Hlavní obsah

Nepoctivé e-shopy z EU lze žalovat přes internet

Právo, Jindřich Ginter

Nepoctivé zahraniční e-shopy v EU, kterým jste zaplatili, ale zboží nepřišlo, mohou lidé žalovat v rámci evropského soudního on-line řízení. Mnozí spotřebitelé ale o této možnosti nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Evropské soudní řízení o drobných nárocích on-line existuje již od roku 2009 a mezi jeho hlavní výhody patří to, že k soudu vůbec nemusíte, vše se vyřídí přes internet,“ potvrdil Právu advokát Rostislav Kovář z Poradnaveritele.cz.

Žaloba se musí vést mezi stranami z členských zemí EU, sporná částka podle něho nesmí přesáhnout dva tisíce eur a je nutné zaplatit soudní poplatek v minimální výši tisíc korun nebo čtyři procenta z dlužné sumy. „Ten se vypočítává automaticky při podání k soudu a v případě úspěšného sporu jej nakonec uhradí protistrana.

„Žalobce musí doložit objednávky, výpisy z účtu dokládající úhradu zboží a komunikaci s prodejcem,“ upřesnil Kovář. Průměrná sporná částka, která se řeší v rámci soudního řízení on-line, je podle něho 375 eur, čili v přepočtu něco přes devět tisíc korun. „Toto řešení přeshraničních sporů je relativně rychlé,“ dodal Kovář.

Platební rozkaz

Pokud evropský soud posoudí, že všechny doklady jsou v pořádku a není pochyb o nároku klienta, vydává evropský platební rozkaz.

Návrh na evropský platební rozkaz se píše do k tomu určených standardizovaných formulářů, které jsou k dispozici ve všech jazycích na stránkách https://e-justice.europa.eu.

Soud přezkoumá žádost, a pokud je formulář bezchybně vyplněn, měl by do 30 dnů vydat evropský platební rozkaz.

„Žalovaný může výši nároku uhradit, nebo nárok popřít. Má 30 dní na podání odporu proti evropskému platebnímu rozkazu. Pokud podá odpor, musí být věc předána běžným občanskoprávním soudům, aby byla vyřešena podle vnitrostátních právních předpisů,“ konstatuje Evropská komise na stránkách věnovaných justici.

Nepodá-li žalovaný zdůvodněný odpor, protože nemá nárok jak popřít, stane se evropský platební rozkaz automaticky vykonatelným. A když se přesto zdráhá zaplatit?

„Kopie evropského platebního rozkazu musí být zaslány donucovacím orgánům členského státu, kde je třeba rozkaz vykonat. K výkonu dochází v souladu s vnitrostátními pravidly a postupy členského státu, kde je evropský platební rozkaz vykonáván,“ uvádí evropský justiční portál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám