Hlavní obsah

O byt lze přijít i kvůli nezaplacené složence na 968 korun

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O byt, dům či vlastnický podíl lze nakonec přijít i kvůli dluhu ve výši pár set či tisíc korun. Jeden příklad za všechny: klatovský exekutor Dalimil Mika na prosinec vyhlásil dražbu bytu 3+1 v Janově u Litvínova, s balkónem a novými okny, jak dodává v dražební vyhlášce, kde bydlí Václav D. Důvod: podle mosteckého soudu dluží 968 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Původní dluh 968 korun z nezaplacené složenky, plus několik tisíc navrch jako příslušenství (příjem advokáta) si nyní exekuční dražbou bytu nárokuje společnost Tessile ditta services. Ta je známá tím, že za pakatel skupuje drobné pohledávky a vydělává na nákladech řízení, které jí přiznaly soudy. Jednou z těchto pohledávek je právě i 968 korun, které Václav D. nezaplatil.

Není ani podstatné, komu původně dlužil, protože držitelem pohledávky jsou nyní Tessile ditta services, kterým nejde ani tak o tento dluh, jako právě o příslušenství navíc. Cenu bytu exekutor stanovil na 147 tisíc korun. Z toho se vše pohodlně zaplatí.

Václav D. zjevně udělal chybu, že předtím ignoroval platební rozkaz od soudu na návrh Tessile ditta services, nepodal tedy proti němu ve lhůtě 15 dnů odpor, nebo nezaplatil i těch pár tisíc. Nyní pokud neuhradí částku plus ještě další náklady exekutora spojené s vyhlášením dražby, tak skutečně kvůli 968 korunám přijde o byt.

Dluh: 5025 Kč, dražba: 3 750 000 Kč

Takových vyhlášek visí na stránkách a nástěnkách exekutorů desítky. Dražební vyhláška vydaná brněnskou exekutorkou Alenou Blažkovou proti Karlovi F.: Dluh: 5025 korun. Cena dražené poloviny rodinného domu: 3 750 000 korun.

Brněnská exekutorka vyhlásila v první polovině listopadu elektronickou dražbu i na chomutovský byt Václava Z., který vlastní s manželkou. Důvod: 35tisícový dluh vůči výrobci piva plus 13 tisíc za předchozí náklady řízení. Cena nemovitosti: minimálně 400 tisíc korun.

Nebo další případ − litoměřický exekutor Ondřej Mareš vyhlásil na leden opakovanou dražbu na čtvrtinový vlastnický podíl domku nízké tržní hodnoty, nicméně pro dluh 950 korun.

Jak vyplývá z údajů v dražební vyhlášce, po šedesátileté Ireně V., která musí být zastupována opatrovníkem, je nárokuje Česká televize. V domku je trvale hlášena. Čtvrtinový podíl na nemovitosti v zapadlé mostecké vísce je ale neprodejný, a tak je nabízen za pouhých 22 500 korun.

Dražba by měla být až konečným řešením

O nemovitost skutečně můžete přijít, přestože dluh do deseti tisíc korun zákon označuje jako bagatelní. Taková je realita. „Není-li k dispozici žádný šetrnější způsob vedení exekuce, který by zajistil splnění povinnosti dlužníka, lze i pro bagatelní pohledávku postihnout nemovitost,“ potvrdila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Exekutor ale musí být podle ní schopen doložit, že vyčerpal všechny ostatní možnosti, třeba srážky ze mzdy. Dražba nemovitosti by měla být až konečným řešením. To se posuzuje, podá-li dlužník k soudu „návrh na částečné zastavení exekučního řízení“ pro nepřiměřenost.

„Exekutor je povinen zvolit takový způsob exekuce, který není nevhodný vzhledem k nepoměru výše závazků povinného a ceny předmětu,“ připomněla Hrubá.

Exekutoři: pro pár korun byty nedražíme

„Lidé narážejí na dražební vyhlášky, v nichž je kvůli dvěma tisícům dražena nemovitost. K dluhu jsou ale přihlášeny i další pohledávky ve vyšších řádech. Na dražební vyhlášce se ovšem tento údaj neuvádí,“ sdělila Právu mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

„Téměř bych vyloučil, že by jakýkoliv exekutor dražil byt kvůli dvěma tisícům,“ tvrdí prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Někteří dlužníci podle Hrubé z ministerstva spravedlnosti dluhy uhradí teprve až pod tlakem blížící se dražby nemovitosti, o „které se domnívali, že ji z důvodu nepřiměřenosti nebude možné postihnout“.

Anketa

Čelili jste někdy exekuci?
Ano
22,5 %
Ne
77,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7393 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám