Hlavní obsah

Denně na dlažbě skončí dva tisíce Čechů, banky se ale půjčovat nebojí

Právo, Jindřich Ginter

O práci nyní v Česku přichází v průměru více než dva tisíce lidí každý pracovní den. Banky se ale o celkovou schopnost občanů splácet úvěry nebojí a očekávají, že jim opět meziročně půjčí o něco více peněz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podíl padlých hypoték, kterých bylo loni přes tři procenta z celkového objemu, považují ve srovnání s Evropou za nízký.

Přitom jen v prosinci přišlo na úřady práce během pouhých osmnácti pracovních dnů 37 tisíc lidí, což je v průměru přes dva tisíce každý pracovní den. Navíc místo nemůže najít mnohem více práceschopného obyvatelstva, které již úřady neevidují. Po půl roce totiž většinou podpora končí, a nemá-li člověk jiný příjem, je odkázán už jen na sociální dávky.

„Navzdory stagnaci ekonomiky bankovní sektor letos pravděpodobně zaznamená kladný růst úvěrů i vkladů. Úvěry obyvatelstvu by měly vzrůst o 3,5 procenta. Klientské vklady porostou o 2,4 procenta,“ uvedl Pavel Sobíšek, člen vědeckého grémia České bankovní asociace (ČBA) a hlavní ekonom UniCredit Bank.

O tom, jaká je skladba těchto vkladů domácností, tedy kolik procent obyvatel má v ruce větší část úspor, ale banky mlčí.

Banky se dále v globálních souhrnech u nás ani neobávají, že by spotřeba domácností rapidně poklesla. Počítají se stagnací a příští rok s oživením.

Optimistické banky

„Ačkoliv začátek roku 2013 přinese pravděpodobně ještě určitý pokles HDP, očekáváme postupné zlepšování ekonomické situace, které by díky růstu v druhém pololetí mělo přivést ekonomiku k průměrné stagnaci za celý rok 2013,“ předpokládá ČBA.

Počet nezaměstnaných v prosinci přesáhl půl miliónu osob. Zaplnili by tak Brno i s jeho předměstími.

Banky jsou však optimistické. „Na rozdíl od roku 2012 začíná nový rok s mnohem menším finančním stresem a lepší měnovou politikou,“ hodnotí vývoj v Evropě UniCredit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám