Hlavní obsah

Během následujících tří týdnů nakoupí vánoční dárky každý druhý zákazník

Novinky, bab

Na počátku tohoto týdne propukla vánoční nákupní horečka. Její vyvrcholení se očekává v týdnu od 10. prosince. Podle obchodníků je toto období nejsilnější z celého roku. Zákazníci během něho nakoupí až polovinu všech vánočních dárků. Podobná nákupní horečka zasáhne i další země Visegrádské čtyřky, tedy Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Foto: Profimedia.cz

Nákupní vánoční horečka právě začala.

Článek

Vánoční nákupy začaly letos podle statistik mall.cz již v druhém říjnovém týdnu. Prodeje od té doby rostou pravidelným tempem. Masivní nákupy nás ale ještě čekají.

"Během následujících tří týdnů nakoupí dárky každý druhý zákazník, tedy naprostá většina těch, kteří to dosud nestihli. V týdnu od 17. prosince již budou prodeje klesat, poroste využití rychlejších osobních odběrů a záchranou nakupujících se na tu úplně poslední chvíli stanou dárkové certifikáty," předpovídá Marek Liška z mall.cz.

Zlomový 10. prosinec

Poslední průzkumy naznačují, že letos se většina lidí chystá řešit vánoční dárky i přes internet. Například podle společnosti Seznam.cz budou na internetu nakupovat tři čtvrtiny lidí. Podobná čísla uvádějí i další společnosti, které se letošnímu předvánočnímu nakupování věnovaly. Například podle Poštovní spořitelny zvolí internet také tři čtvrtiny lidí, podle Home Credit to budou zhruba dvě třetiny.

A kdy se bude na internetu nakupovat nejvíce z celého roku? Podle Marka Lišky to bude nejspíš pondělí 10. prosince. "Také v loňském roce v Česku, Polsku i Maďarsku připadly největší nákupy na stejný den, na pondělí 12. prosince. Ovšem na Slovensku rekord padl až o týden později, tedy 19. prosince," doplňuje Liška.

Tablety a čtečky knih se stanou hity Vánoc

V mnohé české domácnosti se podle mall.cz budou pod stromečkem rozbalovat především balíčky s tablety a čtečkami knih. I když toto zboží se nejspíš stane hitem Vánoc, což ostatně potvrzuje i server Zbozi.cz, na kterém hledají lidé nejčastěji informace o tabletu Apple iPad Mini či čtečce knih Amazon Kindle 4 WiFi, neznamená to, že tradiční dárky zůstanou v pozadí.

Ženy se mohou těšit například na kosmetiku a parfémy. Podle serveru Zbozi.cz se staly nejhledanějšími výrobky pro ženy tělové mléko Calvin Klein a toaletní voda Givenchy Extravagance. Děti jako tradičně najdou pod stromečkem různé interaktivní hračky či stavebnice lego. Zbozi.cz uvádí, že například jedním z nejhledanějších dárků je LEGO Friends 3315 Olivia a její dům.

Podle mall.cz se o loňských Vánocích nejčastěji prodávaly sodovkovače Sodastream či sekery Fiskars. Také letos na Zbozi.cz  hledají lidé informace například o štípací sekeře FISKARS x25.

Anketa

Kdy plánujete nejvíce nakupovat vánoční dárky?
Tři týdny před Vánocemi
23,7 %
Dva týdny před Vánocemi
10,9 %
Týden před Vánocemi
11,8 %
Už mám nakoupeno
34 %
Vánoční dárky nebudu vůbec nakupovat
19,6 %
Celkem hlasovalo 653 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám