Hlavní obsah

Za pád na chodníku můžete získat i statisícové odškodné. Připravte si důkazy

Novinky, Barbora Buřínská

Každý rok je to stejné. Přijde zima, na chodnících se objeví námraza, a pokud si nedáte opravdu pozor, můžete skončit na zemi. V lepším případě si jen oprášíte oblečení, v tom horším to odnesete třeba zlomenou nohou. Bohužel, jak dokazují statistiky pojišťoven, rok od roku roste počet případů, kdy si lidé takto způsobí vážná zranění.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Za pád na neuklizeném chodníku žádejte odškodné.

Článek

Například ČSOB Pojišťovna uvádí, že meziročně počet případů lidí, kteří se zraní pádem na chodníku, vzrostl o více než čtvrtinu.

Zmapujte podrobně místo pádu

Pokud dojde k nejhoršímu a vy se kvůli pádu zraníte, můžete po majiteli chodníku žádat odškodné. Ten podle zákona o pozemních komunikacích odpovídá za škodu, která vám vznikne právě kvůli pádu na neuklizeném chodníku. "Za sypání chodníků a odklízení sněhu a ledu z nich jsou odpovědná města a obce," doplňuje Marcel Klaban z ČSOB Pojišťovny.

Abyste se svým nárokem na odškodné uspěli, je potřeba mít v ruce dostatek důkazů. Pokud to váš zdravotní stav dovoluje (jestliže ne, požádejte kolemjdoucí, příbuzné či známé), co nejobjektivněji zdokumentujte celý průběh vašeho úrazu. Tedy zapamatujte si přesné místo, datum i čas. Zároveň si připravte i přesný a detailní popis, jak k pádu a úrazu došlo. Pokud byli pádu přítomni jiní lidé, zajistěte si jejich svědectví. Je-li to možné, vyfoťte si například fotoaparátem v mobilu i stav chodníku - místo vaší nehody.

Zajistěte si zdravotní dokumentaci

Dalším krokem pro uplatnění nároku na odškodné je prokázání výše škody na zdraví. Od ošetřujícího lékaře si vyžádejte posudek o bolestném. Pokud váš úraz zanechá trvalé následky, požádejte o posudek o ztížení společenského uplatnění. Připravte si i potvrzení o ztrátě výdělku.

V průběhu léčení následků úrazu si nezapomeňte schovávat všechny doklady dokumentující vaše náklady související s léčením, například jízdné do zdravotnických zařízení, doplatky za léky a léčebné prostředky, regulační poplatky a podobně.

Pokud během pádu došlo i k majetkové škodě, například se vám rozbily hodinky, zničili jste si oblečení, můžete pochopitelně požadovat i náhradu této škody.

Za sypání chodníků a odklízení sněhu a ledu z nich jsou odpovědná města a obce.
Marcel Klaban, ČSOB Pojišťovna

Poté, co shromáždíte všechny potřebné důkazy a doklady, uplatněte vůči vlastníkovi pozemní komunikace (nejčastěji obce nebo kraje) nárok na náhradu škody na zdraví, případně i majetku. Někteří majitelé chodníků jsou pro tyto případy pojištěni prostřednictvím pojištění odpovědnosti za škody. V případě, že váš nárok bude oprávněný, pojišťovna vám vyplatí odškodné.

Ovšem ne každý pád na chodníku automaticky znamená vznik odpovědnosti za škodu a tedy i nárok na odškodné. Vlastník chodníku se v některých případech může odpovědnosti zprostit, pokud prokáže, že v jeho možnostech nebylo závady odstranit či na ně upozornit. Odpovídá však za ty závady ve schůdnosti, které chodec nemohl předpokládat, a nemohl se jim tak při chůzi přizpůsobit.

Za zlomeniny a půlroční léčení odškodné 155 tisíc

Připravili jsme modelový příklad výpočtu nároku na odškodné. Na zledovatělém neuklizeném chodníku uklouzne 40letý muž s měsíčním příjmem zhruba 25 tisíc korun. Pád způsobí komplikovanou zlomeninu nohy a ruky. V nemocnici muž stráví tři týdny, v pracovní neschopnosti bude dalších šest měsíců.

Orientační výpočet výše odškodného za úraz způsobený pádem na neupraveném chodníku (v Kč)
Náhrada za bolestné37 200
Náhrada za ztrátu výdělku (ušlá mzda)108 000
Náhrada účelně vynaložených nákladů na léčení (regulační poplatky v nemocnici i u lékaře, rehabilitace, zdravotnické pomůcky)10 100
Celkem155 300
Zdroj: ČSOB Pojišťovna

Věk ani pohlaví nemají pro stanovení výše škody v tomto případě žádný vliv. Bodové hodnocení bolestného určuje ošetřující lékař v souladu s vyhláškou č. 440/2001 Sb., ministerstva zdravotnictví. Jeden bod má hodnotu 120 korun. Za dobu pracovní neschopnosti se platí ušlá mzda (rozdíl mezi obvykle dosahovaným výdělkem a dávkami nemocenské). Do výše odškodného spadají i náklady spojené s léčením. Musíte je však doložit účtenkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám