Hlavní obsah

Výhodou penzijního připojištění je i jednorázové vyrovnání

Právo, Vladimír Čechlovský

Jednou z velkých výhod, která mluví pro uzavření současného penzijního připojištění, je i jednorázové vyrovnání, tedy výběr všech naspořených peněz včetně státní podpory. Doplňkové penzijní spoření, které vznikne od ledna 2013, jednorázové vyrovnání sice také umožňuje, ale za přísnějších podmínek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do pátku 30. listopadu mají zájemci poslední možnost si sjednat stávající penzijní připojištění se všemi současnými výhodami. Po tomto termínu již noví klienti nebudou moci do něho vstupovat.

„Jednorázové vyrovnání v rámci doplňkového penzijního spoření získá klient v případě, že spořil alespoň pět let a dosáhl důchodového věku. Takže dnešní mladí se dostanou k jednorázovému vyrovnání třeba až v sedmdesáti a více letech,“ potvrdil tiskový mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny Petr Brousil.

Naopak u penzijního připojištění je jednorázový výběr možný při splnění podmínky doby spoření pět let a dosažení věku 60 let (u starších penzijních plánů 50 let). To je opravdu velký rozdíl. Penzi, to je postupnou výplatu, si lze v rámci doplňkového penzijního spoření naopak vzít dříve – při splnění předpokladu pěti let spoření už pět let před dosažením důchodového věku.

Penzijní připojištění předdůchod usnadní

Velkou výhodou doplňkového penzijního spoření bude možnost získat tzv. předdůchod. Ten se bude týkat těch, kteří ztratí před důchodem práci nebo ze zdravotních důvodů už nebudou moci pracovat.

Předdůchod je v podstatě možnost čerpat jako kterýkoli jiný účastník doplňkového penzijního připojištění penzi už pět let před dosažením důchodového věku, ale se dvěma výhodami navíc.

První z nich je, že doba předdůchodu, kdy člověk nebude moci pracovat, mu nesníží osobní vyměřovací základ (průměr měsíčních hrubých příjmů za sledované období), který velmi ovlivňuje výši starobního důchodu, a druhou to, že nebude muset platit za dobu předdůchodu zdravotní pojištění (to za něj uhradí stát).

Výhodný předdůchod ale bude moci čerpat i účastník penzijního připojištění, který přestoupí do doplňkového spoření.

Započte se mu přitom doba spoření v rámci penzijního připojištění, takže jednu z hlavních podmínek pro poskytnutí předdůchodu – spořit aspoň pět let – díky tomu v řadě případů snadno splní. V penzijním připojištění si přitom může naspořit i dost peněz na vyplácení předdůchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám