Hlavní obsah

Vlastník domu v exekuci je pro kupce velkým rizikem

Právo, Vladimír Čechlovský

Lidé, kteří kupují nějakou nemovitost, by si měli kromě jiného dát pozor na to, jestli prodávající nemá vážné finanční problémy, pro které mu bezprostředně hrozí exekuce. Mohlo by se totiž při určité souhře okolností stát, že koupí nemovitost, kterou vlastník kvůli nařízené exekuci již nebyl oprávněn prodat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Může se to stát zpravidla tehdy, když se dlužník rozhodne předejít exekuci, a jakmile soud přizná věřiteli jeho pohledávku, nečeká na nařízení exekuce a pustí se do prodeje domu či bytu.

Pro kupce vznikne komplikace tehdy, pokud dojde k uzavření kupní smlouvy a návrhu na vklad do katastru po okamžiku, kdy byla nařízena exekuce na majetek dlužníka.

Od chvíle, kdy je dlužník o nařízení exekuce zpraven, totiž nesmí až na některé výjimky jakkoli nakládat s majetkem.

Praktickým důsledkem je to, že pokud vlastník po tomto okamžiku prodá nemovitost, exekutor se může (ale také nemusí) dovolat neplatnosti kupní smlouvy. Pokud se ta stane neplatnou, má sice kupec nárok na vrácení již případně zaplacené částky i náhradu škody od prodávajícího, ale je jasné, že se kupec bude ke svým penězům mnohdy těžko dostávat.

Nejde o časté případy

Běžně by se to však rozhodně stávat nemělo. Jde o to, že usnesení o nařízení exekuce se zapisuje formou poznámky do katastru, stejně jako eventuální vydání exekučního příkazu k prodeji nemovitosti. Kupující či realitní kancelář toto snadno zjistí výpisem z listu vlastnictví ještě před podpisem smlouvy nebo nahlédnutím do katastru.

Ojedinělým případům, kdy si někdo koupí nemovitost od dlužníka v exekuci, lze předejít.

Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR

A jak se vyhnout možným komplikacím pro případ, že soud už exekuci zahájil, ale katastr tento záznam ještě administrativně nezaevidoval?

„Ojedinělým případům, kdy si někdo koupí nemovitost od dlužníka v exekuci, lze předejít,“ řekl Právu prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek. Podle něj je ovšem nutné, aby zájemce o nemovitost věnoval této záležitosti velkou pozornost. Případně realitní kancelář, pokud prodej zprostředkovává.

Námaha se vyplatí

Základem je vždy před podpisem smlouvy zkontrolovat, jestli není v katastru u dané nemovitosti poznámka o nařízené exekuci či dražbě nemovitostí.

Výhodou katastru je, že podchycuje veškeré exekuce, nejen tedy ty, které vedou soudní exekutoři. Exekuce totiž rovněž mohou vést soudy, obce, finanční úřady či zdravotní pojišťovny.

Samotné pravomocně vedené exekuce soudních exekutorů lze dohledat v Centrální evidenci exekucí, kterou spravuje Exekutorská komora ČR. Výhodou je například rychlost, a tedy i aktuálnost zápisu. Služba je k dispozici na internetu. Jeden náhled stojí s DPH 6 až 60 korun.

Zájemce se zde i mimo jiné dozví, kdy byla exekuce nařízena a o jakou vymáhanou pohledávku se jedná. Pokud zjistí, že jde o malou částku, lze předpokládat, že bude exekutorem vymožena jiným způsobem než dražbou nemovitosti, a po dokončení exekuce pak bude možné nemovitost koupit.

I exekuci neuvedenou v katastru lze zjistit

Pokud však není exekuce ještě zapsaná v katastru nemovitostí, jedinou možností, jak to zjistit, je dotázat se na to na exekučním soudu, to je okresním soudu, v jehož obvodu má dlužník bydliště nebo sídlo.

Zádrhel je v tom, že buď prodávající musí jít s vámi na soud osobně, nebo vám k tomuto ověření dát plnou moc. Bez toho vám exekuční soud nic nesdělí.  Pokud se chcete dozvědět, zda na danou nemovitost byla již nařízena dražba, lze se snadno podívat na veřejně přístupný portál dražeb, který je součástí Centrální evidence exekucí. Najdete ho na adrese www.portaldrazeb.cz. Portál zahrnuje veškeré exekuční dražby, tedy i movitých věcí a podniků.

Obecně platí, že každý kupec nemovitostí by měl být velmi ostražitý a při sebemenším podezření, že prodávající může být ve vážných finančních těžkostech, by měl zpozornět a zjistit, zda na jeho majetek nebyla nařízena exekuce. Určitým signálem takové situace může být už to, že prodávající na koupi velmi pospíchá, je přespříliš ochotný snížit kupní cenu, je ze stavu domu a jeho vybavení zřejmé, že je ve finanční nouzi, při jednání je velmi nervózní atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám