak citelný pokles postihl akcie ČEZ, Telefoniky a NWR.

Reklama

Výběr článků

Načítám