Hlavní obsah

Jak ušetřit za data v chytrém mobilu

Právo, Martin Procházka

Chytré telefony, které se podle mobilních operátorů těší stále většímu zájmu uživatelů a v současnosti se na celkových prodejích mobilů podílejí nejméně z poloviny, přinášejí lidem nejen mnoho nových užitečných funkcí. Jejich uživatelům také hrozí potenciální nebezpečí výrazně zvýšeného měsíčního účtu za telefon.

Foto: Natalie Behring, Reuters

ilustrační foto

Článek

Mnoho zákazníků totiž překvapí, jak rychle se při používání chytrého telefonu může vyčerpat datový limit, který mají ve svém měsíčním paušálním balíčku. Potom, pokud chcete telefon smysluplně využívat až do konce zúčtovacího období, nezbývá než zaplatit za další data, což znamená vydat měsíčně o stokoruny navíc.

Překvapení může být o to větší, že uživatel vědomě žádné velké objemy dat nestahuje a třeba se ani moc nepřipojuje k internetu. Mnoho zejména nových zákazníků s chytrými telefony potom viní mobilní operátory, kteří však za rychlé a skryté stahování dat nemohou.

Při pořízení chytrého telefonu je třeba především myslet na to, že pokud tomu vyloženě nezamezíte, budou se vám velké objemy dat, jako třeba aktualizace nainstalovaných aplikací, stahovat bez vašeho vědomí kdykoli, když budete připojeni k mobilní síti. Denně tak můžete jen na aktualizacích stáhnout až desítky megabytů dat, čímž většinu základních datových balíčků vyčerpáte místo celého měsíce za pár dní.

Bát se naopak nemusíte aktualizací informací o počasí nebo čtení e-mailu, tedy pokud máte nastaveno stahování zpráv bez příloh.

Vypněte aktualizace 

Pokud jste noví uživatelé smartphonu, určitě hned stáhnete mnoho nových aplikací, které vám usnadní život. Důležité je ale myslet na to, že téměř všechny procházejí častými aktualizacemi i několikrát týdně, a to v objemu i desítek megabytů. Hlavním doporučením pro to, abyste nevyčerpali datový limit za pár dní, je zakázat automatické aktualizace.

Abyste ale každou aktualizaci nemuseli ručně potvrzovat, je dobré povolit aktualizace jen v případě, že jste připojeni k bezdrátové síti Wi-Fi ať už doma, nebo třeba v kavárně nebo restauraci. Stejně tak nové aplikace je vhodné stahovat jen přes Wi-Fi, protože některé hry nebo třeba navigační software mohou mít až stovky megabytů.

Pozor na mapy a navigaci 

Podobně velké množství dat stahují i mapy nebo navigace. Pokud se tedy hodláte podívat na mapách od Google, kde bydlíte nebo chcete přátele pobavit funkcí Streetview, kdy můžete ukázat hezké záběry přímo z ulice, připravte se na to, že data budou ubývat rychle.

To samé platí v případě navigace v autě. Vždy je lepší používat off-line navigaci, tedy takovou, kdy máte mapy stažené v telefonu, na rozdíl od on-line navigace, kdy se mapa stahuje z webu.

Limit v měsíčním paušálním balíčku někteří uživatelé rychle vyčerpají, i když se příliš nepřipojují k webu

Velké množství dat stahuje telefon i při sledování streamovaného videa třeba z YouTube. Pokud máte balíček s nižším množstvím dat, jen YouTube vám ho vyčerpá velice rychle. YouTube je lepší sledovat ze samostatné aplikace, která na rozdíl od připojení přes internetový prohlížeč optimalizuje množství přenesených dat.

Vyberte vhodný internetový prohlížeč 

Pozor je třeba také dát zejména na hry zdarma, které často obsahují reklamy. Ty se při hraní mění a automaticky stahují z internetu. Pokud přes den hodně brouzdáte po internetu, zjistíte, že hravě stáhnete desítky megabytů pouhým prohlížením stránek.

Proto je dobré vybrat takový prohlížeč, který velikost stažených stránek optimalizuje pro mobilní zařízení a výrazně tak snižuje objem přenesených dat. Jako nejlepší se z tohoto hlediska jeví prohlížeč Opera.

Stahování i nahrávání dohromady 

Mnoho uživatelů nemusí vědět, že do datového limitu se počítají nejen data stažená z internetu, ale i ta, která na internet nahrajete.

Konkrétním případem je například Okamžité nahrávání na sociální síť Google+, jejíž velice praktickou funkcí je možnost nahrání fotografie či videa pořízeného telefonem na web bezprostředně poté, co byla fotka vyfocena nebo video nahráno. To je výborná funkce pro zálohování třeba v případě, že telefon ztratíte nebo vám ho ukradnou.

Ovšem zejména u nových smartphonů, které dokážou nahrávat videa i ve Full HD rozlišení, to znamená, že každá sekunda videa má kolem dvou megabytů, a tak nahrání minutového videa na web znamená 120 megabytů z vašeho datového limitu.

Proto je dobré aspoň u videí nastavit možnost nahrávání na web pouze v případě připojení k Wi-Fi. I samotné prohlížení fotek třeba na Facebooku ale také přispívá k velkému čerpání dat.

100 MB měsíčně nestačí

Všichni uživatelé smartphonů by si měli pořídit dostatečně velký datový balíček, 100 megabytů měsíčně pro běžný provoz rozhodně stačit nebude. Pro každodenní plnohodnotné užívání mnohdy nevystačí ani 300 megabytů.

Na balíčcích u operátorů přitom není vhodné šetřit, protože se cena vyšších tarifů od těch levnějších liší maximálně v řádu stokorun. Při jejich přečerpání je ale nutné za další stokoruny dokoupit další data.

Pro kontrolu toho, kolik dat jste skutečně spotřebovali, je možné využít buď přímo nástroje v telefonu, nebo aplikace, které lze stáhnout zdarma. Tam lze nastavit například limit, kdy vás telefon nebo aplikace upozorní, že jste překročili určený objem dat, a datové přenosy omezit nebo úplně vypnout.

Za zmínku stojí pro uživatele s telefonem s operačním systémem Android třeba aplikace 3G Watchdog nebo My data manager.

Reklama

Výběr článků

Načítám